Data: 2005-02-14 10:18:47
Temat: Re: Pytanie o czosnek i jego smak
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote:
> > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > > "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote:
> > > > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > > > > A jakiego to smaku? Jak wiadomo rozróżnialnych smaków jest
tylko
> > > > > cztery lub pięć. Specyficzny "smak" czosnku to tyle co jego
> > aromat.
> > To jest jeszcze szansa na wyodrębnienie szóstego. Ja tak mam.
> > > > Ostry, piekący na języku. Czyżbyś nie jadł ząbków w całości? Bez
> > > > niczego?
> > > Jadłem. Jadłem świeży czosnek prosto z pola, razem z nacią.
Pieczenie
> > > nie zalicza się do smaków. I ono akurat ginie w trakcie gotowania.
> > To czym jest pieczenie [ostrość] czosnku, papryki itd.? Bo ja je
> > odróżniam, każde jako inne.
> Ogróżniasz je w powiązaniu z ich smakiem i aromatem. Pieczenie wynika
z
> podrażnienia receptorów polimodalnych, a nie receptorów smakowych.
[...]
Jest tego więcej niż podajesz.
W Encyklopedii Nauki i Techniki napisali to co ja czuję jak jem:
Czosnek pospolity
Pochodząca z Azji zimotrwała bylina należąca do rzędu liliowców
(Liliales), uprawiana ze względu na cebule o_ostrym_smaku i zapachu,
których segmenty ("ząbki") używane są jako przyprawa. [...]
Nie gorzkim, nie słonym, nie słodkim i nie kwaśnym. [Nota bene
przeciwieństwem ostrego smaku jest łagodny. Inaczej też smakują mi te
same potrawy na zimno i na ciepło, a tobie?] Czym się kierowali pisząc -
ostry?
Może tym?:
Smak
Jeden ze zmysłów, ocena pewnych chemicznych właściwości pokarmu lub
substancji znajdujących się w jamie ustnej. Smak pokarmu
nie_jest_wynikiem_działania_tylko_zmysłu_smaku. Zależny jest on od
receptorów smakowych znajdujących się na języku, ale także odczuć
dostarczanych przez receptory dotykowe, ciepła, zimna znajdujące się w
jamie ustnej oraz receptory zapachowe znajdujące się w jamie nosowej. W
przypadku upośledzenia węchu np. w przebiegu przeziębienia, smak i
odróżnianie zapachów są zredukowane.
Dodatkowo jeszcze można dodać bodźce wzrokowe czyli wpływ otoczenia,
temperatury itd., itp.
Nieprawdaż?
--
Pozdrawiam, Jerzy
|