« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-03 21:47:46
Temat: Przepis na lasagnePodajcie mi prosze dobry przepis na lasagne.
Próbowałam dzisiaj wykonac te potrawe, ale wyszlo cos
nieszczegolnego:(
Nie bardzo wiem co zepsułam, ale makaron był twardy, szczegolnie
ostatnia warstwa
Jak wykonac dobry farsz? Najlepiej jakiś wegetariański!
A sos beszamelowy?
pozdr.
--
Karmela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-03 22:18:35
Temat: Re: Przepis na lasagne
Użytkownik "Karmela" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:3c829692@news.vogel.pl...
> Podajcie mi prosze dobry przepis na lasagne.
> Próbowałam dzisiaj wykonac te potrawe, ale wyszlo cos
> nieszczegolnego:(
> Nie bardzo wiem co zepsułam, ale makaron był twardy, szczegolnie
> ostatnia warstwa
> Jak wykonac dobry farsz? Najlepiej jakiś wegetariański!
> A sos beszamelowy?
> pozdr.
> --
> Karmela
Zobacz w archiwum znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje. Natomiast
trudno powiedziec co zepsulas, z jakiego ciasta robilas? Podgotowanego czy
surowego?
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
Pozdrawiam Ramzes-a.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-04 03:09:35
Temat: Re: Przepis na lasagne
"Karmela" <k...@i...pl> wrote in message
news:3c829692@news.vogel.pl...
> Podajcie mi prosze dobry przepis na lasagne.
> Próbowałam dzisiaj wykonac te potrawe, ale wyszlo cos
> nieszczegolnego:(
> Nie bardzo wiem co zepsułam, ale makaron był twardy, szczegolnie
> ostatnia warstwa
> Jak wykonac dobry farsz? Najlepiej jakiś wegetariański!
> A sos beszamelowy?
> pozdr.
> --
> Karmela
wege lazania :
http://www.mangohead.com/recipes/italian/lasagna.htm
pozdro arielka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-04 08:48:30
Temat: Re: Przepis na lasagne> > Podajcie mi prosze dobry przepis na lasagne.
> > Próbowałam dzisiaj wykonac te potrawe, ale wyszlo cos
> > nieszczegolnego:(
> > Nie bardzo wiem co zepsułam, ale makaron był twardy, szczegolnie
> > ostatnia warstwa
> > Jak wykonac dobry farsz? Najlepiej jakiś wegetariański!
> > A sos beszamelowy?
> > pozdr.
> > --
> > Karmela
>
> wege lazania :
>
> http://www.mangohead.com/recipes/italian/lasagna.htm
poszukaj mojego przepisu z bakłażanami i dużo chile ancho. Też bezmięsne
i też dobre.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-04 19:25:16
Temat: Re: Przepis na lasagne
"Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> wrote in message
news:3C8334DE.6732D43F@ukbf.fu-berlin.de...
> poszukaj mojego przepisu z bakłażanami i dużo chile ancho. Też bezmięsne
> i też dobre.
>
> Waldek
waw to ja tez chce ten przepis ;)
arielka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-05 09:12:44
Temat: Re: Przepis na lasagne> > poszukaj mojego przepisu z bakłażanami i dużo chile ancho. Też bezmięsne
> > i też dobre.
>
> waw to ja tez chce ten przepis ;)
nie chce mi się szukać, więc napiszę ostatnią wersję jaką robiłem.
Drobne odchyłki od wersji poprzedniej są możliwe ;-)
Ciasto: żadne gotowe dachówki, tylko samemu zrobić makaronowe na
normalnej mące. Klasycznie: mąka, jajko, woda, sól (odrobinę), oliwa
(też ciópkę). Bardziej dekoracyjnie: ciasto podzielić na pół, do połowy
dodać zmielonego szpinaku (bez śmietany), aby uzyskać ładny, zielony
kolor.
Ciasto rozwałkować na płaty i ugotować parę minut. Dać do wody, aby się
klucha nie zrobiła.
Sos 1: Podsmażyć cebulkę na oliwie. Dodać przecieru pomidorowego. Jak
się trochę podsmaży, dodać mąki (tak z łyżkę stołową, może dwie). Chwilę
smażyć, dodać szklankę (no pół, reszta do gardła) czerwonego wina.
Rozbełtać. Do tego dodać drobno pokrojone i zamoczone chile ancho (2-3)
i chile guajillo lub pastilla (1-2). Jak masz chile pastilla, to lepiej
dać między cebulką a przecierem. Do tego puszka pomidorów (taka litrowa)
lub kilogram pomidorów bez skórki. Rozciapciać, dodać sól, pieprz,
paprykę, 2-3 listki bobkowe i gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
Bobki wyłowić.
Sos 2: do garnka kawałek masła do tego mąka. Zrobić kluchę i
rozprowadzić mlekiem aby było dość gęste. Do tego sól i gałka
muszkatołowa i ze 2-3 łyżki stołowe parmezanu tartego. Świeży jest
lepszy, ale do sosu jest też puszkowy ok. Sos musi być dość gęsty, bo
nie musi rozmaczać dachówek.
Bakłażany: jeden duży lub 2 małe pokroić wzdłóż w plasterki. Plastry
osolić i włożyć między serwetki papierowe aby się zsikały. Smażyć na
gorącej oliwie z obu stron. Uważać jak diabli, bo między usmażeniem a
spaleniem masz ok. 10 sekund. Układać na talerzu warstwami, traktując
octem balsamico i czosnkiem z praski.
No i robić: ciasto, sos biały, ciasto, bakłażany, sos czerwony,
ciasto.....ciasto. Na to plasterkowaną mozarellę i parmezan (tym razem
świeżo tarty) i na 20 minut do piekarnika. Wyciągnąć i odstawić na
trochę.
Waldek
z tymi chile mogą być w pl kłopoty. W tym przypadku proszę spróbować
chili w proszku i do tego jedną małą czerwoną paprykę w drobne kawałki
pokrojoną. Ewentualnie ajwar lub harissa lub mieszanka w proporcjach nie
wypalających gęby.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |