« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-13 10:54:11
Temat: Problem z blachą do ciastaZauważyłam, że ciasto robi się takie zielonkawo-szare w miejscu gdzie owoce
(lub ta lekko mokra od owoców część ciasta) stykają się z blachą. Nie jest
to kwestia starości ciasta, bo upiekłam je wczoraj. Zastanawiam się, czy to
ta blacha nie wydziela jakichś szkodliwych substancji i czy jej nie
wyrzucić. Spotkaliście się z czymś takim? Jak się przed tym uchronić? Bo
jeśli nawet nie jest to szkodliwe, to wygląda co najmniej nieapetycznie. A
może to jakaś normalna reakcja chemiczna, o której tylko ja nie pojęcia?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-13 10:59:29
Temat: Re: Problem z blachą do ciastaMedea ( e...@p...fm ) napisał:
> Zauważyłam, że ciasto robi się takie zielonkawo-szare w miejscu gdzie
> owoce (lub ta lekko mokra od owoców część ciasta) stykają się z blachą.
> Nie jest to kwestia starości ciasta, bo upiekłam je wczoraj. Zastanawiam
> się, czy to ta blacha nie wydziela jakichś szkodliwych substancji i czy
> jej nie wyrzucić. Spotkaliście się z czymś takim? Jak się przed tym
> uchronić? Bo jeśli nawet nie jest to szkodliwe, to wygląda co najmniej
> nieapetycznie. A może to jakaś normalna reakcja chemiczna, o której tylko
> ja nie pojęcia? Ewa
Spróbuj użyć folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |