Data: 2001-08-06 07:24:44
Temat: Re: Odp: sos teryiaki
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A wiec Teryiaki to rzeczywiscie sos. Z tego co probowalem to
> istanieje w kilku wersjach smakowych. Generalny przepis
> Wymieszac sos sojowy z mirin (mirin to specjalnie slodzona
> sake nie do picia ale do marynowania).
> Oczywiscie w Polsce trudno marzyc o dostaniu mirin. Mozna
> wiec wziac zwykla sake i wymieszac ja z cukrem (sake :
> cukier = 3:1)
> Mieszasz to z sosem sojowym i podgrzewasz kilka minut ma
> malym ogniu. Zlewasz do butelki i jest.
> Ale to tylko jdna z wersji. W sklepach sa gotowe sosy ale ku
> mojemu zdziwieniu w ogole inaczej robione. Np. z duzym
> dodatkiem czosnku i np. wina ryzowego.
sake to jest wino ryżowe, więc nie ma problemu.
> Mysle ze od biedy mozna zamiast sake dodac sherry.
można, bez problemu. Ja czasem dodaję sake zamiast sherry ;-))
> Aoe zdaje sie ze odmian jest bez liku.
> Sos uzywany jest chyba wylacznie do marynowania miesa - w
> lodowce przez kilka godzin. To tyle co wiem...
nie tylko. Można też zrobić zupę teryiaki albo japońskie fondue.
Waldek
|