« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-01 12:26:09
Temat: Przepis na domowy KetchupZna ktoś może przepis na domowy dobry Ketchup.
Witam i pozdrawiam wszystkich
MARCIN
Gadu-Gadu
1088506
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-01 19:35:17
Temat: (P) Domowy Ketchup> Zna ktoś może przepis na domowy dobry Ketchup.
Nie tylko znamy, ale tez jakims cudem posiadamy ostatni maly sloiczek ;-)
A wiec polecam:
Domowy keczupik
5 kg dojrzałych pomidorów
1 szkl. drobno posiekanej cebuli
160 - 200 gr cukru
30 gr soli
1 szkl octu 9%
1/2 łyżeczki nasion selera
po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, goździków, nasion gorczycy i cynamonu
Pomidory pokroic na nieduże kawałki, wsypać cebulę i rozparzyć pod
przykryciem na małym ogniu. Masę przetrzeć przez sito. Powstały sok gotować
na bardzo małym ogniu, aż zostanie tylko połowa. Dodać sól, cukier, ocet i
wszystkie przyprawy wsypane do małego woreczka z płótna lub zwyczajnej gazy.
Pogotować jeszcze chwilę - ok. 7-10 min. i rozlać do umytych i wyparzonych
słoików.
Źródło: Notatnik mojej Mamy
Bozenka z Wilna :o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 19:40:27
Temat: Popieraj lagodne ketchup'y i musztardy!"Bożena" wrote:
>
> > Zna ktoś może przepis na domowy dobry Ketchup.
>
> Nie tylko znamy, ale tez jakims cudem posiadamy ostatni maly sloiczek ;-)
> A wiec polecam:
>
> Domowy keczupik
>
> 5 kg dojrzałych pomidorów
> 1 szkl. drobno posiekanej cebuli
> 160 - 200 gr cukru
> 30 gr soli
> 1 szkl octu 9%
> 1/2 łyżeczki nasion selera
> po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, goździków, nasion gorczycy i cynamonu
>
> Pomidory pokroic na nieduże kawałki, wsypać cebulę i rozparzyć pod
> przykryciem na małym ogniu. Masę przetrzeć przez sito. Powstały sok gotować
> na bardzo małym ogniu, aż zostanie tylko połowa. Dodać sól, cukier, ocet i
> wszystkie przyprawy wsypane do małego woreczka z płótna lub zwyczajnej gazy.
> Pogotować jeszcze chwilę - ok. 7-10 min. i rozlać do umytych i wyparzonych
> słoików.
> Źródło: Notatnik mojej Mamy
>
>
Precz z octem! takim mocnym i w takiej ilosci!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 19:57:42
Temat: Re: Popieraj lagodne ketchup'y i musztardy!
>> Domowy keczupik
>>
>> 5 kg dojrza?ych pomidorów
>> 1 szkl. drobno posiekanej cebuli
>> 160 - 200 gr cukru
>> 30 gr soli
>> 1 szkl octu 9%
>> 1/2 ?y?eczki nasion selera
>> po 1 ?y?eczce czarnego pieprzu, go?dzików, nasion gorczycy i cynamonu
>>
>> Pomidory pokroic na niedu?e kawa?ki, wsypa? cebul? i rozparzy? pod
>> przykryciem na ma?ym ogniu. Mas? przetrze? przez sito. Powsta?y sok gotowa?
>> na bardzo ma?ym ogniu, a? zostanie tylko po?owa. Doda? sól, cukier, ocet i
>> wszystkie przyprawy wsypane do ma?ego woreczka z p?ótna lub zwyczajnej gazy.
>> Pogotowa? jeszcze chwil? - ok. 7-10 min. i rozla? do umytych i wyparzonych
>> s?oików.
>> ?ród?o: Notatnik mojej Mamy
>>
>>
>
>Precz z octem! takim mocnym i w takiej ilosci!
To nie dodawaj...mozesz nawet napluc, jesli wolisz
Tryfi
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 20:28:14
Temat: Re: Popieraj lagodne ketchup'y i musztardy!Krysia Thompson wrote:
>
>
> >>
> >>
> >
> >Precz z octem! takim mocnym i w takiej ilosci!
>
> To nie dodawaj...mozesz nawet napluc, jesli wolisz
>
>
A zjesz, majac tego swiadomosc? Zapraszam!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 22:02:26
Temat: Re: Popieraj lagodne ketchup'y i musztardy!
>> >
>> >Precz z octem! takim mocnym i w takiej ilosci!
>>
>> To nie dodawaj...mozesz nawet napluc, jesli wolisz
>>
>>
>
>A zjesz, majac tego swiadomosc? Zapraszam!
najpierw bylo zapraszac..
Tryfi
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 23:22:42
Temat: Re: Popieraj lagodne ketchup'y i musztardy!Krysia Thompson wrote:
>
> >> >
> >> >Precz z octem! takim mocnym i w takiej ilosci!
> >>
> >> To nie dodawaj...mozesz nawet napluc, jesli wolisz
> >>
> >>
> >
> >A zjesz, majac tego swiadomosc? Zapraszam!
>
> najpierw bylo zapraszac..
>
>
A co ja kelner co to palec w zupe wsadzi, oblize, zamiesza,
napluje i cieszy sie ze nieswiadomemu klientowi zrobil
na zlosc? Ofiara musi byc w pelni swiadoma zemsty!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-02 06:12:20
Temat: Re: Popieraj lagodne ketchup'y i musztardy!dzieciol <p...@c...com> wrote:
> "Bożena" wrote:
> >
> >
>
> Precz z octem! takim mocnym i w takiej ilosci!
Bez octu nie bedzie keczupu. Podobnie jak musztarde trudno zrobic bez
octu. I lasciwue co masz przeciw octowi?
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-02 07:03:53
Temat: Re: Przepis na domowy Ketchup
Użytkownik "Marcin" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aib9cb$fcn$1@news2.tpi.pl...
> Zna ktoś może przepis na domowy dobry Ketchup.
> MARCIN
a tu moje przepisy podawane juz rok temu:
Przepis podstawowy na przecier pomidorowy:
----------------------------------------------------
--
2 kg bardzo dojrzalych pomidorow
2 cebule
2 liscie laurowe
1 galazka rozmarynu ( ew. suszony)
2 lyzeczki soli
Pomidor przeciac w poprzek na pol i wyciac gniazda szypulek oraz wycisnac
pestki.Pomidory, pokrojona w plastry cebule, liscie laurowe, rozmaryn i sol
wlozyc do garnka, zagotowac i gotowac na wolnym ogniu ok. 20 min.Kiedy
pomidory beda dostatecznie miekkie, nalezy je starannie przetrzec przez
sito.
Ketchup
------------------
W garnku zagotowac przetarte pomidory( przecier pomidorowy- patrz wyzej)
oraz
15 dkg cukru ( najlepiej ciemnego, ale niekoniecznie),
1-2 laski cynamonu,
ok. 5 gozdzikow,
po 1 lyzeczce czarnego pieprzu i ziela angielskiego ( gozdziki, ziele i
pieprz uprzednio rozkruszyc w mikserze),
troche drobno posiekanego imbiru.
Gotowac bez przykrycia ok. 40 min. na malym ogniu.
Dolac 1/8 winnego octu i grubo posiekanej ostrej papryki.
Gotowac jeszcze 10 min. Cynamon wyjac. Goracy ketchup wlac od razu do
zakrecanych sloikow i dobrze zamknac.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-02 07:51:30
Temat: Re: Popieraj lagodne ketchup'y i musztardy!Wladyslaw Los wrote:
>
> dzieciol <p...@c...com> wrote:
>
> > "Bożena" wrote:
> > >
>
> > >
> >
> > Precz z octem! takim mocnym i w takiej ilosci!
>
> Bez octu nie bedzie keczupu. Podobnie jak musztarde trudno zrobic bez
> octu. I lasciwue co masz przeciw octowi?
>
>
Zbyt kwasny!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |