« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-22 18:18:30
Temat: Przepis na Jabłecznik
JABŁECZNIK
500-550 mąki krupczatki
5 żółtek + 1 całe jajo
cukier puder 25gr.
1 kostka masła
łyżka soku z cytryny
1,5 kg. Jabłek ( reneta boskop) lub 1 kg. Moreli.
+ cukier do smaku
Jabłka obrać, pokroić i rozprażyć w pół szklanki syropu z cukru. Jabłka
przygotowuje się tuż przed położeniem na ciasto - mają być gorące.
Ciasto; przesianą mąke rozsiekać z kostką masła dodać cukier puder jajka
i sok z cytryny. Szybko zagnieść aby połączyć składniki. Masa musi być
spoista, ale klejąca - musi jednak odchodzić od rąk. Gęstość ciasta
można regulować mąką dodając 50 gr mąki jeśli ciasto wyjdzie za miękkie.
Po rozgnieceniu ciasto rozdzielić na 2 części: pierwsza 1/3 (najlepiej
luzem) włożyć do zamrażalnika. To ciasto będzie później roztarte na
tarce z grubymi oczkami na górnej powierzchni ciasta.
Pozostałe 2/3 ciasta włożyć do lodówki do wychłodzenia (będzie zwięzłe
co jest ważne przy wkładaniu na spód formy). 2 gramy masła do
wysmarowania formy oraz tartej bułki do jej posypania przed włożeniem
ciasta. Aby wyłożyć spód formy najlepiej jest kroic nożem 2 cm. Grubości
podkładki i układać je na spodzie formy tak aby przylegały do siebie; na
koniec rozgnieść ręką tak aby nie było prześwitów.
PIECZENIE: ciasto ułożone w formie podpiec w piekarniku. Lepiej na małym
ogniu i nie w bezpośredniej bliskości z płomieniem, ale potrzymać
dłużej. Doglądać, jak ścianki formy będą łapać żółtawy kolor i wsiąknie
masło - trzeba jeszcze sprawdzić patyczkiem (wykałaczką) czy placek jest
suchy.
Wyjąć - szybko nałożyć uprzednio przygotowaną masę jabłkową lub
morelową; wyrównać masę i przykryć ciastem z zamrażalnika potartym na
grubych oczkach tarki (kruszonka). Ponownie włożyć do pieca ale teraz
trzeba nagrzewać tylko wierzch (spód nie bo może się przypalić) Wymaga
to wygaszenia dolnego palnika, a ogrzewania z góry lub boków i to nie
bardzo mocno. Lepiej może to wyjść w piecu elektrycznym (progiżu).
Pieczemy doglądając co 10-15 min. Teraz chodzi tylko o to aby upiekła
się kruszonka. Również sprawdzać patyczkiem - jak sucha to kończyć
pieczenie.
P.S. Jabłka (o ile nie ma renety) nie pasują bo są albo za słodkie albo
za twarde. Można je zastąpić inną masą owocową (ale nie wodnistą) np.
rozprażone morele ( można dodać brzoskwinie) lub rozprażone śliwki
suszone.
UWAGA! Ciasto nie znosi bliskiego płomienia - od razu się przypalając
----------------------------------------------------
------------------
Kto zniknie z "Na dobre i na zle"? >>> http://link.interia.pl/f1670
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |