| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-01 13:20:41
Temat: Przygotowanie jaj - nie kurzychWitam,
Od pewnego czasu syn nie daje mi spokoju i prosi o przygotowanie, celem
spróbowania jaj innych niż kurze. Czy ktoś wie jakie potrawy można przygotować
z jaj, np. gęsich, kaczych, indyczych, perliczych lub jeszcze jakieś inne? Jak
długo poszczególne z nich trzeba gotować, żeby były na miękko?
Pozdrawiam,
Anna B.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-01 13:30:17
Temat: Re: Przygotowanie jaj - nie kurzych
Użytkownik "Anna" <b...@v...pl> napisał w wiadomości
news:0fd7.000000d8.46b088a8@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> Od pewnego czasu syn nie daje mi spokoju i prosi o przygotowanie, celem
> spróbowania jaj innych niż kurze. Czy ktoś wie jakie potrawy można
> przygotować
> z jaj, np. gęsich, kaczych, indyczych, perliczych lub jeszcze jakieś inne?
> Jak
> długo poszczególne z nich trzeba gotować, żeby były na miękko?
>
A w jakim wieku jest syn?
Bo są jaja przepiórcze, ale po nich... mdlejcie kobiety :p
kicia.miau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-02 06:36:14
Temat: Re: Przygotowanie jaj - nie kurzychAnna wrote:
> Od pewnego czasu syn nie daje mi spokoju i prosi o przygotowanie, celem
> spróbowania jaj innych niż kurze. Czy ktoś wie jakie potrawy można przygotować
> z jaj, np. gęsich,
Bardzo dobra zwykła jajecznica, tylko porcja ogromna :)
> kaczych,
Podobno się nie je, ale nie wiem dlaczego.
> indyczych, perliczych
Perlicze bardzo ladnie wygladają jako dekoracja półmiska, faszerowane
takie małe też. Chyba najlepsze ze znanych mi jaj. Na drugim miejscu
stawiam jajka malych kurek japońskich.
> lub jeszcze jakieś inne? Jak
> długo poszczególne z nich trzeba gotować, żeby były na miękko?
>
A wiesz, że nigdy nie przyszło mi do głowy gotować ich na miękko? :)
Uwielbiam jajecznicę, a do różnych zestawów robiłam na twardo.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-02 06:44:28
Temat: Re: Przygotowanie jaj - nie kurzych
"Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
news:46b17b8f$1@news.home.net.pl...
Anna wrote:
> Od pewnego czasu syn nie daje mi spokoju i prosi o przygotowanie, celem
> spróbowania jaj innych niż kurze. Czy ktoś wie jakie potrawy można
przygotować
> z jaj, np. gęsich,
Bardzo dobra zwykła jajecznica, tylko porcja ogromna :)
> kaczych,
Podobno się nie je, ale nie wiem dlaczego.
> indyczych, perliczych
Perlicze bardzo ladnie wygladają jako dekoracja półmiska, faszerowane
takie małe też. Chyba najlepsze ze znanych mi jaj. Na drugim miejscu
stawiam jajka malych kurek japońskich.
> lub jeszcze jakieś inne? Jak
> długo poszczególne z nich trzeba gotować, żeby były na miękko?
>
A wiesz, że nigdy nie przyszło mi do głowy gotować ich na miękko? :)
Uwielbiam jajecznicę, a do różnych zestawów robiłam na twardo.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
To przepiórki japońskie - doskonałe jajka dla uczulonych na białko kurze
dzieci. Kacze często są zarażone, np. sallmonellą - nadają się jedynie do
wypieków. Częściowo dotyczy to gęsi tzn. ptactwa wodnego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-03 12:28:01
Temat: Re: Przygotowanie jaj - nie kurzychDnia Thu, 02 Aug 2007 08:36:14 +0200, Krystyna Chiger napisał(a):
>> kaczych,
>
> Podobno się nie je, ale nie wiem dlaczego.
Ależ je się....
Z kuchni chińskiej bardzo dobre są np. jaja kacze solone. Moczy się je w
solance kilka tygodni. Może gdzieś w googlach jest dokładniejszy przepis.
Podobno kacze mają więcej cholesterolu od kurzych i dość często są
zakażone salmonellą. W okolicy w której mieszka moja rodzina jaja kacze są
używane zamiast kurzych do wypieków, bo są znacząco tańsze, a salmonella
temperatury piekarnika nie przetrwa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-03 14:14:09
Temat: Re: Przygotowanie jaj - nie kurzychUżytkownik "Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> napisał w wiadomości
news:46b17b8f$1@news.home.net.pl...
Anna wrote:
> kaczych,
Podobno się nie je, ale nie wiem dlaczego.
=========
Jadłem nieraz w jajecznicy. BDB.
Inna sprawa, ze była to kaczka wolno chodząca po podwórku, karmiona systemem
gospodarczym, a jajecznica smażona na piecu. Ech, dawne czasy i wakacje na
wsi...
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |