Strona główna Grupy pl.misc.dieta !!!!!!! Re: !!!!!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: !!!!!!!

« poprzedni post następny post »
Data: 2003-06-07 21:53:56
Temat: Re: !!!!!!!
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "brow(J)arek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bblhi6$lf4$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:bbl4pe$ao$1@news.onet.pl...

> Hmmm to na pewno ale czy na optymalny... czy moze na NORMALNY ? Przez
> ostatnie "naście" lat dietetycy i lekarze raczej nie próbowali obalać
> diety optymalnej (ciągle jest to jednak - przyznasz - sposób żywienia,
> który stosuje margines [bez złych skojarzeń] populacji).

Obalać? Przebadali wstępnie, wyniki mimo ich negatywnego nastawienia okazały
się pozytywne, ale i tak odwrócili kota ogonem twierdząć, że dieta
wysokotłuszczowa jest szkodliwa bo... tak głosi cały świat i już. I...
nabrali wody w usta, udając, że nas nie ma. Co pewien czas jakiś
zdesperowany profesor wyskakuje z propozycją ukrócenia popularyzacji diety
optymalnej, jednak po bliższym przyjrzeniu się "problemowi" optymalnych i
ich diety - spuszcza z tonu i... nabiera wody w usta :(
Pytam - DLACZEGO???
Ja oczywiście już wiem, dlaczego. Jesteśmy ostatnimi ze społeczeństwa,
których da się ostrzyc, nabrać, wydoić, wykorzystać wciskając kiczowaty
towar pięknie opakowany, kolorowy, pachnący zwany ogólnie jako "zdrowy" itd.
A przynajmniej jesteśmy tego świadomi, co na rynku jest szkodliwe, a co
wartościowe.
Ja osobiście bardzo się cieszę, że mogłam znaleźć się w tym marginiesie :)

> Moim zdaniem przez ostatnie "naście" lat dietetycy i lekarze pod
> wpływem (fiansowym naciskiem) producentów żywności i lekarstw (i przy
> współpracy hiper i supermarketów) nie próbowali nas odciagać od DO (bo
> przyznasz, że większość lekarzy na świecie nawet nie wie, że coś
> takiego istnieje) ale od NORMALNEGO i stosowanego od lat żywienia.

Widocznie ja nie jestem NORMALNA, bo mi to NORMALNE jedzenie
nie służyło.

> Coż... nalezy się zgodzić. Pytanie tylko czy w konsekwencji
> "odwracania kota ogonem" dojdą do DO,

Ależ skąd! Jest przecież tyle różnych kombinacji na układanie i nazwanie
diety. Jedno jest pewne - nigdy nie przyznają się do własnych błędów i nie
zaakceptują diety optymalnej. Widzisz, komunizm upadł, pod wpływem presji
społecznej, roztopił się jak śnieg na wiosnę, ale czy ktoś z komunistów
przyznał głośno, że komunizm był złym ustrojem, czy rozliczono stare
krzywdy? Nie - wszyscy się
nagle przeistoczyli w demokratów, szybko zapomnieli o dawnej swojej
ideologii jakby nigdy nic.
Nie widzę powodów, żeby ten machanizm nie działał w każdej innej dziedzinie
społecznej, także w kwestii zalecanej diety dla ogółu społeczeństwa.

> To mnie nie dziwi... wiele zdrowych osób, które znam (w tym ja)
> uwielbia jajecznicę, na masełku, Z PYSZNYM CHLEBKIEM.

To mów od razu - chebek dla Ciebie jest pyszny i nie jesteś w stanie go
odstawić na dalszy plan jako sporadyczny i niewielki dodatek do Twojego
żywienia. Zgadza się, są ludzie, którzy bez chleba - jako podstawy żywienia
- żyć nie potrafią.
Na oliwce - powinieneś, a nie na "szkodliwym" masełku, powinieneś szanować
wyniki NORMALNEJ diety... ;)

> >pieczywo, ziemniaki, makaron itp.
> > zdegradowano z pozycji najniższej, czyli podstawy żywienia -
> > skoczyły na sam niechlubny czubek
>
> i to mnie nie dziwi - zwłaszcza jak sobie uświadomię jaki jest
> współczesny chleb oraz to, że makaron to chyba taki stosunkowo nowy
> wynalazek (ziemniaki mnie osobiście nigdy nie pociągały)

No to jesz ten PYSZNY CHLEBEK, czy nie jesz?

> No, rosnie za to z powodzeniem rzepak

Rzepak? Potrafisz go jeść na surowo? Chyba przewód pokarmowy
człowieka nigdy nie miał okazji się przystosować do jego trawienia.

i słoneczniki, a tłuszcz
> zwierzęcy (jak sama jako optymalna najlepiej wiesz) całkiem fajny
> mozna otrzymać z mleka (masło i śmietana), a niekoniecznie
> "zeskrobując" go z mięska.

I właśnie te rzeczy jem, nie mam powodów zeskrobywać tłuszczu z mięska,
które także mi w pewnej ilości smakuje i jest mi potrzebne. Gdybym jadła
coraz więcej węglowodanów - to z pewnością miałabym coraz większą awersję do
mięsa i tłuszczów zwierzęcych. Tak działa metabolizm u wszystkich zwierząt
włącznie z wszystkożernym człowiekiem.

> Nie jestem przekonany, że problemy zdrowotne ludzi zaczęły sie w
> momencie kiedy zaczęli smarować CHLEB MASŁEM, czy ŚMIETANĄ
Z CUKREM.

Nic na to nie poradzę, ja Cię przekonywać nie będę.

> Problemy (IMHO) zaczęły się kiedy zaczęli smarować chleb margaryną,
> zamiast mleka od krowy - piją mleko z kartonu, a w mięsku pojawiły się
> różne ciekawe dodatki... o słodyczach nie wspominam bo chyba wszyscy
> wiedzą, że kiedyś słodycze to były np. makowiec na drożdżowym cieście,
> podobny mu sernik, czy strucla - dzisiejsze słodycze to głównie
> ciastka z różnymi (napakowanymi chemią) kremami i wszelkiego rodzaju
> batony. Co jest w nich złe - oto jest pytanie - węglowodany, czy
> raczej cała masa nieciekawych dodatków, które są tam upchane ?

Też prawda.

> A czy "zwykła dieta śródziemnomorska" to coś złego ?

Dla mnie - tak. A inni niech sami na sobie to zweryfikują.

Idąc "optymalnym"
> tokiem myślenia - jeśli ludzie żywiący się na sposób
> "śródziemnomorski" żyją długo i w zdrowiu to to chyba dowodzi, że
> dieta ta jest OK.

A widziałeś ostatnie wyniki sondażu tutaj? :

http://www.wprost.pl/ar/?O=44986&C=57
Dieta kościotrupa
Tygodnik "Wprost", Nr 1071 (08 czerwca 2003)

63,5 % Polaków stosuje dietę niskokaloryczną
32 % zażywa zioła wspomagające przemianę materii
32 % ćwiczy samodzielnie
25,6 % chodzą na basen, siłownię, do klubu fitness
15,8 % zażywają środki odchudzające
badani mogli udzielić kilku odpowiedzi.

Oczywiście dieta niskokaloryczna to pojęcie dość enigmatyczne i nie tożsame
z dietą śródziemnomorską (jakaś nietykalna, poza wszelką krytyką), tylko, że
nasz klimat nie jest śródziemnomorski, no i stan zdrowia społeczeństwa. Wg
powyższego sondażu aż 63,5% bardzo się stara zdrowo odżywiać, unikać
produktów wysokokalorycznych, a choroby i otyłość mnożą się wtempie
piorunującym, nie widzisz tu sprzeczności?

Co więcej Kreteńczycy żyją na naszym globie chyba
> trochę dłużej niż J.Kwaśniewski więc ich "poczynania żywieniowe"
> trochę łatwiej zweryfikować i wyciągnąć wnioski.

My jesteśmy w Polsce, a nie na Krecie.

> > Niedługo będziemy piec takie placki- mace, jak w krajach arabskich,
> gdzie są one podstawą żywienia... :(
> > Czy widziałeś jak wygląda ich standard życia? Czy ktoś to widzi???
>
> Widzi... jak równiez to, ze cywilizacja powstała tam znacznie
> wcześniej i była o wiele bardziej rozwinięta jeszcze zanim my
> zaczęliśmy piec nasze chleby ? Żydom z ich "plackiem-macą" też chyba
> nie wiedzie się najgorzej...

Daj spokój, na samych plackach to oni byłi w Egipcie i chyba im się to mocno
nie podobało, skoro podjęli wielki exodus i wielkie ryzyko byleby tylko
zmienić swoją egzystencję.

> Jest takie przysłowie "jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o...
> KASĘ"

Tu się przyłączę : )

> Kiedy wy optymalni to akurat mięsa za dużo nie jecie ;-)).

Moją zasadą jest jakość, a nie ilość. Nie tylko w kwestii diety oczywiście.

To ja sie
> pytam dlaczego kupując mięso kupuje również soje, antybiotyki etc. Ale
> to pytanie nie dowodzi, że żywienie z węglowodanami jest złe tylko, że
> żywność którą mamy (nie)przyjemność kupować jest zła.

Ja też przecież kupuję warzywa, a nawet owoce. Na przykład bardzo lubię
truskawki ze śmietanką 30%. Jakość warzyw i owoców także mnie interesuje.
Dlatego konsumenci powinni bardziej cenić produkty świeże, a nie
przetworzone, właśnie po to, żeby unikać konserwantów.

> O widzisz blisko jesteś ale jednocześnie daleko... "nic tak nie
> napędza apetytu" jak REKLAMA i zapach świeżych bułeczek (tylko, ze
> dzis ten zapach nie bierze się ze świeżych bułeczek tylko z "aromatów
> identycznych z naturalnymi" - podobnie jak i kolor, konsystencja
> itd.). A jeśli chodzi o np. sok jabłkowy to cytuję skład: woda,
> zagęszczony sok jabłkowy, naturalny aromat jabłkowy.

Kuszenie udaje się tylko wtedy, gdy klient jest na dany produkt wrażliwy
(czyt. mocno go pożąda). Jak każde uzależnienie - wymaga okresu odwyku.

> Woda mi nie szkodzi, nie jestem również przekonany czy człowiekowi
> szkodzi sok jabłkowy (a nawet jego koncentrat rozpuszczony w wodzie)
> ale już co do "naturalnego aromatu jabłkowego" to robię się
> podejrzliwy.

Nie będę Cię przekonywać. Ja to przerabiałam. Kupowaliśmy i piliśmy ich
coraz więcej i więcej...

> I jak do tego jeszcze dodamy, że ten sok nie wziął się z jabłka
> rosnącego sobie na dzikiej jabłonce i z metalowej tarki trafił do
> kamionkowego kubka, tylko z plantacji przez szereg procesów
> technologicznych trafił do kartonowego pudełka, wyłożonego w środku
> folią aluminiową i pomalowanego w drukarni farbką w różne ciekawe
> kolorki, a jego trwałość kończy się w maju 2004... to myślę, że trudno
> Ci będzie mnie przkonać, że to jabłka mi szkodzą...

Nie, nie będę Cię przekonywać, jedz sobie na zdrowie. Widocznie jeszcze
za mało zjadłeś owoców z tego drzewa "poznania dobra i zła" ;)))
Ja juz swoje zjadłam i poznałam... : )

podobnie jak
> niektórym cięzko jest mnie przekonać, że "słońce szkodzi" - przez
> tysiące lat nie szkodziło, niektóre nacje z owego słoneczka prawie nie
> schodzą, a nam nagle szkodzi...

Doświadczyłam i tego. Na niskotłuszczowej diecie miałam też uczulenie na
słońce,
nie mogłam też nie nosić okularów przeciwsłonecznych i pewnie nie uwierzysz.
Od kilku lat mogę się opalać i nie ma wysypki. I nawet słońce bez okularów
mi
juz nie przeszkadza. Oczywiście powiesz pewnie, że to przypadek.

> posmarujemy kremem za 28 zł (albo i więcej).
>
> > Ja wiem dlaczego, ale czy wszyscy to wiedzą??? Nie... :(
> > Wszyscy wiedzą, że "jabłka są zdrowe"... :(
>
> No cóż mądrość wielu pokoleń do tych twierdzeń doprowadziła (według
> tychże twierdzeń jest również zdrowy miód, napar z lipy, mięta,
> niedżwiedzie sadło, rosół [z kaszą] i "parę" innych)
>
> > 2. "Żadnych środków nie można nadużywać: nadmiar błonnika grozi
> zaparciami, a dietetyczne dania w proszku spowalniają pracę jelit"
> >
> > Tak... swego czasu sama się o tym przekonałam na własnym jelicie
> > grubym... ;)
>
> O czym sie przekonałaś, że błonnik grozi zaparciami czy, że NADMIAR
> błonnika grozi zaparciami ?

Nadmiar.

> > Ale generalnie wszyscy wiedzą, że "błonnik jest cacy"... ;)
>
> No nie wszyscy. Zacytowany powyżej pan doktor (lekarz, dietetyk czy
> jak mu tam) napisał, że nadmiar błonnika nie jest "cacy".

No wiesz, zaczyna się to odwracanie kota, nie tylko ogonem, ale i do
góry nogami, poczekaj, wszystko jeszcze przed nami... ;)

> > P.S. brow(J)arku mam małe pytanko:
> > czy w Twoim nicku przejawiła się Twoja słabość do browarku? ;))
> > Czy może tylko ja to widzę... ;)
> > zupełnie błędnie... ;)
>
> Dobrze widzisz Krysiu. Bardzo lubię ten trunek. Ale myślę, że ilość
> (średnio) 3-4 buteleczek (nie na raz) w tygodniu nie grozi mi
> przedwczesnym zgonem. I ewentualnie rozwiewając watpliwości - stosując
> (z niepowodzeniem) DO nie używałem browaru.
>
> Co więcej (za "Piwa historie niezwykłe" - Przemysław Wiśniewski) [plus
> jak zwykle moje komentarze]:

O! To Ty nawet piwko bardzo lubisz ;)

> 1. "Już cztery stulecia temu niemieccy specjaliści głosili, iż: "jest
> to napój powstały w wyniku fermentacji, a nie destylacji (!); żadnych
> innych składników poza skiełkowanym jęczmieniem, chmielem, drożdżami i
> wodą". Zgodnie z obowiązującym do dzis prawem, uzycie jakiegokolwiek
> innego składnika wyklucza nazwanie napoju piwem" [czy ja faktycznie
> piję piwo ?]
>
> 2. Coś co powinno zainteresować J.Kwaśniewskiego (który to lubi
> powoływać sie na Sumerów) - "niemiecki badacz nazwiskiem Blau wykopał
> płytę kamienną z setkami rysunków (...) z życia Sumerów. (...)
> [pokazują one] również miejsce jakie zajmował i jaką rolę pełnił ten
> napój w ówczesnym społeczeństwie. Dzienną rację dla pracującego
> Sumeryjczyka stanowiły około 2 litry piwa, zaś 3 dla urzędnika i
> kapłana. Podczas świąt porcje te zwiekszano. Sumeryjczyk zabierał
> również w drogę do wieczności 7 litrów piwa"
>
> [no jak dla mnie "dieta cud" :-)))]
>
> 3. "Technika wytwarzania sumeryjskiego piwa była dość szczególna.
> (...) Na początku procesu produkcji piwo było więc rodzajem chleba,
> czyli ciałem stałym !" [może ten - tak potepiany przez
> J.Kwaśniewskiego - dzisiejszy chleb to po prostu nie jest chleb, a
> prawdziwy to ten sumeryjski będący zaczątkiem do 2-3 litrów piwka na
> dzień.]
>
> 4. "[W Babilonie] Każdy pracujący dostawał codziennie około 3 litrów
> piwa zwykłego, a ciężej pracującym przysługiwało piwo wzmocnione,
> chleb oraz tłuszcz. Nadzorcy, uczeni, damy dworu mieli prawo do 5
> litrów piwa dziennie" [no proszę tłuszcz + węglowodany, a gdzie białko
> ? - może tu jest klucz do zdrowego zywienia ;-)))]
>
> 5. "Oprócz wykonywania obowiązków związanych z wytwarzaniem napoju
> mieli jeszcze piwowarzy za zadanie przyjmowanie chorych (...) Chorych
> leczono, i to podobno skutecznie, słodem, drożdżami, a nawet samym
> piwem"
>
> 6. "Było ono [piwo] jednym z głównych produktów spożywczych w państwie
> faraonów i zachowało do końca swój wysoki status (...). Dla Egipcjan
> najświętsze były dwie rzeczy - Nil i piwo połączone ze sobą więzami
> mitologii"

NO I WIDZISZ JAK SKOŃCZYLI??? ;))))))
PRZEPADLI RAZEM Z PIWEM... ;)
Chociaż nie... piwo nie przepadło i nadal można je pić, byle z umiarem.

> I tak dalej i dalej. Bardzo ciekawa lektura - polecam.

Może trafię w księgarni.

> Znowu długie mi wyszło... mam nadzieję, że nie zanudzam i w dodatku
> ciagle o diecie i żywieniu.

Wcale nie nudne, a nawet ciekawe.

--
Krystyna*Opty* K...@p...onet.pl

Nie zawsze trzeba mieć za drania
tego, co jest innego zdania. Jan Izydor Sztaudynger

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.06 brow\(J\)arek
Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha
Blog kulinarny
Blog o odchudzaniu
Fluor : ile?
zioła wycofane - samo zdrowie :)
program do optymalizacji diety
Ananas1_03 - sprawdź czy się właciwie odżywiasz
Ananas1.02 instaluje się tam gdzie dotąd nie działał
opiekun medyczny
Jaka grupa dyskusyjna na temat zdrowia
Program Ananas wprowadź zakupy , a on zestawi zapotszebowanie z zakupami
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?