Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis na chleb?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepis na chleb?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-12-06 11:06:28

Temat: Przepis na chleb?
Od: Maciek Siciarek <m...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Czy ktos ma przepis na chleb? Bede bardzo wdzieczny. Do tej pory pieklem
w domu tylko cos na ksztalt razowego na bazie otrab i siemienia
lnianego.
No to czekam, a w jakby ktoś chcial to przepisem na "moj" chleb chetnie
sie podziele.

Pozdrawiam
Maciek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-12-06 11:23:28

Temat: Re: Przepis na chleb?
Od: "Monika" <m...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

Poniższe przepisy są zbiorówką z daaawnych (z 2000 roku) postów i pomysłów
autorstwa m.in. Magdaleny Bassett i Piotra Moszkowskego.

Mam nadzieję, że przydadzą się :-)

Pozdrawiam cieplutko

Monika_O



CHLEB DOMOWY

Potrzeba

1. maki pszennej tzw. luksusowej, typ 550 - 1 kg,

2. drożdży 10 dag

3. otrębów lub płatków zbóż lub jakichś nasionek (słonecznik) 10-20
dag.

4. wody 4 szklanki

5. soli szczypta (no, może łyżka...)

6. cukru 2 łyżeczki



Mąkę 1.wymieszac z solą 5. Drożdże 2. rozpuścić w cukrze 6. (dzieje się tak
po paru chwilach połączenia tychże). Wymieszać miksturę mąka / sól z wodą 4.
a następnie z otrębami / płatkami 3. Do powyższego dodać rozpuszczone w
cukrze drożdże. Misę z tak wykonanym ciastem przykrytą ścierką wstawić w
cieple miejsce (ciepławy piekarnik ; kaloryfer; zlew z ciepłą woda). Po
urośnięciu wymieszać. W tym czasie rozgrzać piekarnik do ca 250 C. Po
następnym urośnięciu znów wymieszać. Po następnym urośnięciu znów wymieszać.
(cały zabieg 'wyrastania' trwa z 1/2 godz.). Wyrośnięte ciasto wlać do
foremek wysmarowanych olejem. Piec w 250 stopniach ok. 1 godz. Przepis
gwarantowany, perfekcja do osiągnięcia już przy 2-3 seansie.



Chleb domowy 2

50 gr drożdży

1 szklanka wody (43 stopnie Celsjusza)

3 szklanki maki na chleb (około)

2 łyżki glutenu

2 łyżeczki kminku

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru



Zmieszać drożdże z woda, cukrem, glutenem, odstawić aż będą wyglądać
gąbczasto, około 5 minut. Dodać dwie i pól szklanki maki, sól, wyrobić
dobrze, dodając tyle maki, aby ciasto się nie kleiło do palców, ale
zaledwie. Dodać kminek pod koniec wyrabiania. Ponieważ robię to w mikserze,
trudno mi powiedzieć jak długo, ale ciasto musi być bardzo elastyczne, nie
drżeć się w "piórka" przy rozciąganiu. Zostawić, aż wyrośnie do podwójnej
objętości. Przydusić pięścią, aby wyszło powietrze, wyjąc z miski i
uformować w bochenek. Ten ułożyć na blasze podsypanej mąką, bez tłuszczu.
Zrobić skośne nacięcia na pól centymetra głębokie, żyletką lub bardzo ostrym
nożem. Zostawić do wyrośnięcia, przykryte serwetka, aż będzie co najmniej
podwójnie większe, niż zbite ciasto. Jeżeli wam się spieszy, to w ciepłym
miejscu, jeżeli nie, to w lodowce, wtedy chleb będzie kwaśniejszy, bardziej
gąbczasty, ale to zabiera około 6-8 godzin. Rozgrzać piec do bardzo gorącej
temperatury. Przygotować dwie-trzy garści kostek lodu w naczyniu. Otworzyć
piec, wrzucić kostki lodu szybkim ruchem na dno pieca, wstawić chleb,
zamknąć drzwi piecyka, nie otwierać przez następne 20 minut. Ta para z
topiącego się lodu spowoduje, ze chleb będzie gąbczasty, z twarda, cienka
skórką. Po 20 minutach zajrzeć do piekarnika, jeżeli brązowy, popukać z
wierzchu. Jak brzmi pustawo, jeszcze sprawdzić patyczkiem. Jeżeli wychodzi
czysty, to szybko "pomalować" chleb woda, i piec jeszcze 3-4 minuty. Wyjąc i
do ostygnięcia trzymać na jakiś kratkach, aby się spod nie zaparzył. Voila'!
Chleb domowy.




Prosty zakwas

W dużym słoiku wymieszać dokładnie 2 szklanki cieplej wody, 50 gr świeżych
drożdży, 1 łyżkę cukru, 1 szklankę maki. Przykryć gazą, albo ściereczką i
zostawić w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu pomieszać, żeby nie
kipiało, jak drożdże będą rosły. Po 6-8 godzinach powinno się uspokoić.
Zamieszać dobrze i odstawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej (czy
kuchennej:). Po 3 dniach odlać 1 szklankę zakwasu na chleb, dodać 1/2
szklanki cieplej wody i 1/2 szklanki maki. Gdy zabulgoce, odstawić do
lodówki (przykryć). W lodowce zakwas może żyć sto lat, jeżeli jest karmiony
co dwa tygodnie (najlepiej co tydzień). Karmi się zakwas przez ujmowanie
części i dodawanie maki i wody (pól na pól) w takiej samej ilości, jaka się
ujęło. Jeśli zakwas nabierze różowego koloru, należy go wyrzucić. Aby nadać
zakwasowi mocniejszy charakter, można do niego dodać kawałki wyrośniętego,
nie-upieczonego ciasta chlebowego, które postało dzień w pokojowej
temperaturze. Do zakwasu nie należy dodawać soli, ani kawałków ciasta
chlebowego, które było solone.



Chleb na zakwasie

1 szklanka zakwasu

1/2 szklanki bardzo cieplej wody

1 szklanka maki wysoko glutenowej

1/4 szklanki maki żytniej, ciemnej

1 szklanka maki pszennej (albo dwie - ile wejdzie, żeby chleb nie był lepki)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka kminku



Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej. W misce wymieszać wodę z solą,
dodać żytnią mąkę, wymieszać, dodać zakwas, wymieszać, dodać pozostałe
składniki i wyrobić ciasto miękkie, ale nie lepiące się. Regulować lepkość
ciasta przez dodawanie pszennej maki. Gdy gładkie, i elastyczne, uformować w
bochenek, obtoczyć w mące, naciąć w poprzek ostrym nożem, przykryć sucha
ściereczką, i odstawić w cieple miejsce na 6 godzin (ja włączam światło w
wyłączonym piecu i to daje mi wystarczającą temperaturę). Rozgrzać piec do
260C/500F. Tuz przed włożeniem chleba do pieca wrzucić na dno pieca kilka
kostek lodu i szybkim ruchem wstawić chleb, zamknąć piec. Ten topiący się
lód i para z niego dają chleb bardziej sprężysty, gumiasty. Chleb piecze się
18-20 min. 3-4 minuty przed ostatecznym wyjęciem umoczyć pędzel kuchenny lub
ściereczkę w wodzie i opędzlować cały bochenek woda. Da to chrupka skórkę.
Zostawić w piecu na 3 minuty, wyjąc, ostudzić na kratkach. Kroić zębatym
nożem.





Chleb domowy 3

5 dl żytniej maki (może być nawet bardzo gruba)

5 dl wrzątku

Wymieszaj dokładnie mąkę z wrzątkiem (można maszyna, mikserem itp) i odstaw
na 3-4 godziny.



50 g margaryny

2 1/2 dl wody

50 g drożdży

2 łyżeczki soli

11 dl białej maki pszennej do pieczenia chleba



W rondelku roztop margarynę i dodaj do niej 2 1/2 dl wody, podgrzej to do
temp. ok 37 stopni. Wlej wodę z margaryna do miski z żytnią mąką. Dodaj
rozdrobnione drożdże, sól i wyrabiając (mieszając) dodawaj mąkę. Kiedy
ciasto jest dobrze wyrobione odstaw je w cieple miejsce na ok, 45 - 60
minut. Ja zwykle wykładam to ciasto na posypana mąką dużą drewniana miskę
(taka do owoców) żeby chleb nabrał formę jaka kiedyś dawno temu chleb miał
(duży, okrągły bochenek). Można do tego użyć również gęsto plecionego
koszyka itp. Po wyrośnięciu wykładam taki bochen na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. Po ok. 15 minutach nacinamy bochenek ostrym nożem w 2 - 3
miejscach i wkładamy do pieca (niżej) o temperaturze 200 stopni. Pieczemy
ok. 40 - 45 minut.

Z otrzymanego ciasta można również uformować ok. 2 - 3 bochenków, jak kto
woli :))

Pycha



1 dl = 0,1 litra = 100 cm3 = 100 ml.



Chleb pszenno-razowy z tymiankiem

2 chleby. Czas przygotowania 1 godz. 20 min.



1 kg pszennej maki razowej,

40 g świeżych drożdży,

2 łyżeczki miodu lub melasy,

2 łyżki oleju słonecznikowego,

2 łyżki startego żółtego sera (cheddar),

2 łyżeczki tymianku,

ok. 600 ml cieplej wody,

1 łyżeczka soli kamiennej,

1 jajo lub 2 łyżki mleka do posmarowania chleba,

kminek, ziarno sezamowe, mak, siemię lniane lub czarnuszka do posypania.



1. Drożdże utrzeć z miodem lub melasa i 100 ml cieplej wody. Odstawić
w cieple miejsce na 10 min.

2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać przygotowane drożdże,
olej i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć, odstawić w cieple
miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.

3. Wyłożyć ciasto na stolnice posypana mąką. Dodać ser, tymianek i
ponownie wyrobić. Podzielić na 2 części. Uformować 2 chleby, ułożyć na
blasze, przykryć i odstawić na 30 min do ponownego wyrośnięcia.

4. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować chleb roztrzepanym jajem
lub mlekiem. Jeden bochenek posypać np. kminkiem, a drugi innym ziarnem.
Piec 30-35 min w temp. 220żC.

- Zamiast sera i tymianku można dodać do ciasta po pierwszym wyrośnięciu
(przed formowaniem chleba) ale gotowane ziarna zbóż, siemię lniane,
skiełkowaną pszenicę, żyto lub drobno pokrojone świeże zioła, np.
szczypiorek i estragon. Do 500 g ciasta dodać 50 g gotowanych lub
skiełkowanych ziaren lub 3-4 łyżki świeżych ziół.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-06 11:28:42

Temat: Re: Przepis na chleb?
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maciek Siciarek" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:3DF084B4.C5737F69@nask.pl...
> Witam,
> Czy ktos ma przepis na chleb?

Zlituje sie, niedawno bylo, poczytaj watek z 4 grudnia 12:46
Pzdr.
Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Biała polewa do ciasta
Kurczak
Kapusta zasmażana
zakalec - idiotyczne
mak

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »