Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szpecle ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szpecle ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-03 17:51:24

Temat: Szpecle ?
Od: "Neron" <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Co to są szpecle, i jak się je robi ?

Neron
n...@c...pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-03 18:01:27

Temat: Re: Szpecle ?
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Neron wrote:

> Co to są szpecle, i jak się je robi ?

Spätzle, czyli wróbelki. Makaron "ścierany" prosto do wrzącej wody. Ciasto
ma więcej jajek, mniej mąki niż "normalny" makaron. Szczegóły, jak się
przedstawisz.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-03 18:43:07

Temat: Re: Szpecle ?
Od: "Neron" <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Proszę o przepis na zrobienie Szpecli
Tomasz Nerowski
N...@c...pl


Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
wiadomości news:a5toba$ufd$03$1@news.t-online.com...
> Neron wrote:
>
> > Co to są szpecle, i jak się je robi ?
>
> Spätzle, czyli wróbelki. Makaron "ścierany" prosto do wrzącej wody. Ciasto
> ma więcej jajek, mniej mąki niż "normalny" makaron. Szczegóły, jak się
> przedstawisz.
>
> Waldek
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-03 19:10:28

Temat: Re: Szpecle ?
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>> > Co to są szpecle, i jak się je robi ?
>>
>> Spätzle, czyli wróbelki. Makaron "ścierany" prosto do wrzącej wody.
>> Ciasto ma więcej jajek, mniej mąki niż "normalny" makaron. Szczegóły, jak
>> się przedstawisz.

no to leci. Recepta jest prosta, ale zrobić nie tak łatwo.
500g mąki, 5 jajek, 150-200ml wody, sól. Wymieszać wszystko na gładko, aby
ciasto było elastyczne, ale dość rzadkie. Zagotować osoloną (dobrze) wodę.
JAk woda się zagotuje, wziąć deseczkę drewnianą i szpachelkę (może być taka
japonka). Szpachelkę i deskę zmoczyć, aby ciasto się nie kleiło. Załadować
szpachelką trochę ciasta na deskę i ścierać po trochę do wrzątku (takie
mniej więcej średnicy dżdżownicy). Jak wypłyną to wyławiać łyżką i na
sitko. Co jakiś czas moczyć deskę i szpachelkę. Wot i wszystko.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-03 20:05:36

Temat: Re: Szpecle ?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>no to leci. Recepta jest prosta, ale zrobi? nie tak ?atwo.
>500g m?ki, 5 jajek, 150-200ml wody, sól. Wymiesza? wszystko na g?adko, aby
>ciasto by?o elastyczne, ale do?? rzadkie. Zagotowa? osolon? (dobrze) wod?.
>JAk woda si? zagotuje, wzi?? deseczk? drewnian? i szpachelk? (mo?e by? taka
>japonka). Szpachelk? i desk? zmoczy?, aby ciasto si? nie klei?o. Za?adowa?
>szpachelk? troch? ciasta na desk? i ?ciera? po troch? do wrz?tku (takie
>mniej wi?cej ?rednicy d?d?ownicy). Jak wyp?yn? to wy?awia? ?y?k? i na
>sitko. Co jaki? czas moczy? desk? i szpachelk?. Wot i wszystko.
>
>Waldek

czyli taki cross miedzy kladzionymi i zacierkami bez rak?

Krysia, zainteresowana dzdzownicami
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-03 20:09:32

Temat: Re: Szpecle ?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Neron wrote:
>
> > Co to są szpecle, i jak się je robi ?
>
> Spätzle, czyli wróbelki. Makaron "ścierany" prosto do wrzącej wody.
Ciasto
> ma więcej jajek, mniej mąki niż "normalny" makaron. Szczegóły, jak się
> przedstawisz.
A co zrobisz jak cię podpali?
;-)))
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-03 20:20:03

Temat: Re: Szpecle ?
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

>
>>
>>no to leci. Recepta jest prosta, ale zrobi? nie tak ?atwo.
>>500g m?ki, 5 jajek, 150-200ml wody, sól. Wymiesza? wszystko na g?adko, aby
>>ciasto by?o elastyczne, ale do?? rzadkie. Zagotowa? osolon? (dobrze) wod?.
>>JAk woda si? zagotuje, wzi?? deseczk? drewnian? i szpachelk? (mo?e by?
>>taka japonka). Szpachelk? i desk? zmoczy?, aby ciasto si? nie klei?o.
>>Za?adowa? szpachelk? troch? ciasta na desk? i ?ciera? po troch? do wrz?tku
>>(takie mniej wi?cej ?rednicy d?d?ownicy). Jak wyp?yn? to wy?awia? ?y?k? i
>>na sitko. Co jaki? czas moczy? desk? i szpachelk?. Wot i wszystko.
>>
>>Waldek
>
> czyli taki cross miedzy kladzionymi i zacierkami bez rak?
>
> Krysia, zainteresowana dzdzownicami
> K.T. - starannie opakowana

tak mniej więcej. To jest podstawowa recepta, bo dania oparte o Spätzle
zajmują tomy i pewnie setki Szwabów robiło na tym doktorat.
Najprostsze to spätzle zapiekane serem i cebulką. Znate pod nazwą
Käsnockerln w Austrii.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-03 20:24:01

Temat: Re: Szpecle ?
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

> tak mniej więcej. To jest podstawowa recepta, bo dania oparte o Spätzle
> zajmują tomy i pewnie setki Szwabów robiło na tym doktorat.
> Najprostsze to spätzle zapiekane serem i cebulką. Znate pod nazwą
Käsnockerln w Austrii.
>
> Waldek
>
Zawsze zabieram spatzle z Niemiec. To tak troche jak makaron
wiejski/domowy/samorobny. Na lubelskie kluchy z serem to jak ulal.
Czy wy jestescie tez tacy zmeczeni? Ja od 2 dni padam z nog od niczego, spie
po 9-10 godzin i nie mam grypy. Mam uczucie ze ide do przodu na samych
rezerwach. Przesilenie wiosenne?
Slaba m-gosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-03 20:57:12

Temat: OT Zmeczenie, bylo Szpecle ?
Od: "Adiola" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@h...com> napisał w wiadomości
news:BDvg8.140$a92.836@pollux.casema.net...
> Czy wy jestescie tez tacy zmeczeni? Ja od 2 dni padam z nog od niczego,
spie
> po 9-10 godzin i nie mam grypy. Mam uczucie ze ide do przodu na samych
> rezerwach. Przesilenie wiosenne?
> Slaba m-gosia

U Ciebie to pewnie to zycie na rezerwie, a umnie piekielne korzonki wrzucily
mnie do lozka i nie chca z niego wypuscic :-(((. Ale jestem obolala :-((.

Pozdrowki
Adiola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-03 21:02:57

Temat: Re: Szpecle ?
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Mam uczucie ze ide do przodu na samych
> rezerwach. Przesilenie wiosenne?
Uhmmmm, zażyj trochę jakiegoś wyciągu ze słońca. Dobrze robi.
;-)))
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Cos mi chodzi po glowie!
falaffel czyli felafel - czemu moze nie wyjsc?
golden syrup-jak zrobić?
Raffaello
zmienny r.maklowicz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »