Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!wla
los
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie o czosnek
Date: Mon, 14 Feb 2005 06:58:26 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 33
Sender: w...@o...pl@80.72.34.43
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <cunngv$mdi$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cunv0q$m4k$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cuo2n4$4tf$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cuoc8s$psb$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.72.34.43
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1108360740 15511 80.72.34.43 (14 Feb 2005 05:59:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Feb 2005 05:59:00 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231524
Ukryj nagłówki
In article <cuoc8s$psb$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-773C3D.18364113022005@newsfeed.onet.pl..
.
> > In article <cuo2n4$4tf$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> > "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote:
> >
> > > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > > > A jakiego to smaku? Jak wiadomo rozróżnialnych smaków jest tylko
> > > > cztery lub pięć. Specyficzny "smak" czosnku to tyle co jego
> aromat.
>
> To jest jeszcze szansa na wyodrębnienie szóstego. Ja tak mam.
>
> > > Ostry, piekący na języku. Czyżbyś nie jadł ząbków w całości? Bez
> > > niczego?
> >
> > Jadłem. Jadłem świeży czosnek prosto z pola, razem z nacią. Pieczenie
> > nie zalicza się do smaków. I ono akurat ginie w trakcie gotowania.
>
> To czym jest pieczenie [ostrość] czosnku, papryki itd.? Bo ja je
> odróżniam, każde jako inne.
Ogróżniasz je w powiązaniu z ich smakiem i aromatem. Pieczenie wynika z
podrażnienia receptorów polimodalnych, a nie receptorów smakowych.
Receptory polimodalne znajdują się w wielu miejscach ciała, głównie w
skórze, a receptory smakowe tylko w kubkach smakowych na języku. Dlatego
papryka, czosnek i inne substancje piekące wywołują uczucie pieczenia
wszędzie na skórze i wtedy nie rozróżnisz, co je wywołało. Wszystko Ci
przecież jedno, czy plaster rozgrzewający zawiera paprykę czy gorczycę.
Władysław
|