Data: 2007-08-02 06:44:28
Temat: Re: Przygotowanie jaj - nie kurzych
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
news:46b17b8f$1@news.home.net.pl...
Anna wrote:
> Od pewnego czasu syn nie daje mi spokoju i prosi o przygotowanie, celem
> spróbowania jaj innych niż kurze. Czy ktoś wie jakie potrawy można
przygotować
> z jaj, np. gęsich,
Bardzo dobra zwykła jajecznica, tylko porcja ogromna :)
> kaczych,
Podobno się nie je, ale nie wiem dlaczego.
> indyczych, perliczych
Perlicze bardzo ladnie wygladają jako dekoracja półmiska, faszerowane
takie małe też. Chyba najlepsze ze znanych mi jaj. Na drugim miejscu
stawiam jajka malych kurek japońskich.
> lub jeszcze jakieś inne? Jak
> długo poszczególne z nich trzeba gotować, żeby były na miękko?
>
A wiesz, że nigdy nie przyszło mi do głowy gotować ich na miękko? :)
Uwielbiam jajecznicę, a do różnych zestawów robiłam na twardo.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
To przepiórki japońskie - doskonałe jajka dla uczulonych na białko kurze
dzieci. Kacze często są zarażone, np. sallmonellą - nadają się jedynie do
wypieków. Częściowo dotyczy to gęsi tzn. ptactwa wodnego.
|