| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-10 06:56:25
Temat: Pytanie o ser
Witam,
Chcąc upiec sernik z brzoskwiniami, zakupiłam ser. A jako że nie znam się
na tym zupełnie, nie spojrzałam na etykietkę i kupiłam ser homogenizowany.
W związku z tym mam pytanie - czy biały twaróg z przepisu mogę zastąpić
serem homogenizowanym? Czy coś w ogóle wyjdzie z sernika? Pozdrawiam
wszystkich serdecznie!
--
Używam programu pocztowego Opery: http://www.opera.com/mail/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-10 07:05:58
Temat: Re: Pytanie o ser
>>
>> Chc?c upiec sernik z brzoskwiniami, zakupi?am ser. A jako ?e nie znam
>> si?
>> na tym zupe?nie, nie spojrza?am na etykietk? i kupi?am ser
>> homogenizowany.
>> W zwi?zku z tym mam pytanie - czy bia?y twaróg z przepisu mog? zast?piae
>> serem homogenizowanym? Czy co? w ogóle wyjdzie z sernika? Pozdrawiam
>> wszystkich serdecznie!
> cos na pewno wyjdzie:) pytanie tylko co?
>
>
No właśnie ;) Dlatego pytam, czy warto ryzykować.
--
Używam programu pocztowego Opery: http://www.opera.com/mail/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-10 07:13:43
Temat: Re: Pytanie o ser
Użytkownik "Karolina" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:op.s7r5z8hfrv97gk@karolina.polanet.pl...
>
> >>
> >> Chc?c upiec sernik z brzoskwiniami, zakupi3am ser. A jako ?e nie znam
> >> sie
> >> na tym zupe3nie, nie spojrza3am na etykietke i kupi3am ser
> >> homogenizowany.
> >> W zwi?zku z tym mam pytanie - czy bia3y twaróg z przepisu moge
zast?pia
> >> serem homogenizowanym? Czy co? w ogóle wyjdzie z sernika? Pozdrawiam
> >> wszystkich serdecznie!
> > cos na pewno wyjdzie:) pytanie tylko co?
> >
> >
>
>
> No właśnie ;) Dlatego pytam, czy warto ryzykować.
>
>
> --
Spoko..poprostu przygotuj sobie galaretke rozrobiona w połowie wody i
wymieszaj z tym serkiem homo...wyjdzie sernik na zimno ale sie nie powinien
zmarnowac..a jak uzyjesz galaretek w róznych kolorach to mozna zrobic pare
warstw takiego sernika
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-10 07:20:18
Temat: Re: Pytanie o serPolanet <k...@p...pl> napisał(a):
> W związku z tym mam pytanie - czy biały twaróg z przepisu mogę zastąpić
> serem homogenizowanym? Czy coś w ogóle wyjdzie z sernika?
Jasne, że możesz. Powinnaś tylko uważać na konsystencję masy. Jeśli już
piekłaś sernik z tego przepisu, będzie ci łatwiej. Często w przepisach
opierających się na tradycyjnym twarogu należy do masy serowej dodać
śmietanę - po prostu jej nie dodawaj. Możesz na wszelki wypadek dodać do
masy np. łyżkę proszku budyniowego. A tak ogólnie - rewelacyjny efekt daje
dodanie do sernika aromatu śmietankowego.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-10 07:28:11
Temat: Re: Pytanie o ser
"Polanet" <k...@p...pl> wrote in message
news:op.s7r5kbtw66jqeu@karolina.polanet.pl...
>
> Witam,
>
> Chcąc upiec sernik z brzoskwiniami, zakupiłam ser. A jako że nie znam się
> na tym zupełnie, nie spojrzałam na etykietkę i kupiłam ser homogenizowany.
> W związku z tym mam pytanie - czy biały twaróg z przepisu mogę zastąpić
> serem homogenizowanym? Czy coś w ogóle wyjdzie z sernika? Pozdrawiam
> wszystkich serdecznie!
> --
> Używam programu pocztowego Opery: http://www.opera.com/mail/
Pewnie, zamiast go homogenizować w prasce, czy maszynce do mielenia...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-10 07:30:32
Temat: Re: Pytanie o ser
"czeremcha" <c...@g...pl> wrote in message
news:e1d0vi$mif$1@inews.gazeta.pl...
> Polanet <k...@p...pl> napisał(a):
>
>> W związku z tym mam pytanie - czy biały twaróg z przepisu mogę zastąpić
>> serem homogenizowanym? Czy coś w ogóle wyjdzie z sernika?
>
> Jasne, że możesz. Powinnaś tylko uważać na konsystencję masy. Jeśli już
> piekłaś sernik z tego przepisu, będzie ci łatwiej. Często w przepisach
> opierających się na tradycyjnym twarogu należy do masy serowej dodać
> śmietanę - po prostu jej nie dodawaj. Możesz na wszelki wypadek dodać do
> masy np. łyżkę proszku budyniowego. A tak ogólnie - rewelacyjny efekt daje
> dodanie do sernika aromatu śmietankowego.
>
> Ania
Stare gospodynie dodawały ziemniaka ugotowanego do mielenia twarogu w
maszynce i dobrze wyrabiały, później dodawano makę ziemniaczaną, a ja dodaję
mąkę (krochmal) kukurydziany, dodaje wraz z żółtkami koloru...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-10 07:34:52
Temat: Re: Pytanie o ser
"Polanet" <k...@p...pl> wrote in message
news:op.s7r5kbtw66jqeu@karolina.polanet.pl...
>
> Witam,
>
> Chcąc upiec sernik z brzoskwiniami, zakupiłam ser. A jako że nie znam się
> na tym zupełnie, nie spojrzałam na etykietkę i kupiłam ser homogenizowany.
> W związku z tym mam pytanie - czy biały twaróg z przepisu mogę zastąpić
> serem homogenizowanym? Czy coś w ogóle wyjdzie z sernika? Pozdrawiam
> wszystkich serdecznie!
Najlepiej zacząć dobę wcześniej i włożyć twaróg do mocnego woreczka,
przycisnąć go deską do krojenia i obciążyć solidnym ciężarem, na drugi dzień
będzie mniej serwatki, a więcej dobrego sera. Pamiętać, aby kupić sera
więcej i podczas odciskania np w zlewozmywaku położyć woreczek na deseczce,
a przykryć drugą, serwatka musi mieć miejsce do spływania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-10 07:59:36
Temat: Re: Pytanie o ser
Użytkownik "Polanet" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:op.s7r5kbtw66jqeu@karolina.polanet.pl...
>
> Witam,
>
> Chcąc upiec sernik z brzoskwiniami, zakupiłam ser. A jako że nie znam się
> na tym zupełnie, nie spojrzałam na etykietkę i kupiłam ser homogenizowany.
> W związku z tym mam pytanie - czy biały twaróg z przepisu mogę zastąpić
> serem homogenizowanym? Czy coś w ogóle wyjdzie z sernika? Pozdrawiam
> wszystkich serdecznie!
cos na pewno wyjdzie:) pytanie tylko co?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-10 09:10:23
Temat: Re: Pytanie o serUżytkownik "Polanet" <k...@p...pl> napisała:
> Chcąc upiec sernik z brzoskwiniami, zakupiłam ser. A jako że nie znam się
> na tym zupełnie, nie spojrzałam na etykietkę i kupiłam ser homogenizowany.
> W związku z tym mam pytanie - czy biały twaróg z przepisu mogę zastąpić
> serem homogenizowanym? Czy coś w ogóle wyjdzie z sernika?
Najlepiej kup drugi twarog na sernik, a ten homogenizowany
wykorzystaj do zrobienia sernika pysznego. Oto przepis:
Sernik pyszny (wg AniS.)
Ciasto:
2 szkl. maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
pol kostki miekkiego masla/margaryny
pol szklanki cukru
2 jajka
zoltko
Zagniesc, wylozyc na prostokatna blaszke (25x35x5cm)
Masa budyniowa:
W 1 litrze mleka ugotowac 3 budynie czekoladowe (na pol litra mleka,
z cukrem). Jeszcze gorace przelozyc na surowe ciasto i rozsmarowac.
Masa serowa:
Pol kostki miekkiego masla utrzec z pol szklanki cukru, dalej ucierajac
dodawac na przemian 3 zoltka i po lyzce serek homogenizowany (waniliowy)
- w sumie ma go byc 60-70 dag.
Wsypac paczke budyniu smietankowego, wymieszac.
Na koncu polaczyc z piana z 4 bialek i rozlozyc na zimnym budyniu.
Wstawic na ok. 45 min do piekarnika (180C), sprawdzic patyczkiem, czy
upieczone.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-10 19:58:59
Temat: Re: Pytanie o serUżytkownik "Polanet" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:op.s7r5kbtw66jqeu@karolina.polanet.pl...
> Chcąc upiec sernik z brzoskwiniami, zakupiłam ser. A jako że nie znam się
> na tym zupełnie, nie spojrzałam na etykietkę i kupiłam ser homogenizowany.
Swoją drogą, jak mozna ser homogenizowany pomylić z twarogiem, tak sie
zastanawiam, ale nic konkretnego mi do głowy nie przychodzi..
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |