Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanie o czosnek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pytanie o czosnek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-13 18:49:43

Temat: Re: Pytanie o czosnek
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <3348314267$20050213193657@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:

> Le dimanche 13 février 2005 ŕ 18:19:19, vous écriviez :
>
> > In article <9151691166$20050213174808@ewcia.kloups>,
> > "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
> >> Le dimanche 13 février 2005 ŕ 17:07:07, vous écriviez :
> >>
> >> > Oczywiście, że potrafię wyczuć czosnek w każdej potrawie. Mimo, że ja
> >> > lubię czosnek (choć nie w każdej potrawie). I mam też pytanie -- po co
> >> > by dodawać czosnku np. do sosu do spaghetti, gdyby go nie można było
> >> > wyczuć?
> >>
> >> Dlatego dodaje do bolognese 30 min przed koncem gotowania (kiedy
> >> gotuje klasyczny bolognese, ten co zabiera 4 godziny).
>
> > Nie rozumiem -- dlaczego?
>
> Przeczytaj jeszcze raz, w moim poscie nie ma nic niejasnego.

Nadal nie rozumiem, po co dodajesz ten czosnek na 30 min przed końcem --
żeby go można było wyczuć, czy żeby nie można?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-13 18:52:23

Temat: Re: Pytanie o czosnek
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <7259062916$20050213193708@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:

> Le dimanche 13 février 2005 ŕ 18:20:15, vous écriviez :
>
> >> Sprawdz czy wlasciwie cytujesz : to nie mnie nalezy postawic to
> >> pytanie.
>
> > Też nie stawiam go Tobie,tylko stawiam je uczestnikom listy.
>
> Sprawdz wiec czy wlasciwie cytujesz, kiedy stawiasz pytanie na tej grupie.

Pozostawiłem właściwy fragment wypowiedzi, naprawdę kwestią drugorzędną
jest od kogo pochodzi.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-13 20:07:02

Temat: Re: Pytanie o czosnek
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-773C3D.18364113022005@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <cuo2n4$4tf$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote:
>
> > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > > A jakiego to smaku? Jak wiadomo rozróżnialnych smaków jest tylko
> > > cztery lub pięć. Specyficzny "smak" czosnku to tyle co jego
aromat.

To jest jeszcze szansa na wyodrębnienie szóstego. Ja tak mam.

> > Ostry, piekący na języku. Czyżbyś nie jadł ząbków w całości? Bez
> > niczego?
>
> Jadłem. Jadłem świeży czosnek prosto z pola, razem z nacią. Pieczenie
> nie zalicza się do smaków. I ono akurat ginie w trakcie gotowania.

To czym jest pieczenie [ostrość] czosnku, papryki itd.? Bo ja je
odróżniam, każde jako inne.
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-13 20:16:29

Temat: Re: Pytanie o czosnek
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
napisał w wiadomości news:cunttc$h6d$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Co do czosnku to oczywiscie potwierdzam, ale tez i dodam ze, po dlugim
> > gotowaniu, czosnek juz wlasciwie zadnego smaku nie ma...
> > Cebula natomiast nadaje wyraznie slodki smak.
> >
> A to bardzo się cieszę.
> Bo przyjeżdża moja mama na parę dni, jak twierdzi - kompletnie
nieczosnkowa.
> Jak się zamknę w kuchni i przemycę conieco, to może nie zauważy :)
>
> Ja zresztą surowego czosnku tez bym raczej nie zjadła...
>
> --
> KingAM
>
A po co w ogóle masz dodawać czosnek skoro ma być niewyczuwalny????
Pozdr. - Agnieszka (zdziwiona)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-13 20:38:58

Temat: Re: Pytanie o czosnek
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A po co w ogóle masz dodawać czosnek skoro ma być niewyczuwalny????
> Pozdr. - Agnieszka (zdziwiona)

Bo chodziło o zapach czosnku bardziej niż o smak :)
I że przyprawione czosnkiem inaczej smakuje niż nie przyprawione.
A będziemy mieszkać razem z mamą parę dni, ja do każdego mięsa czosnku w
jakiejś postaci dodaję - choćby kurę natrę, a mama do żadnego, efekt jest
taki, że przyprawione przez mamę mięsa są jak dla mnie niedoprawione (nie
marynuje ich na ten przykład).

--
KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-13 20:43:48

Temat: Re: Pytanie o czosnek
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


>> Oczywiście, że potrafię wyczuć czosnek w każdej potrawie. Mimo, że ja
>> lubię czosnek (choć nie w każdej potrawie). I mam też pytanie -- po co
>> by dodawać czosnku np. do sosu do spaghetti, gdyby go nie można było
>> wyczuć?
>
> Ze względów zdrowotnych, a może dla wyczuwalnego smaku?

Bo mam pomysł, żeby moją mamę na czosnek jednak przekabacić. Podawac jej
przez parę dni potrawy czosnkiem doprawione, a po paru dniach poinformować,
ze z czosnkiem były.
Pokazać, że czosnek to nie tylko smrodliwy antybiotyk, ale w rozsądnych
ilościach, odpowiednio podany i przygotowany, jest niewyczuwalny jako zapach
i nie ma tak intensywnego smaku jak cały_ząbek.
Podejrzewam, że mama ma to z dzieciństwa, bo mnie moja babcia,a mama mamy
dla zdrowia też faszerowała kanapkami z kiełbasą, a pod każdą kromką był
pokrojony w kostkę ząbek czosnku.
I też dużo czasu mi zajęło, zanim się potem do niego przekonałam - jakieś 20
lat :).

I chodzi mi o to, czy mama od razu taką potrawę przyprawioną czosnkiem
odsunie i powie "fu", czy jednak zje i eksperyment się uda?
I dlatego pytanie było skierowane raczej do nie-czosnkowców :)


--
KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-13 23:33:10

Temat: Re: Pytanie o czosnek
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le dimanche 13 février 2005 ŕ 19:49:43, vous écriviez :

>> >> Dlatego dodaje do bolognese 30 min przed koncem gotowania (kiedy
>> >> gotuje klasyczny bolognese, ten co zabiera 4 godziny).
>>
>> > Nie rozumiem -- dlaczego?
>>
>> Przeczytaj jeszcze raz, w moim poscie nie ma nic niejasnego.

> Nadal nie rozumiem, po co dodajesz ten czosnek na 30 min przed końcem --
> żeby go można było wyczuć, czy żeby nie można?

Gdybym chciala by nikt go nie wyczul, dodalabym na poczatku
4-godzinnego gotowania.


Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-14 05:41:39

Temat: Re: Pytanie o czosnek
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <7152524944$20050214003315@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:

> Le dimanche 13 février 2005 ŕ 19:49:43, vous écriviez :
>
> >> >> Dlatego dodaje do bolognese 30 min przed koncem gotowania (kiedy
> >> >> gotuje klasyczny bolognese, ten co zabiera 4 godziny).
> >>
> >> > Nie rozumiem -- dlaczego?
> >>
> >> Przeczytaj jeszcze raz, w moim poscie nie ma nic niejasnego.
>
> > Nadal nie rozumiem, po co dodajesz ten czosnek na 30 min przed końcem --
> > żeby go można było wyczuć, czy żeby nie można?
>
> Gdybym chciala by nikt go nie wyczul, dodalabym na poczatku
> 4-godzinnego gotowania.

Teraz rozumiem, chociaż wyrażasz się tak okrężnie. Jednak i tak przecież
można by go wyczuć.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-14 05:44:26

Temat: Re: Pytanie o czosnek
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cuodt4$qk5$1@inews.gazeta.pl>,
Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> wrote:

> > A po co w ogóle masz dodawać czosnek skoro ma być niewyczuwalny????
> > Pozdr. - Agnieszka (zdziwiona)
>
> Bo chodziło o zapach czosnku bardziej niż o smak :)
> I że przyprawione czosnkiem inaczej smakuje niż nie przyprawione.

To znaczy, że czosnek jest wyczuwalny.
;
> A będziemy mieszkać razem z mamą parę dni, ja do każdego mięsa czosnku w
> jakiejś postaci dodaję - choćby kurę natrę,

Do każdego?! To nic dziwnego, że Twoja Mama się broni.

> a mama do żadnego, efekt jest
> taki, że przyprawione przez mamę mięsa są jak dla mnie niedoprawione (nie
> marynuje ich na ten przykład).

Obawiam się, że to Ty masz spaczony smak.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-14 05:58:26

Temat: Re: Pytanie o czosnek
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <cuoc8s$psb$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-773C3D.18364113022005@newsfeed.onet.pl..
.
> > In article <cuo2n4$4tf$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> > "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote:
> >
> > > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > > > A jakiego to smaku? Jak wiadomo rozróżnialnych smaków jest tylko
> > > > cztery lub pięć. Specyficzny "smak" czosnku to tyle co jego
> aromat.
>
> To jest jeszcze szansa na wyodrębnienie szóstego. Ja tak mam.
>
> > > Ostry, piekący na języku. Czyżbyś nie jadł ząbków w całości? Bez
> > > niczego?
> >
> > Jadłem. Jadłem świeży czosnek prosto z pola, razem z nacią. Pieczenie
> > nie zalicza się do smaków. I ono akurat ginie w trakcie gotowania.
>
> To czym jest pieczenie [ostrość] czosnku, papryki itd.? Bo ja je
> odróżniam, każde jako inne.

Ogróżniasz je w powiązaniu z ich smakiem i aromatem. Pieczenie wynika z
podrażnienia receptorów polimodalnych, a nie receptorów smakowych.
Receptory polimodalne znajdują się w wielu miejscach ciała, głównie w
skórze, a receptory smakowe tylko w kubkach smakowych na języku. Dlatego
papryka, czosnek i inne substancje piekące wywołują uczucie pieczenia
wszędzie na skórze i wtedy nie rozróżnisz, co je wywołało. Wszystko Ci
przecież jedno, czy plaster rozgrzewający zawiera paprykę czy gorczycę.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

(OT) Spam od Magdalena Bassett
Harissa, arisa - do czego dodawać?
Przepis na mieso ???
Brukselka
sznycle w śmietanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »