Data: 2001-08-04 12:22:32
Temat: Re: Powiedzcie, jak zrobić czeskie/słowackie knedliki
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Jacek P <c...@p...com> wrote:
> Witam.
> Polska kuchnia jest bardzo dobra. Ale knedliki czeskie, i mączne, i
> ziemniaczane, też są dobre.
> Podajcie proszę przepis.
> Dziękuję i pozdrawiam
>
> Jacek Przerwa
O knedlikach dyskutowalismy kolejny raz doslownie tydzien temu, ale nie
o "bramborowych" czyli ziemniaczanych. Tych sa dwa rodzaje -- z
ziemniakow gotowanych i z surowych. Te ostatnie nazywane sa "chlupate"
czyli kudlate, a takze wystepuja wystepuja w roznych odmianach i pod
roznymi nazwami.
Na poczatek bramborove knedliky z ciasta gotowanego wg. M.
Ulehlovej-Tilschovej:
Zwane sa w okolicach Polic "pobozne buchty" by odroznic je od knedlikow
chlupatych. Najlepsze i najlzejsze sa, gdy oprocz maki damy tez nieco
kazy manny. Ugotowane, obrane i ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce
do miesa dodajemy do nih 1/3 wagi ziemniakow grubej maki, przy czym
polowe maki dobrze jest zastapic kasza manna. Solimy , dodajemy jajko i
wyrabiamy. Z ciasta formujemy mniejsze knedliki i gotujemy w slonej
wodzie wg. wielkosci 10-12 min. Ugotowane zaraz ponakluwamy widelcem, by
wyszla z nich para i zostaly pulchne.
Wladyslaw
|