Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia RE: szparagi - pytania poczatkujacego ;)

Grupy

Szukaj w grupach

 

RE: szparagi - pytania poczatkujacego ;)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-14 13:35:25

Temat: RE: szparagi - pytania poczatkujacego ;)
Od: r...@g...faurecia.com (RECEPTION) szukaj wiadomości tego autora



> -----Original Message-----
> From: PatryCCCja [mailto:k...@s...TO_WYTNIJ.pl]
>
> robilam dzis po raz pierwszy szparagi (w-wa, biale szparagi,
> peczek, 3,5 zł

o, gdzie kupilas tak tanio? :)

> a teraz pytania:
> - grubsze szparagi mialy dziury w srodku. znaczy wzdluz przez
> srodek byla
> taka pusta jama, choc dosc mala. czy znaczy ze byly za stare/za grube?

no wlasnie to jest problem ze szparagami - jak kupisz za cienkie.
obierzesz i malo co z nich zostanie, w za grubych sa dziury...
nie wiem czy one w czyms przeszkadzaja, moja mama zawsze obcinala
szparagi od dolu do takiego momentu zeby juz nie mialy tej jamy.

> - ze 3-4 sztuki byly natomiast gorzkawe w smaku, a dokladniej
> mowiac ich
> glowki. dlaczego? co zrobic, zeby tego uniknac?

no wlasnie, tak sie czasem zdarza, tez sie zawsze zastanawialam
czemu

> czy powodem moze byc to, ze gotowalam je na lerzaco (nie mam
> specjalnego
> garnka) i akurat te stykaly sie z woda?

nie, na pewno nie, u mnie w domu tez nie ma specjalnego garnka
i zawsze gotowalismy na lezaco (czasem zdarzal sie 1 czy 2 gorzkie,
ale nie zawsze)

jejku juz sie nie moge doczekac gory szparagow na talerzu
i zupki szparagowej do popicia :))))))

s...@c...pl
s...@o...pl <--- nie pisac, rzadko odbiera
s...@d...ids.pl
----------------------------------
i am your deathstar :: blow me away

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-14 16:47:00

Temat: Re: szparagi - pytania poczatkujacego ;)
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

RECEPTION wrote:
> > robilam dzis po raz pierwszy szparagi (w-wa, biale szparagi,
> > peczek, 3,5 zł
>
> o, gdzie kupilas tak tanio? :)

a taki kiosk na skrzyzowaniu jana pawla i stawki. przy zakonczeniu milej
sie wlasciwie znajduje.
wybieram sie tez pod hale mirowska zobaczyc po ile tam chodza i czy maja
zielone. wie ktos?

> no wlasnie to jest problem ze szparagami - jak kupisz za cienkie.
> obierzesz i malo co z nich zostanie, w za grubych sa dziury...
> nie wiem czy one w czyms przeszkadzaja, moja mama zawsze obcinala
> szparagi od dolu do takiego momentu zeby juz nie mialy tej jamy.

taaaa. mam nadzieje ze jednak ktos bedzie potrafil odpowiedziec na moje
pytanie.

a, przypomnialo mi sie cos jeszcze. w przepisie jest ze trzeba szparagi
wygiac i wtedy sie zlamia tam, gdzie sie konczy twarda czesc. moje sie
lamaly kazdy w innym miejscu! po kilku sie poddalam i juz nie odlamywalam.
czy byly po prostu jakos malo wlokniste czy moze sztuka przelamywania
szparagow to jakas bardziej tajemnicza umiejetnosc? ;)

pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciorba da porca
szparagi - pytania poczatkujacego ;)
Mrożonki
Dr. Johanna Budwig
Salata sledziowa [p]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »