Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Powiedzcie, jak zrobić czeskie/słowackie knedliki
Date: Sat, 4 Aug 2001 14:22:32 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <1exmc63.1kwp8a0gxt63yN%wlos@tele.com.pl>
References: <9kgjfp$89m$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm42.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 996927813 29306 213.76.108.42 (4 Aug 2001 12:23:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Aug 2001 12:23:33 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61331
Ukryj nagłówki
Jacek P <c...@p...com> wrote:
> Witam.
> Polska kuchnia jest bardzo dobra. Ale knedliki czeskie, i mączne, i
> ziemniaczane, też są dobre.
> Podajcie proszę przepis.
> Dziękuję i pozdrawiam
>
> Jacek Przerwa
O knedlikach dyskutowalismy kolejny raz doslownie tydzien temu, ale nie
o "bramborowych" czyli ziemniaczanych. Tych sa dwa rodzaje -- z
ziemniakow gotowanych i z surowych. Te ostatnie nazywane sa "chlupate"
czyli kudlate, a takze wystepuja wystepuja w roznych odmianach i pod
roznymi nazwami.
Na poczatek bramborove knedliky z ciasta gotowanego wg. M.
Ulehlovej-Tilschovej:
Zwane sa w okolicach Polic "pobozne buchty" by odroznic je od knedlikow
chlupatych. Najlepsze i najlzejsze sa, gdy oprocz maki damy tez nieco
kazy manny. Ugotowane, obrane i ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce
do miesa dodajemy do nih 1/3 wagi ziemniakow grubej maki, przy czym
polowe maki dobrze jest zastapic kasza manna. Solimy , dodajemy jajko i
wyrabiamy. Z ciasta formujemy mniejsze knedliki i gotujemy w slonej
wodzie wg. wielkosci 10-12 min. Ugotowane zaraz ponakluwamy widelcem, by
wyszla z nich para i zostaly pulchne.
Wladyslaw
|