Strona główna Grupy pl.sci.psychologia Pro- i anty- biotyki a funkcjonowanie mózgu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pro- i anty- biotyki a funkcjonowanie mózgu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2013-05-30 08:52:56

Temat: Pro- i anty- biotyki a funkcjonowanie mózgu
Od: m...@g...com szukaj wiadomości tego autora

Probiotyki zmieniają działanie mózgu

wczoraj, 12:12 | Psychologia
Patrick Hoesly, CC
mózg ? probiotyki ? działanie ? sygnał ? wyspa ? kora przedczołowa ? istota szara
okołowodociągowa ? jogurt ? dieta ? Kirsten Tillisch

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles jako pierwsi zdobyli dowody,
że bakterie spożyte z pokarmem wpływają na funkcjonowanie ludzkiego mózgu. Amerykanie
wykazali, że u kobiet, które regularnie jadają jogurty z probiotykami, działanie
mózgu jest inne zarówno w stanie spoczynku, jak i podczas wykonywania zadania
polegającego na rozpoznaniu emocji.

Wiele z nas ma w lodówce jogurt. Możemy go zjeść dla przyjemności, z powodu zawartego
w nim wapnia albo z innych pobudek prozdrowotnych. [Dodatkowo] nasze wyniki sugerują,
że pewne składowe jogurtu mogą zmieniać sposób reagowania mózgu na środowisko. Gdy
zastanowimy się nad implikacjami tego studium, powiedzenie "jesteś tym, co jesz"
nabiera nowego znaczenia - podkreśla prof. Kirsten Tillisch.

Uczeni od dawna wiedzieli, że mózg wysyła sygnały do przewodu pokarmowego (dlatego
zresztą stres wiąże się często z objawami żołądkowo-jelitowymi). Teraz udało się
potwierdzić, że sygnały mogą również pokonywać odwrotną drogę z przewodu pokarmowego
do mózgu. Warto dodać, że specjaliści już wcześniej podejrzewali, że tak jest, ale
zebrane dowody pochodziły wyłącznie z badań na modelu zwierzęcym.

W amerykańskim studium uwzględniono 36 kobiet w wieku od 18 do 55 lat. Panie
podzielono na 3 grupy. Jedna przez miesiąc jadała dwa razy dziennie jogurt z
mieszaniną kilku probiotyków, druga spożywała produkt bez probiotycznych bakterii,
który wyglądał i smakował jak jogurt, a trzecia (kontrolna) nie dostała żadnego
preparatu nabiałowego.

Przed i po studium ochotniczki badano funkcjonalnym rezonansem magnetycznym (fMRI).
Skanowanie przeprowadzano w stanie spoczynku i podczas łączenia twarzy rozgniewanych
i przestraszonych z fizjonomiami wyrażającymi takie same emocje. Amerykanie wybrali
zadanie do oceny zaangażowania poznawczych oraz afektywnych rejonów mózgu, bo badania
na zwierzętach zademonstrowały, że zmiany w mikroflorze jelit wpływają na zachowania
afektywne.

W porównaniu do kobiet, które nie jadły probiotycznego jogurtu, podczas wykonywania
zadania u przedstawicielek 1. grupy odnotowano zmniejszoną aktywność wyspy (obszaru
przetwarzającego oraz integrującego wrażenia z wnętrza ciała) oraz kory
czuciowo-somatycznej.

Tillisch zauważyła również, że u pań jadających jogurty doszło do spadku
zaangażowania sieci łączącej obszary związane z emocjami, procesami poznawczymi oraz
czuciowymi. W pozostałych grupach aktywność utrzymywała się co najmniej na tym samym
poziomie.

W stanie spoczynku u kobiet z grupy probiotycznej występowało silniejsze połączenie
między istotą szarą okołowodociągową a pełniącą ważne funkcje poznawcze korą
przedczołową. U kobiet z grupy kontrolnej istota szara okołowodociągowa była silniej
połączona z obszarami emocjonalnymi. U pań spożywających nieprobiotyczny nabiał
uzyskano pośrednie rezultaty.

Zespół był zaskoczony, że probiotyki nie wpływają wyłącznie na afekt, lecz oddziałują
także na procesy przetwarzania czuciowego. Wiedzę, że sygnały wysyłane z przewodu
pokarmowego do mózgu można modyfikować za pomocą diety, uda się zapewne wykorzystać w
profilaktyce chorób neurologicznych czy psychicznych.

Obecnie Kalifornijczycy próbują ustalić, jakie związki wydzielane przez bakterie
uruchamiają sygnały wysyłane do mózgu. Poza tym rodzi się pytanie, czy serie
antybiotykoterapii oddziałują także na mózg. Antybiotyki są intensywnie stosowane na
oddziałach neonatologicznych i w terapii dziecięcych infekcji dróg oddechowych,
należy więc ustalić, czy stłumienie prawidłowej mikroflory jelit nie ma przypadkiem
długoterminowych konsekwencji w postaci zaburzenia rozwoju mózgu.


Autor: Anna Błońska
http://kopalniawiedzy.pl/mozg-probiotyki-dzialanie-s
ygnal-wyspa-kora-przedczolowa-istota-szara-okolowodo
ciagowa-jogurt-dieta-Kirsten-Tillisch,18167
http://newsroom.ucla.edu/portal/ucla/default.aspx

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Katolicka jaskinia mordu
Wielkość płci
Szczescie POlaków ;)
Swieta Inkwizycja ciagle zywa, czyli cenzura w TV-1
Powinno zabrać się dzieci katolikom, a oddać te poszkodowane przez los dzieci homoseksalistą.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Dlaczego faggoci są źli.
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?

zobacz wszyskie »