Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przygotowanie jaj - nie kurzych

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przygotowanie jaj - nie kurzych

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-08-01 13:20:41

Temat: Przygotowanie jaj - nie kurzych
Od: "Anna" <b...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Od pewnego czasu syn nie daje mi spokoju i prosi o przygotowanie, celem
spróbowania jaj innych niż kurze. Czy ktoś wie jakie potrawy można przygotować
z jaj, np. gęsich, kaczych, indyczych, perliczych lub jeszcze jakieś inne? Jak
długo poszczególne z nich trzeba gotować, żeby były na miękko?

Pozdrawiam,
Anna B.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-08-01 13:30:17

Temat: Re: Przygotowanie jaj - nie kurzych
Od: "kicia" <k...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna" <b...@v...pl> napisał w wiadomości
news:0fd7.000000d8.46b088a8@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> Od pewnego czasu syn nie daje mi spokoju i prosi o przygotowanie, celem
> spróbowania jaj innych niż kurze. Czy ktoś wie jakie potrawy można
> przygotować
> z jaj, np. gęsich, kaczych, indyczych, perliczych lub jeszcze jakieś inne?
> Jak
> długo poszczególne z nich trzeba gotować, żeby były na miękko?
>

A w jakim wieku jest syn?
Bo są jaja przepiórcze, ale po nich... mdlejcie kobiety :p

kicia.miau


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-08-02 06:36:14

Temat: Re: Przygotowanie jaj - nie kurzych
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> szukaj wiadomości tego autora

Anna wrote:

> Od pewnego czasu syn nie daje mi spokoju i prosi o przygotowanie, celem
> spróbowania jaj innych niż kurze. Czy ktoś wie jakie potrawy można przygotować
> z jaj, np. gęsich,

Bardzo dobra zwykła jajecznica, tylko porcja ogromna :)

> kaczych,

Podobno się nie je, ale nie wiem dlaczego.

> indyczych, perliczych

Perlicze bardzo ladnie wygladają jako dekoracja półmiska, faszerowane
takie małe też. Chyba najlepsze ze znanych mi jaj. Na drugim miejscu
stawiam jajka malych kurek japońskich.

> lub jeszcze jakieś inne? Jak
> długo poszczególne z nich trzeba gotować, żeby były na miękko?
>
A wiesz, że nigdy nie przyszło mi do głowy gotować ich na miękko? :)
Uwielbiam jajecznicę, a do różnych zestawów robiłam na twardo.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-08-02 06:44:28

Temat: Re: Przygotowanie jaj - nie kurzych
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
news:46b17b8f$1@news.home.net.pl...
Anna wrote:

> Od pewnego czasu syn nie daje mi spokoju i prosi o przygotowanie, celem
> spróbowania jaj innych niż kurze. Czy ktoś wie jakie potrawy można
przygotować
> z jaj, np. gęsich,

Bardzo dobra zwykła jajecznica, tylko porcja ogromna :)

> kaczych,

Podobno się nie je, ale nie wiem dlaczego.

> indyczych, perliczych

Perlicze bardzo ladnie wygladają jako dekoracja półmiska, faszerowane
takie małe też. Chyba najlepsze ze znanych mi jaj. Na drugim miejscu
stawiam jajka malych kurek japońskich.

> lub jeszcze jakieś inne? Jak
> długo poszczególne z nich trzeba gotować, żeby były na miękko?
>
A wiesz, że nigdy nie przyszło mi do głowy gotować ich na miękko? :)
Uwielbiam jajecznicę, a do różnych zestawów robiłam na twardo.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

To przepiórki japońskie - doskonałe jajka dla uczulonych na białko kurze
dzieci. Kacze często są zarażone, np. sallmonellą - nadają się jedynie do
wypieków. Częściowo dotyczy to gęsi tzn. ptactwa wodnego.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-08-03 12:28:01

Temat: Re: Przygotowanie jaj - nie kurzych
Od: jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 02 Aug 2007 08:36:14 +0200, Krystyna Chiger napisał(a):

>> kaczych,
>
> Podobno się nie je, ale nie wiem dlaczego.

Ależ je się....
Z kuchni chińskiej bardzo dobre są np. jaja kacze solone. Moczy się je w
solance kilka tygodni. Może gdzieś w googlach jest dokładniejszy przepis.
Podobno kacze mają więcej cholesterolu od kurzych i dość często są
zakażone salmonellą. W okolicy w której mieszka moja rodzina jaja kacze są
używane zamiast kurzych do wypieków, bo są znacząco tańsze, a salmonella
temperatury piekarnika nie przetrwa.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-08-03 14:14:09

Temat: Re: Przygotowanie jaj - nie kurzych
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> napisał w wiadomości
news:46b17b8f$1@news.home.net.pl...
Anna wrote:

> kaczych,

Podobno się nie je, ale nie wiem dlaczego.

=========

Jadłem nieraz w jajecznicy. BDB.

Inna sprawa, ze była to kaczka wolno chodząca po podwórku, karmiona systemem
gospodarczym, a jajecznica smażona na piecu. Ech, dawne czasy i wakacje na
wsi...

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Kurczak jak z KFC ;-)
pomysł na szybkie danie dla gości
lodowka - antybakteryjna czy z komora zerowa?
co to za grzyb ??
Ile mięsa??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »