« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2013-12-28 13:48:39
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.Dnia Sat, 28 Dec 2013 13:41:21 +0100, Qrczak napisał(a):
> ciepasz do zapieczenia. Fertig.
Widze, że pseudośląszczyzna pewnego walniętego indywiduum Ci odpowiada.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2013-12-28 13:48:48
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.Dnia 2013-12-28 13:12, obywatel Stokrotka uprzejmie donosi:
> Sylwester ma być niepracowity, tak tylko mi się pszypomniało.
To nie pracuj. Nawet cały rok. Jak lubisz.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2013-12-28 13:50:13
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.W dniu 2013-12-28 13:46, Ikselka pisze:
> Te pierwsze (o które mi chodziło własnie) na pewno podaje się na zimno
Może nie muszą być gorące, ale tak zupełnie na zimno to raczej dużo stracą.
> więc można przygotować wczesniej, myślę że nic się nie stanie, jeśli
> zrobi się je poprzedniego dnia. Jesli zwilgotnieją, zawsze można
> podsuszyć chwilę w piekarniku.
Aż poprzedniego dnia to być nie musi, przecież nie będziem tańcować OD
rana, ale DO rana. ;-P
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2013-12-28 13:51:14
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.Dnia 2013-12-28 13:48, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Sat, 28 Dec 2013 13:41:21 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>> ciepasz do zapieczenia. Fertig.
>
> Widze, że pseudośląszczyzna pewnego walniętego indywiduum Ci odpowiada.
I to w dodatku od bez mała urodzenia.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2013-12-28 14:14:44
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:13jvn4ruy76qr.i845qb09ptco$.dlg@40tude.net...
> O drożdżowych racuchach nawet nie wspominam, bo to klasyka - w domu. Co
> tam
> innego dobrego ciekawego robicie?
Takie paluchy z francuskiego ciasta, posypane grubą solą (mocno) i kminkiem
(jeszcze mocniej), dobre na wzmożenie pragnienia.
Takoż posypane posiekanym tuńczykiem (lub homarkiem- jeszcze lepiej krojoną
wątróbką z dorsza) dobre też na pragnienie (ale kobitek, kobitek:)))))
Można wcześniej przygotować a potem między jednym tańcem a drugim wsadzać po
parę blach do piekarnika
pozdrawiam sylwestrowo-noworocznie
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2013-12-28 14:18:43
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.Dnia Sat, 28 Dec 2013 13:50:13 +0100, FEniks napisał(a):
>> Te pierwsze (o które mi chodziło własnie) na pewno podaje się na zimno
>
> Może nie muszą być gorące, ale tak zupełnie na zimno to raczej dużo stracą.
Nie trzeba koniecznie dodawać tej bagietki, wtedy będą bardziej zwarte, o
onsystencji bułgarskich kebabczeta - na zimno na pewno nie stracą, po
prostu ghdy ostygną, glazura zgęstnieje, a kuleczki będą błyszczącą zimną
przekąską mięsną.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2013-12-28 15:01:53
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.Dnia Sat, 28 Dec 2013 14:14:44 +0100, Stefan napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:13jvn4ruy76qr.i845qb09ptco$.dlg@40tude.net...
>> O drożdżowych racuchach nawet nie wspominam, bo to klasyka - w domu. Co
>> tam
>> innego dobrego ciekawego robicie?
> Takie paluchy z francuskiego ciasta, posypane grubą solą (mocno) i kminkiem
> (jeszcze mocniej), dobre na wzmożenie pragnienia.
O, ja czasem robię paluchy z ciasta śmietanowego półfrancuskiego, z
dodatkiem grubych wiórków żółtego sera. Grube na pół cm i długie na ok. 25
cm paski ciasta smaruję jajkiem z mlekiem, skręcam wokół osi w taki
świderek, posypuję czarnuszką albo tłuczonym kminkiem - i piekę na rumiano.
Prócz smakowitości takie długie paluchy świetnie wyglądają ustawione
pionowo w wysokim szklanym cylindrycznym naczyniu. Obok różne sosy.
> Takoż posypane posiekanym tuńczykiem (lub homarkiem- jeszcze lepiej krojoną
> wątróbką z dorsza) dobre też na pragnienie (ale kobitek, kobitek:)))))
A ten tuńczyk/homarek/wątróbka to nie wyschnie za bardzo będąc tak na
wierzchu ciasta?
> Można wcześniej przygotować a potem między jednym tańcem a drugim wsadzać po
> parę blach do piekarnika
Ano własnie :-)
> pozdrawiam sylwestrowo-noworocznie
> Stefan
Wzajemnie :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2013-12-28 15:19:38
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
>> Sylwester ma być niepracowity, tak tylko mi się pszypomniało.
>
> To nie pracuj. Nawet cały rok. Jak lubisz.
>
Lubię, tylko się tak nie da pszeżyć.
A swoją drogą, tęskno mi czasem do jaskini.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2013-12-28 15:29:47
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.Dnia Sat, 28 Dec 2013 15:19:38 +0100, Stokrotka napisał(a):
>>> Sylwester ma być niepracowity, tak tylko mi się pszypomniało.
>>
>> To nie pracuj. Nawet cały rok. Jak lubisz.
>>
>
> Lubię, tylko się tak nie da pszeżyć.
> A swoją drogą, tęskno mi czasem do jaskini.
Co rozumiesz przez "jaskinię"? - bo to wiesz, różnie można pojmować. Dla
mnie to synonim tradycyjnego podziału ról, wspólnego spędzania czasu przy
ogniu i jedzeniu, ale niektórzy rozumieją jaskiniowe życie jako minimum
starania - jakiś ochłap w ogień i jeść samemu w kącie, nadpalony. Więc jak
u Ciebie jest z tym?
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2013-12-28 16:04:19
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.W dniu sobota, 28 grudnia 2013 12:44:51 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
> Nadziewane półsłodkim pikantnym serkiem ostre i półostre papryczki,
>
> oczywiście papryczki własnej uprawy.
>
> Chciałabym też zrobić glazurowane colą w piekarniku kuleczki mięsne na
>
> wykałaczkach, gdzieś w necie mi mignął przepis i ewidentnie był boski - ale
>
> nie zanotowałam, a znaleźć teraz nie mogę. Ktoś widział?
==============
Odpuść sobie. To wymaga opuszczenie kompa na parę minut. Nie dasz rady..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |