Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przygotowanie jaj - nie kurzych
Date: Thu, 2 Aug 2007 08:44:28 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <f8rupp$765$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <0...@n...onet.pl> <46b17b8f$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: abcz122.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1186037370 7365 83.6.241.122 (2 Aug 2007 06:49:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 2 Aug 2007 06:49:30 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000763-1, 2007-08-01), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:299837
Ukryj nagłówki
"Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
news:46b17b8f$1@news.home.net.pl...
Anna wrote:
> Od pewnego czasu syn nie daje mi spokoju i prosi o przygotowanie, celem
> spróbowania jaj innych niż kurze. Czy ktoś wie jakie potrawy można
przygotować
> z jaj, np. gęsich,
Bardzo dobra zwykła jajecznica, tylko porcja ogromna :)
> kaczych,
Podobno się nie je, ale nie wiem dlaczego.
> indyczych, perliczych
Perlicze bardzo ladnie wygladają jako dekoracja półmiska, faszerowane
takie małe też. Chyba najlepsze ze znanych mi jaj. Na drugim miejscu
stawiam jajka malych kurek japońskich.
> lub jeszcze jakieś inne? Jak
> długo poszczególne z nich trzeba gotować, żeby były na miękko?
>
A wiesz, że nigdy nie przyszło mi do głowy gotować ich na miękko? :)
Uwielbiam jajecznicę, a do różnych zestawów robiłam na twardo.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
To przepiórki japońskie - doskonałe jajka dla uczulonych na białko kurze
dzieci. Kacze często są zarażone, np. sallmonellą - nadają się jedynie do
wypieków. Częściowo dotyczy to gęsi tzn. ptactwa wodnego.
|