Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie o czosnek i jego smak
Date: Mon, 14 Feb 2005 11:18:47 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 51
Message-ID: <cuptto$bj6$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cunngv$mdi$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cunv0q$m4k$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cuo2n4$4tf$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
<cuoc8s$psb$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dqn136.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1108376312 11878 83.24.173.136 (14 Feb 2005 10:18:32
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Feb 2005 10:18:32 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231564
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote:
> > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > > "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote:
> > > > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > > > > A jakiego to smaku? Jak wiadomo rozróżnialnych smaków jest
tylko
> > > > > cztery lub pięć. Specyficzny "smak" czosnku to tyle co jego
> > aromat.
> > To jest jeszcze szansa na wyodrębnienie szóstego. Ja tak mam.
> > > > Ostry, piekący na języku. Czyżbyś nie jadł ząbków w całości? Bez
> > > > niczego?
> > > Jadłem. Jadłem świeży czosnek prosto z pola, razem z nacią.
Pieczenie
> > > nie zalicza się do smaków. I ono akurat ginie w trakcie gotowania.
> > To czym jest pieczenie [ostrość] czosnku, papryki itd.? Bo ja je
> > odróżniam, każde jako inne.
> Ogróżniasz je w powiązaniu z ich smakiem i aromatem. Pieczenie wynika
z
> podrażnienia receptorów polimodalnych, a nie receptorów smakowych.
[...]
Jest tego więcej niż podajesz.
W Encyklopedii Nauki i Techniki napisali to co ja czuję jak jem:
Czosnek pospolity
Pochodząca z Azji zimotrwała bylina należąca do rzędu liliowców
(Liliales), uprawiana ze względu na cebule o_ostrym_smaku i zapachu,
których segmenty ("ząbki") używane są jako przyprawa. [...]
Nie gorzkim, nie słonym, nie słodkim i nie kwaśnym. [Nota bene
przeciwieństwem ostrego smaku jest łagodny. Inaczej też smakują mi te
same potrawy na zimno i na ciepło, a tobie?] Czym się kierowali pisząc -
ostry?
Może tym?:
Smak
Jeden ze zmysłów, ocena pewnych chemicznych właściwości pokarmu lub
substancji znajdujących się w jamie ustnej. Smak pokarmu
nie_jest_wynikiem_działania_tylko_zmysłu_smaku. Zależny jest on od
receptorów smakowych znajdujących się na języku, ale także odczuć
dostarczanych przez receptory dotykowe, ciepła, zimna znajdujące się w
jamie ustnej oraz receptory zapachowe znajdujące się w jamie nosowej. W
przypadku upośledzenia węchu np. w przebiegu przeziębienia, smak i
odróżnianie zapachów są zredukowane.
Dodatkowo jeszcze można dodać bodźce wzrokowe czyli wpływ otoczenia,
temperatury itd., itp.
Nieprawdaż?
--
Pozdrawiam, Jerzy
|