| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-03 17:51:24
Temat: Szpecle ?Co to są szpecle, i jak się je robi ?
Neron
n...@c...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-03 18:01:27
Temat: Re: Szpecle ?Neron wrote:
> Co to są szpecle, i jak się je robi ?
Spätzle, czyli wróbelki. Makaron "ścierany" prosto do wrzącej wody. Ciasto
ma więcej jajek, mniej mąki niż "normalny" makaron. Szczegóły, jak się
przedstawisz.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 18:43:07
Temat: Re: Szpecle ?Proszę o przepis na zrobienie Szpecli
Tomasz Nerowski
N...@c...pl
Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
wiadomości news:a5toba$ufd$03$1@news.t-online.com...
> Neron wrote:
>
> > Co to są szpecle, i jak się je robi ?
>
> Spätzle, czyli wróbelki. Makaron "ścierany" prosto do wrzącej wody. Ciasto
> ma więcej jajek, mniej mąki niż "normalny" makaron. Szczegóły, jak się
> przedstawisz.
>
> Waldek
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 19:10:28
Temat: Re: Szpecle ?
>> > Co to są szpecle, i jak się je robi ?
>>
>> Spätzle, czyli wróbelki. Makaron "ścierany" prosto do wrzącej wody.
>> Ciasto ma więcej jajek, mniej mąki niż "normalny" makaron. Szczegóły, jak
>> się przedstawisz.
no to leci. Recepta jest prosta, ale zrobić nie tak łatwo.
500g mąki, 5 jajek, 150-200ml wody, sól. Wymieszać wszystko na gładko, aby
ciasto było elastyczne, ale dość rzadkie. Zagotować osoloną (dobrze) wodę.
JAk woda się zagotuje, wziąć deseczkę drewnianą i szpachelkę (może być taka
japonka). Szpachelkę i deskę zmoczyć, aby ciasto się nie kleiło. Załadować
szpachelką trochę ciasta na deskę i ścierać po trochę do wrzątku (takie
mniej więcej średnicy dżdżownicy). Jak wypłyną to wyławiać łyżką i na
sitko. Co jakiś czas moczyć deskę i szpachelkę. Wot i wszystko.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 20:05:36
Temat: Re: Szpecle ?
>
>no to leci. Recepta jest prosta, ale zrobi? nie tak ?atwo.
>500g m?ki, 5 jajek, 150-200ml wody, sól. Wymiesza? wszystko na g?adko, aby
>ciasto by?o elastyczne, ale do?? rzadkie. Zagotowa? osolon? (dobrze) wod?.
>JAk woda si? zagotuje, wzi?? deseczk? drewnian? i szpachelk? (mo?e by? taka
>japonka). Szpachelk? i desk? zmoczy?, aby ciasto si? nie klei?o. Za?adowa?
>szpachelk? troch? ciasta na desk? i ?ciera? po troch? do wrz?tku (takie
>mniej wi?cej ?rednicy d?d?ownicy). Jak wyp?yn? to wy?awia? ?y?k? i na
>sitko. Co jaki? czas moczy? desk? i szpachelk?. Wot i wszystko.
>
>Waldek
czyli taki cross miedzy kladzionymi i zacierkami bez rak?
Krysia, zainteresowana dzdzownicami
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 20:09:32
Temat: Re: Szpecle ?> Neron wrote:
>
> > Co to są szpecle, i jak się je robi ?
>
> Spätzle, czyli wróbelki. Makaron "ścierany" prosto do wrzącej wody.
Ciasto
> ma więcej jajek, mniej mąki niż "normalny" makaron. Szczegóły, jak się
> przedstawisz.
A co zrobisz jak cię podpali?
;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 20:20:03
Temat: Re: Szpecle ?Krysia Thompson wrote:
>
>>
>>no to leci. Recepta jest prosta, ale zrobi? nie tak ?atwo.
>>500g m?ki, 5 jajek, 150-200ml wody, sól. Wymiesza? wszystko na g?adko, aby
>>ciasto by?o elastyczne, ale do?? rzadkie. Zagotowa? osolon? (dobrze) wod?.
>>JAk woda si? zagotuje, wzi?? deseczk? drewnian? i szpachelk? (mo?e by?
>>taka japonka). Szpachelk? i desk? zmoczy?, aby ciasto si? nie klei?o.
>>Za?adowa? szpachelk? troch? ciasta na desk? i ?ciera? po troch? do wrz?tku
>>(takie mniej wi?cej ?rednicy d?d?ownicy). Jak wyp?yn? to wy?awia? ?y?k? i
>>na sitko. Co jaki? czas moczy? desk? i szpachelk?. Wot i wszystko.
>>
>>Waldek
>
> czyli taki cross miedzy kladzionymi i zacierkami bez rak?
>
> Krysia, zainteresowana dzdzownicami
> K.T. - starannie opakowana
tak mniej więcej. To jest podstawowa recepta, bo dania oparte o Spätzle
zajmują tomy i pewnie setki Szwabów robiło na tym doktorat.
Najprostsze to spätzle zapiekane serem i cebulką. Znate pod nazwą
Käsnockerln w Austrii.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 20:24:01
Temat: Re: Szpecle ?> tak mniej więcej. To jest podstawowa recepta, bo dania oparte o Spätzle
> zajmują tomy i pewnie setki Szwabów robiło na tym doktorat.
> Najprostsze to spätzle zapiekane serem i cebulką. Znate pod nazwą
Käsnockerln w Austrii.
>
> Waldek
>
Zawsze zabieram spatzle z Niemiec. To tak troche jak makaron
wiejski/domowy/samorobny. Na lubelskie kluchy z serem to jak ulal.
Czy wy jestescie tez tacy zmeczeni? Ja od 2 dni padam z nog od niczego, spie
po 9-10 godzin i nie mam grypy. Mam uczucie ze ide do przodu na samych
rezerwach. Przesilenie wiosenne?
Slaba m-gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 20:57:12
Temat: OT Zmeczenie, bylo Szpecle ?
Użytkownik <m...@h...com> napisał w wiadomości
news:BDvg8.140$a92.836@pollux.casema.net...
> Czy wy jestescie tez tacy zmeczeni? Ja od 2 dni padam z nog od niczego,
spie
> po 9-10 godzin i nie mam grypy. Mam uczucie ze ide do przodu na samych
> rezerwach. Przesilenie wiosenne?
> Slaba m-gosia
U Ciebie to pewnie to zycie na rezerwie, a umnie piekielne korzonki wrzucily
mnie do lozka i nie chca z niego wypuscic :-(((. Ale jestem obolala :-((.
Pozdrowki
Adiola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-03 21:02:57
Temat: Re: Szpecle ?> Mam uczucie ze ide do przodu na samych
> rezerwach. Przesilenie wiosenne?
Uhmmmm, zażyj trochę jakiegoś wyciągu ze słońca. Dobrze robi.
;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |