| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-20 09:32:44
Temat: Przed sezonem - repetytorium z truskawek (P)TRUSKAWKI I AMARETTO
skladniki:
truskawki
amaretto (ew. inny dobry alkohol)
swiezo zmielony czarny pieprz
Truskawki zalewamy amaretto (nie musza byc nim przykryte), a nastepnie
obficie obsypujemy swiezo zmielonym czarnym pieprzem (z mlynka). Odczekujemy
pare minut, aby wszystko przesiaklo. Gotowe.
Trudno mowic o proporcjach miedzy alkoholem, truskawkami i pieprzem - kazdy
musi je dograc sam.
Truskawki maja lekko pikantny smak, podkreslony alkoholem (odradzam czystych
alkoholi, jak np. wodka - to musi byc cos naprawde szlachetnego). Zreszte co
ja tu bede gadac - sprobujcie sami.
autor : SevenOfNine 2000/05/29
TRUSKAWKI Z ZIELONYM PIEPRZEM I LODAMI
Dostałam przepis od kucharza z Hesji.
Po niemiecku nazywa się to "gepfefferte Erdbeeren mit Vanille eis".
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić zielony pieprz, chwilę przesmażyć,
odłożyć. Wrzucić truskawki, chwilę smażyć potrząsając patelnią, żeby się
tylko zagrzały, ale nie oklapły.
Podawać z sosem waniliowym.
Podobno rewelacja, jeszcze nie probowalam.
autor : DanaB 2000/06/01
(dopisek Agaty - nazwa niemiecka wskazuje na lody - zamieszanie powstalo
gdzie te lody :) ale uznano ze ten sos waniliowy - podtopione lody)
ZWIĄZEK TRUSKAWKA, IMBIR ( arch. GW)
4 porcje
1 i 1/2 szkl. oczyszczonych truskawek, 3/4 szkl. cukru brązowego, 2 łyżeczki
świeżo pokrojonego imbiru, butelka wody z gazem
W średniej misce delikatnie wymieszać truskawki, cukier i imbir. Odstawić na
pół godziny.
Kiedy truskawki puszczą sok, przełożyć je do szklanek i zalać wodą z gazem.
przypomniala na grupie Jola L-l
CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
4 jajka
18 dag cukru
otarta skórka z jednej cytryny
8 dag mąki pszennej
8 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 dag truskawek
50 dag serka mascarpone (oj warto)
30 dag gęstej kwaśnej śmietany
3 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
3 dag płatków migdałów
cukier puder
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli wsypac 12
dag cukru. Dodać żółtka i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną połączyć z mąką
ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy. Blachę wyłożyć
pergaminem, wylać na nią ciasto. Piec 12 minut w temperaturze 200 C.
Przełożyć na posypaną cukrem ściereczkę. Z placka biszkoptowego odkroić
brzegi tak, aby pozostał płat 30x25 cm. Ciasto wystudzić. Truskawki
oczyścić, pokroić na połówki, obłożyć nimi biszkopt. Odkrojone brzegi ciasta
pokruszyć. Serek mascarpone utrzeć z gęstą śmietaną, cukrem waniliowym i
resztą cukru, ubijać 4 minuty mikserem. Powoli wsypywać zagęstnik.
Przygotowany krem rozsmarować na warstwie truskawek i posypać pokruszonym
biszkoptem. Całość stawić na 6 godzin do lodówki. Migdały zrumienić na
suchej patelni kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania,
wystudzić. Ciasto truskawkowe pokroić na 15 kawałków (5x10cm), posypać
uprażonymi płatkami migdałów i cukrem pudrem.
podane przez Adama a wyszperane z jakiejs gazety i sprawdzone
2003-06-12
TARTA Z TRUSKAWKAMI
Kruchy spod
160 gr maki
140 gr masla
140 gr cukru
3 zoltka ugotowane na twardo
Zoltka przetrzec przez sito, posiekac wszystkie skladniki, az maslo bedzie
wielkosci grochu. Zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kroszonka,
schlodzic 20 minut. Przelozyc kruszonke do formy z tarty i rowno
rozprowadzic, przyciskajac tak zeby utworzyc wyzsze brzegi.
Piec az jasno zlote w cieplym piecu 160C/325F.
W miedzyczasie ugotowac krem
200 ml smietanki
2 zoltlka
50 gr cukru
1 lyzka maki
laska wanili
Zoltka utrzec z cukrem, dodac make. Smietanke doprowadzic do wrzenia w malym
garnku z laska wanili, wyjac wanilie, wytrzec, przeciac wzdluz, wyskrobac
troche ziarenek i dodac do kremu, a reszte laski wanili przelozyc do sloika
z
cukrem (na cukier waniliowy). Dodac troche goracej smietanki do utartych
zoltek, zeby je rozcienczyc, i calosc dodac do granka. Ubijajac trzepaczka,
ciagle gotowac, az zgestnieje, przelac do szklanego naczynia.
Ostudzic ciasto, rozprowadzic wystygniety krem, ustawic gesto cale truskawki
bez szypulek na sztorc, cieknim czubkiem do gory.
Glazura
pol szklanki galaretki morelowej, lub porzeczkowej rozgrzac w malym garnku,
az bedzie plynna. Pedzlem malowac truskawki, az wszystkie beda rowno
pomalowane. Calosc schlodzic, ale nie w lodowce. Lodowka powoduje, ze ciasto
kruche staje sie gumowate.
Z tego samego ciasta mozna robic babeczki, ciastka, kruche torty.
autorstwo : Magdalena Bassett 2001-05-30
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 1
Składniki dla 4 osób:
500 g truskawek, 100 g podłużnych biszkoptów, 5 żółtek, 1 szkl. słodkiej
śmietanki, 4 łyżki bitej śmietany, 250 g sera mascarpone lub podwójnie
mielonego twarogu, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 szkl.
słodzonej herbaty, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki migdałowych płatków,
adwokat, cukier puder do posypania
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki. 4 żółtka
utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru i ½ cukru waniliowego. Cały czas
ucierając
dodawać po 1 łyżce sera. Połączyć z bitą śmietaną.
Salaterkę wyłożyć warstwą biszkoptów. Biszkopty nasączyć herbatą wymieszaną
z
sokiem z cytryny, a następnie adwokatem. Nałożyć warstwę twarożkowo -
jajecznego kremu. Posypać truskawkami. Przykryć drugą warstwą biszkoptów.
Ponownie nasączyć. Na wierzch nałożyć pozostały krem. Posypać resztą
truskawek. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Żółtko utrzeć z łyżką cukru i resztą cukru waniliowego. Wymieszać ze
śmietanką. Sosem polać deser. Posypać podprażanymi na suchej patelni
migdałowymi płatkami. Posypać cukrem pudrem.
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 2
Składniki na 4 porcje:
500 g truskawek, 100 g biszkoptów typu kocie języczki, 150 ml soku
pomarańczowego, 75 g cukru, 225 g serka Mascarpone, 180 ml jogurtu
naturalnego (czyli 1 mały kubeczek), starta skórka z połowy pomarańczy,
kilka
listków mięty pieprzowej do dekoracji
Umyte truskawki pokroić w plasterki zostawiając na boku kilka sztuk do
udekorowania.
Biszkopty ułożyć w salaterkach i skropić sokiem pomarańczowym. Tę warstwę
przykryć plasterkami truskawek i posypać dwoma łyżkami cukru.
Mascarpone, jogurt, skórkę pomarańczową oraz resztę cukru wymieszać na
kremową masę, a następnie wyłożyć ją na truskawki.
Całość udekorować listkami świeżej mięty i pozostałymi truskawkami.
TIRAMISU TRUSKAWKOWE Z LIKIEREM KAWOWYM - troche pieczone
Składniki:
3 jajka, 4 1/2 dag mąki pszennej, 4 1/2 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag cukru
waniliowego, 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej, 40 ml likieru kawowego,
tłuszcz do formy
Masa:
25 dag truskawek, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 50 dag mascarpone (lub 3~krotnie
mielonego twarogu), skórka starta z cytryny, 2 łyżki kakao, truskawki i
listki mięty do dekoracji
Natłuścić blachę o wymiarach 40 x 20 cm. Ubić na sztywno 3 białka z 3
łyżkami
zimnej wody. Ubijając dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka i
obie mąki. Masę przełożyć na blachę i równo rozprowadzić. Piec 12~15 minut w
temperaturze 200º C. Wyjąć biszkopt i ostudzić. Wymieszać kawę i
likier.
Truskawki pokroić na kawałeczki. 4 żółtka i 4 łyżki cukru ubić na puszystą
masę. Mieszając, dodać ser mascarpone i skórkę cytrynową. Biszkopt przekroić
na dwie części. Jedną połówkę ciasta przełożyć do formy, skropić połową kawy
z likierem. Rozłożyć połowę kremu, posypać truskawkami. Przykryć drugą
częścią biszkopta i lekko docisnąć. Skropić kawą i pokryć pozostałym kremem.
Wierzch tiramisu posypać kakao i wstawić na 2~3 h do lodówki. Udekorować
całymi truskawkami i listkami mięty.
TRUSKAWKOWA BOMBA
Ciasto:
1/2 kg truskawek, 1 cukier waniliowy, 20 dag cukru, 6 łyżek soku
cytrynowego,
10 łyżeczek żelatyny, 1,75 szklanki kefiru, 2 łyżki skórki cytrynowej, 1,25
szklanki bitej śmietany, 45 g płatków kukurydzianych, 2 łyżki truskawkowych
konfitur
Połowę żelatyny rozpuście w kilku łyżkach wrzątku i ostudzić. Kefir, 7,5 dag
cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki soku i skórkę cytrynową wymieszać, dodać
żelatynę, połączyć z ubitą śmietanka schłodzić. 40 dag truskawek zmiksować z
12 dag cukru.
Resztę żelatyny rozpuścić i dodać do truskawek, schłodzić. Tężejącą masę
truskawkową wymieszać z kremem z kefiru. Włożyć do okrągłej formy wyłożonej
przeźroczystą folią i wstawić do zamrażalnika na 2 h.
Resztę cukru utrzeć z resztą soku cytrynowego na gęsty lukier i wymieszać z
płatkami kukurydzianymi. Rozsmarować na wyciętym z folii kole wielkości
formy
Odstawić na 30 minut. Krem wyjąć z formy na kukurydziany spód i zdjąć folię.
Resztę truskawek pokroić w plasterki. Posmarować tort ciepłymi konfiturami i
obłożyć truskawkami.
autorstwa : Akulka 2003-07-07
zebrala - agataw - osoba ktora nie szaleje za truskawkami ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |