Data: 2001-08-05 20:48:47
Temat: Odp: sos teryiaki
Od: "Leszek K. TALKO" <t...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Dziendobry,
> Poszukuje przepisu na to cos co w topiku.
> Nie mam pojecia co to jest, po nazwie domyslam sie ze to
azjatyckie.
> Istnieje tez duze prawdopodobienstwo, ze to sos :)
> Nawet jesli ktos nie wie jak to zrobic, bardzo bym prosila
chociaz o krotka
> charakterystyke. Czy to jest slodkie, ostre, slone, itp
Hej,
A wiec Teryiaki to rzeczywiscie sos. Z tego co probowalem to
istanieje w kilku wersjach smakowych. Generalny przepis
Wymieszac sos sojowy z mirin (mirin to specjalnie slodzona
sake nie do picia ale do marynowania).
Oczywiscie w Polsce trudno marzyc o dostaniu mirin. Mozna
wiec wziac zwykla sake i wymieszac ja z cukrem (sake :
cukier = 3:1)
Mieszasz to z sosem sojowym i podgrzewasz kilka minut ma
malym ogniu. Zlewasz do butelki i jest.
Ale to tylko jdna z wersji. W sklepach sa gotowe sosy ale ku
mojemu zdziwieniu w ogole inaczej robione. Np. z duzym
dodatkiem czosnku i np. wina ryzowego.
Mysle ze od biedy mozna zamiast sake dodac sherry.
Aoe zdaje sie ze odmian jest bez liku.
Sos uzywany jest chyba wylacznie do marynowania miesa - w
lodowce przez kilka godzin. To tyle co wiem...
L.
|