Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przysmaki sylwestrowe.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przysmaki sylwestrowe.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 306


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2013-12-28 13:48:39

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 28 Dec 2013 13:41:21 +0100, Qrczak napisał(a):

> ciepasz do zapieczenia. Fertig.

Widze, że pseudośląszczyzna pewnego walniętego indywiduum Ci odpowiada.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2013-12-28 13:48:48

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2013-12-28 13:12, obywatel Stokrotka uprzejmie donosi:
> Sylwester ma być niepracowity, tak tylko mi się pszypomniało.

To nie pracuj. Nawet cały rok. Jak lubisz.

Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2013-12-28 13:50:13

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-12-28 13:46, Ikselka pisze:
> Te pierwsze (o które mi chodziło własnie) na pewno podaje się na zimno

Może nie muszą być gorące, ale tak zupełnie na zimno to raczej dużo stracą.

> więc można przygotować wczesniej, myślę że nic się nie stanie, jeśli
> zrobi się je poprzedniego dnia. Jesli zwilgotnieją, zawsze można
> podsuszyć chwilę w piekarniku.

Aż poprzedniego dnia to być nie musi, przecież nie będziem tańcować OD
rana, ale DO rana. ;-P

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2013-12-28 13:51:14

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2013-12-28 13:48, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Sat, 28 Dec 2013 13:41:21 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>> ciepasz do zapieczenia. Fertig.
>
> Widze, że pseudośląszczyzna pewnego walniętego indywiduum Ci odpowiada.

I to w dodatku od bez mała urodzenia.

Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2013-12-28 14:14:44

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:13jvn4ruy76qr.i845qb09ptco$.dlg@40tude.net...
> O drożdżowych racuchach nawet nie wspominam, bo to klasyka - w domu. Co
> tam
> innego dobrego ciekawego robicie?
Takie paluchy z francuskiego ciasta, posypane grubą solą (mocno) i kminkiem
(jeszcze mocniej), dobre na wzmożenie pragnienia.
Takoż posypane posiekanym tuńczykiem (lub homarkiem- jeszcze lepiej krojoną
wątróbką z dorsza) dobre też na pragnienie (ale kobitek, kobitek:)))))
Można wcześniej przygotować a potem między jednym tańcem a drugim wsadzać po
parę blach do piekarnika
pozdrawiam sylwestrowo-noworocznie
Stefan

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2013-12-28 14:18:43

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 28 Dec 2013 13:50:13 +0100, FEniks napisał(a):

>> Te pierwsze (o które mi chodziło własnie) na pewno podaje się na zimno
>
> Może nie muszą być gorące, ale tak zupełnie na zimno to raczej dużo stracą.

Nie trzeba koniecznie dodawać tej bagietki, wtedy będą bardziej zwarte, o
onsystencji bułgarskich kebabczeta - na zimno na pewno nie stracą, po
prostu ghdy ostygną, glazura zgęstnieje, a kuleczki będą błyszczącą zimną
przekąską mięsną.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2013-12-28 15:01:53

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 28 Dec 2013 14:14:44 +0100, Stefan napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:13jvn4ruy76qr.i845qb09ptco$.dlg@40tude.net...
>> O drożdżowych racuchach nawet nie wspominam, bo to klasyka - w domu. Co
>> tam
>> innego dobrego ciekawego robicie?
> Takie paluchy z francuskiego ciasta, posypane grubą solą (mocno) i kminkiem
> (jeszcze mocniej), dobre na wzmożenie pragnienia.

O, ja czasem robię paluchy z ciasta śmietanowego półfrancuskiego, z
dodatkiem grubych wiórków żółtego sera. Grube na pół cm i długie na ok. 25
cm paski ciasta smaruję jajkiem z mlekiem, skręcam wokół osi w taki
świderek, posypuję czarnuszką albo tłuczonym kminkiem - i piekę na rumiano.
Prócz smakowitości takie długie paluchy świetnie wyglądają ustawione
pionowo w wysokim szklanym cylindrycznym naczyniu. Obok różne sosy.

> Takoż posypane posiekanym tuńczykiem (lub homarkiem- jeszcze lepiej krojoną
> wątróbką z dorsza) dobre też na pragnienie (ale kobitek, kobitek:)))))

A ten tuńczyk/homarek/wątróbka to nie wyschnie za bardzo będąc tak na
wierzchu ciasta?

> Można wcześniej przygotować a potem między jednym tańcem a drugim wsadzać po
> parę blach do piekarnika

Ano własnie :-)

> pozdrawiam sylwestrowo-noworocznie
> Stefan

Wzajemnie :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2013-12-28 15:19:38

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>> Sylwester ma być niepracowity, tak tylko mi się pszypomniało.
>
> To nie pracuj. Nawet cały rok. Jak lubisz.
>

Lubię, tylko się tak nie da pszeżyć.
A swoją drogą, tęskno mi czasem do jaskini.

--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2013-12-28 15:29:47

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 28 Dec 2013 15:19:38 +0100, Stokrotka napisał(a):

>>> Sylwester ma być niepracowity, tak tylko mi się pszypomniało.
>>
>> To nie pracuj. Nawet cały rok. Jak lubisz.
>>
>
> Lubię, tylko się tak nie da pszeżyć.
> A swoją drogą, tęskno mi czasem do jaskini.

Co rozumiesz przez "jaskinię"? - bo to wiesz, różnie można pojmować. Dla
mnie to synonim tradycyjnego podziału ról, wspólnego spędzania czasu przy
ogniu i jedzeniu, ale niektórzy rozumieją jaskiniowe życie jako minimum
starania - jakiś ochłap w ogień i jeść samemu w kącie, nadpalony. Więc jak
u Ciebie jest z tym?
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2013-12-28 16:04:19

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: s...@g...com szukaj wiadomości tego autora

W dniu sobota, 28 grudnia 2013 12:44:51 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
> Nadziewane półsłodkim pikantnym serkiem ostre i półostre papryczki,
>
> oczywiście papryczki własnej uprawy.
>
> Chciałabym też zrobić glazurowane colą w piekarniku kuleczki mięsne na
>
> wykałaczkach, gdzieś w necie mi mignął przepis i ewidentnie był boski - ale
>
> nie zanotowałam, a znaleźć teraz nie mogę. Ktoś widział?


==============

Odpuść sobie. To wymaga opuszczenie kompa na parę minut. Nie dasz rady..

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 20 ... 31


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rozpierdzielamy tę grupę ?!
Happy Christmas & Merry New Year ;)
Radosnych Świąt!
peklowana szynka - piec czy gotować ?
Dlaczego makowce pękają?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »