| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-25 01:01:14
Temat: Przepis na rybeSkoro bylo narzekanie, ze za malo przepisow, podam kilka sprawdzonych,
wieloletnich, bez pudla przepisow.
Oto przepis na rybe (1 godzina, 4-6 osob)
1 kg filetow z ryby morskiej lub slodkowodnej
2 duze cebule
2.5 szklanki slodkiego bialego wina
3/4 szklanki kwasnej smietany
2 lyzki rodzynek
sol, pieprz do smaku
maka
olej
Piec rozgrzac do 180C/350F. Pociac filety na kawalki, obtoczyc lekko w
mace i usmazyc na zloto na oleju. Ulozyc w ognioodpornym naczyniu z
pokrywka. Cebule posiekac i zeszklic na oleju, dodac wino, nastepnie
smietane, sol, pieprz, ciagle mieszajac, doprowadzic prawie do wrzenia,
polac tym rybe, przykryc i piec 45 min. Po wyjeciu z pieca odstawic na
15 minut, podac z ziemniakami, ryzem czy makaronem, z jakims kolorowym
warzywem, surowka czy salata.
Mozna rybe po podaniu na talerzach posypac palonymi, cietymi migdalami,
mozna tez posypac koperkiem czy pietruszka.
Jest to jeden z tych przepisow, ktory wychodzi za kazdym razem inaczej,
w zaleznosci od ryby i od tego, co pod reka.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |