« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-07-06 17:19:46
Temat: Re: Pyszne bo (choć?) proste, ale co z białkami?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:e8irgk$8b3$1@proxy.provider.pl...
>
> Najlepsze zabajone są w La Scali we Wrocku :-)(o ile kucharz się nie
> zmienił).
>
Do La Scali z naszej grupy dyskusyjnej to nikt nie chodzi i nie pójdzie.
Do La Scali to chodzą tacy ludzie, że potem się Madzia Bassett obraziła i
już nie pisze tu tych swoich słynnych przepisów z pudełek od makaronów
kupowanych w sieci marketów "Lawendowa Chemia".
A specjalnością kucharza w La Scali to była zupa z ośmiornic z krewetką w
środku. Ta krewetka to znała te ośmiornice i podczas jedzenia opowiadała o
nich prześwietnej naszej czikiriki, co to teraz (znaczy się czikiriki)
wyniszcza małże w Brytanii sciągnięta tam do tej job przez taką jedną od
opakowań, co zorganizowała tam taki job dla wyróżniających się tu
dyskutantek.
o.kurka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-07-06 17:28:41
Temat: Re: Pyszne bo (choć?) proste, ale co z białkami?
Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e8iccj$60k$1@inews.gazeta.pl...
> No się robiło, ciasto czekoladowe MB bez mąki. Tylko tam białka też się
> dodawało.
> Pyszne ciasto, mru mru..
Tylko zakalcowate przez tą wodę wychodzi. Ach, muszę jak się ochłodzi upiec
z malinami tego czekoladoca. Dzięki za przypomnienie!
> Kurde, ale ja nie cierpię bez. Znaczy się nie lubię bezów.
> Czy jak to tam napisać żeby było czytelne, tych takich białych z białek
> ubitych z cukrem nie lubię.
"Bezy mi nie smakują" :)
Agata, co lubi z i bez :D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-07-06 18:44:22
Temat: Re: Pyszne bo (choć?) proste, ale co z białkami?
Użytkownik "Agatek" <a...@s...site.krakow.pl> napisał w wiadomości
news:e8jh0i$7vl$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
>> No się robiło, ciasto czekoladowe MB bez mąki. Tylko tam białka też się
>> dodawało.
>> Pyszne ciasto, mru mru..
>
> Tylko zakalcowate przez tą wodę wychodzi.
Ale jaką wodę?
>> Kurde, ale ja nie cierpię bez. Znaczy się nie lubię bezów.
>> Czy jak to tam napisać żeby było czytelne, tych takich białych z białek
>> ubitych z cukrem nie lubię.
>
> "Bezy mi nie smakują" :)
Pfff. Stanowczo!
>Agata, co lubi z i bez :D
Sowa, co z i bez, byle bez bez. :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-07-06 18:48:19
Temat: Re: Pyszne bo (choć?) proste, ale co z białkami?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:e8irt1$8dn$2@proxy.provider.pl...
> A gdzieś kiedyś czytałam przepis na dietetyczny biszkopt na samych
> białkach. Ja chcesz, to mogę poszukać.
Bardzo poproszę tego dziwaka.
Biszkopt zawsze się gdzieś upchnie albo sam bez niczego pożre przypadkiem.
(Dietetyczny biszkopt? Bez żółtek ale z białkami? Czego to ludzie nie
wymyślą? :> )
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-07-06 19:04:23
Temat: Re: Pyszne bo (choć?) proste, ale co z białkami?
Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e8jlm7$kut$1@inews.gazeta.pl...
> Ale jaką wodę?
Może o innym cieście mówimy - ja mówię o cieście czekoladowym Magdy Bassett
z wrzątkiem :) Nie pamiętam czy była w nim mąka...
Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-07-06 19:10:07
Temat: Re: Pyszne bo (choć?) proste, ale co z białkami?Agatek napisał(a):
> Może o innym cieście mówimy - ja mówię o cieście czekoladowym Magdy
> Bassett z wrzątkiem :) Nie pamiętam czy była w nim mąka...
Jasne, że była! Samo ciasto już mi się zresztą przejadło :-(.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-07-06 19:15:06
Temat: Re: Pyszne bo (choć?) proste, ale co z białkami?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:e8jn64$tds$1@proxy.provider.pl...
>> Może o innym cieście mówimy - ja mówię o cieście czekoladowym Magdy
>> Bassett z wrzątkiem :) Nie pamiętam czy była w nim mąka...
>
> Jasne, że była! Samo ciasto już mi się zresztą przejadło :-(.
To jednak o innym, bo bez mąki i bez wody:
http://glinki.com/?l=nea7fy
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-07-06 19:28:17
Temat: Re: Pyszne bo (choć?) proste, ale co z białkami?
Użytkownik "Ulcia" <u...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e8j0vd$2fl$1@inews.gazeta.pl...
>> Dzięki, ale coś czuję, że chyba jakieś dziwaczyska jesteśmy, bo z
> naleśników
>> też mi na ogół 2 białka zostają jak robię.
> Witam, a mogłabyś mi napisać jak robisz te naleśniki bez białka?
Z białkiem robię, tylko jak daję np 4 jaja na 4 osoby, to 2 z białkami a 2
bez białek + na ogól z rozpędu jeszcze z jedno, dwa żółtka.
Mam wrażenie, ze miększe, smaczniejsze i delikatniejsze ciasto wychodzi.
Przepisy na naleśniki bez jaj powinny być gdzieś tu:
http://puszkkka.spinacz.pl/
W dziale dla lakto-wege i wegan
Ale coś mi świta, ze jak jaj nie miałam (czy użyć nie mogłam bo gość nie
jadał), to robiłam po prostu z np jogurtu/mleka, mąki i ciepłej wody (+
przyprawy), tylko trzeba odstawić na trochę żeby mąka puściła klej.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-07-06 19:28:57
Temat: Re: Pyszne bo (choć?) proste, ale co z białkami?Sowa napisał(a):
> (Dietetyczny biszkopt? Bez żółtek ale z białkami? Czego to ludzie nie
> wymyślą? :> )
Przepis nie jest sprawdzony, bo go nie robiłam. Wyczytałam w dodatku
"Przyjaciółki" o ciastach i deserach. I nie jest to zwykły biszkopt, a
nazywa się 'biszkopt z kokosem' w diecie na obniżenie cholesterolu:
5 białek
15 dag cukru pudru
po 5 dag mąki ziemniaczanej i pszennej
5 dag wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
bita śmietana i owoce do udekorowania
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Mąkę ziemniaczaną i pszenną
wymieszać i przesiać na białka razem z proszkiem do pieczenia. Dodac
wiórki kokosowe. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy, wtsawić do
piekarnika nagarzanego do temperatury 190st. Piec 25-35 minut. Ciasto
przestudzić, posypać cukrem pudrem, podzielić na ciastka i udekorować
kleksem bitej smietany i świeżymi owocami.
Może też kiedyś zrobię, jak mi białka zostaną :-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-07-06 19:32:28
Temat: Re: Pyszne bo (choć?) proste, ale co z białkami?Sowa napisał(a):
> To jednak o innym, bo bez mąki i bez wody:
> http://glinki.com/?l=nea7fy
>
>
Inne, inne, to z wrzątkiem to tu:
http://tinylink.com/?3cKnCdSFf3
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |