Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia RE: Ciasto porzeczkowe z bezą [P]

Grupy

Szukaj w grupach

 

RE: Ciasto porzeczkowe z bezą [P]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-01 09:48:28

Temat: RE: Ciasto porzeczkowe z bezą [P]
Od: o...@m...pl (Aleksandra Bartoszewicz) szukaj wiadomości tego autora

> From: Lilla
<ciach>
>
> Moim zdaniem w Twoim przepisie jest za duzo cukru w ciescie,
> a w przepisie "Ja" za duzo masla :)
> Gdybym miala zrobic to ciasto, to na 25 dag maki wzielabym tylko
> 10 dag cukru i 10 dag margaryny/masla, reszta bez zmian.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
_____

Lilla,

Dzięki za korektę. Przepis podałam z pamięci a po sprawdzeniu w przepisie
(karta już wiekowa) okazało się, że 25 dag cukru = 10 dag do ciasta + 15 dag
do białek.

Ola (zawstydzona po białka oczu)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-01 15:17:32

Temat: Re: Ciasto porzeczkowe z bezą [P]
Od: "Agnieszka Sobczyk" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Możesz mi napisać jak krowie na rowie jak przygotować to ciasto - niby robię
wg przepisu ale wyszło mi dużo "masy"bezowej - czyli ciasto było wysokie tak
na tortownicę - i wyszła mi ciapa nie beza - no może to bezę przypomina ,
ale coś zrobiłam nie tak, porzeczki puściły sok i :((( Ogólnieciapa
bezowo-porzeczkowa wyszła smakowicie ale ja chcę bardziej chrupiąca.

Pozdrawiam,
Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-01 16:11:43

Temat: Odp: Ciasto porzeczkowe z bezą [P]
Od: "Ja" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


wyszło mi dużo "masy"bezowej - czyli ciasto było wysokie tak
> na tortownicę - i wyszła mi ciapa nie beza - no może to bezę przypomina ,
> ale coś zrobiłam nie tak, porzeczki puściły sok i :((( Ogólnieciapa
> bezowo-porzeczkowa wyszła smakowicie ale ja chcę bardziej chrupiąca.
>

ciastem wylepiłam tortownicę na taką wysokość na jaką starczyło mi ciasta,
potem nałożyłam masę beziasto-porzeczkową do wysokości ciasta, coby wszystko
było równiótko . Wsadziałam to wszystko do piekarnika ( u mnie nie wiadomo
jaka temp. bo brak wskaźnika do pomiaru) i jak wierzch zrobił się złocisto-
brązowy przykręciłam ździebko gaz coby beza ładnie się " wysuszyła". Po
upływie ok. 20 min wyłączyłam gaz ale ciasto jeszcze siedziało w piekarniku.
Jak wszystko mniej więcej ostygło wyciągnęłam i gotowe. Z wierzchu prawdziwa
beza (taka chrupiąca skórka) a w środku masa piankowo- porzeczkowa.
Acha, porzeczki porządnie odsączyłam i po dodaniu piany i mączki
ziemniaczanej od razu na podpieczony spód.
Mam nadzieję że coś zrozumiałaś i następnym razem się uda!

pozdr

Małgorzata jako "Ja"


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

RE: Ciasto porzeczkowe z bezą [P]
Kuchnia dla ....żeglarzy
Ciasto porzeczkowe z bezą [P]
ryba po chłopsku
małe pytanko zadane z ciekawości

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »