« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-29 07:22:29
Temat: A może coś z fasoli?Dostałam w darze sporą ilość suszonej fasoli i grochu. Co można z tego
zrobić poza zupą i fasolką po bretońsku? Z grochu robiłam jeszcze puree,
ale trochę zapychające to było.
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-29 07:35:34
Temat: Re: A może coś z fasoli?> Dostałam w darze sporą ilość suszonej fasoli i grochu. Co można z tego
> zrobić poza zupą i fasolką po bretońsku? Z grochu robiłam jeszcze puree,
> ale trochę zapychające to było.
Różne sałatki, pasztet wegetariański....
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-29 08:30:27
Temat: Re: A może coś z fasoli?
"aniared" <a...@n...pl> wrote in message
news:e0dcie$t3m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dostałam w darze sporą ilość suszonej fasoli i grochu. Co można z tego
> zrobić poza zupą i fasolką po bretońsku? Z grochu robiłam jeszcze puree,
> ale trochę zapychające to było.
> --
> Ania
>
> http://aniared.blog.onet.pl
Na tym polega "dobroć" strączkowych - można się najeść...
Sałatka z drobną fasolką:
Fasolę ugotować na miękko.
Ziemniaki w mundurkach, po obraniu pokroić w gruba kostkę.
Kapustę kiszoną niegotowaną - dać obciec z kwasu, gdy zbyt kwaśna -
przepłukać, zbyt długa - lekko posiekać.
Marchew i jabłko utrzeć na grubej tarce.
Opcja - strąki papryki (świeżej, lub marynowanej) pokroić w słomkę.
Wszystko razem wymieszać, posolić, popieprzyć, posypać papryką mieloną,
dodać trochę cukru i gdy się rozpuści - polać olejem i jeszcze raz
wymieszać. Podawać z chlebem, a nawet samą...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-29 08:33:28
Temat: Re: A może coś z fasoli?Panslavista napisał(a):
>
> Na tym polega "dobroć" strączkowych - można się najeść...
>
> Sałatka z drobną fasolką:
>
> Fasolę ugotować na miękko.
> Ziemniaki w mundurkach, po obraniu pokroić w gruba kostkę.
> Kapustę kiszoną niegotowaną - dać obciec z kwasu, gdy zbyt kwaśna -
> przepłukać, zbyt długa - lekko posiekać.
> Marchew i jabłko utrzeć na grubej tarce.
> Opcja - strąki papryki (świeżej, lub marynowanej) pokroić w słomkę.
>
> Wszystko razem wymieszać, posolić, popieprzyć, posypać papryką mieloną,
> dodać trochę cukru i gdy się rozpuści - polać olejem i jeszcze raz
> wymieszać. Podawać z chlebem, a nawet samą...
>
Wiesz, ślinotoku dostałam :) Dzięki :)
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-29 08:38:51
Temat: Re: A może coś z fasoli?
"Basia" <b...@o...pl> wrote in message
news:e0ddfb$muj$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Dostałam w darze sporą ilość suszonej fasoli i grochu. Co można z tego
>> zrobić poza zupą i fasolką po bretońsku? Z grochu robiłam jeszcze puree,
>> ale trochę zapychające to było.
>
>
> Różne sałatki, pasztet wegetariański....
>
>
> pozdrawiam
> Basia
Jeżeli jest to gruba fasola np. jasiek można podawać z rosołem lub barszczem
czerwonym.
Groch i fasolę gotowaną z kapustą kiszoną można podawać do ziemniaków z
jakimś mięsem lub tylko do chleba. Może to być zastosowane w postaci puree
lub w ziarnie na miękko, rozpadającym się...
Najlepsza jest zupa fasolowa lub grochowa na wołowinie z dodatkiem boczku
wędzonego pokrojonego podobnie jak mięso w dość dużą kostkę. Majeranek,
szczypta tymianku. Do większej ilości można wrzucić na chwilę do gotowania
szyszkę sosnową...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-29 09:55:01
Temat: Re: A może coś z fasoli?
Użytkownik "aniared" <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:e0dgni$9u1$3@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
> >
> > Na tym polega "dobroć" strączkowych - można się najeść...
> >
> > Sałatka z drobną fasolką:
> >
> > Fasolę ugotować na miękko.
> > Ziemniaki w mundurkach, po obraniu pokroić w gruba kostkę.
> > Kapustę kiszoną niegotowaną - dać obciec z kwasu, gdy zbyt kwaśna -
A własnie, tak mi się przypomniało, że w niektórych regionach Polski na Boże
Narodzenie robi się fasolkę z kapustą w ten sam sposób co groch z kapustą,
też bardzo smaczne.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-29 10:23:41
Temat: Re: A może coś z fasoli?
"Basia" <b...@o...pl> wrote in message
news:e0dlkr$ivs$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "aniared" <a...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:e0dgni$9u1$3@atlantis.news.tpi.pl...
>> Panslavista napisał(a):
>>
>> >
>> > Na tym polega "dobroć" strączkowych - można się najeść...
>> >
>> > Sałatka z drobną fasolką:
>> >
>> > Fasolę ugotować na miękko.
>> > Ziemniaki w mundurkach, po obraniu pokroić w gruba kostkę.
>> > Kapustę kiszoną niegotowaną - dać obciec z kwasu, gdy zbyt kwaśna -
>
>
>
> A własnie, tak mi się przypomniało, że w niektórych regionach Polski na
> Boże
> Narodzenie robi się fasolkę z kapustą w ten sam sposób co groch z kapustą,
> też bardzo smaczne.
>
> pozdrawiam
> Basia
To jadało się nie tylko od święta - dawniej podstawowa potrawa w całej
Polsce. Dodatek mięsa, wędzonki, kiełbasy niekonieczny ale wariacje na
temat - zawsze wskazane, naród odżywiał się zdrową żywnością intuicyjnie...
;-P)))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-29 10:41:34
Temat: Re: A może coś z fasoli?Panslavista napisał(a):
> To jadało się nie tylko od święta - dawniej podstawowa potrawa w całej
> Polsce. Dodatek mięsa, wędzonki, kiełbasy niekonieczny ale wariacje na
> temat - zawsze wskazane, naród odżywiał się zdrową żywnością intuicyjnie...
> ;-P)))))))
>
Intuicyjnie czy z biedy?
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-29 10:45:31
Temat: Re: A może coś z fasoli?
"aniared" <a...@n...pl> wrote in message
news:e0doab$quo$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>
>> To jadało się nie tylko od święta - dawniej podstawowa potrawa w całej
>> Polsce. Dodatek mięsa, wędzonki, kiełbasy niekonieczny ale wariacje na
>> temat - zawsze wskazane, naród odżywiał się zdrową żywnością
>> intuicyjnie... ;-P)))))))
>
> Intuicyjnie czy z biedy?
>
> --
> Ania
>
> http://aniared.blog.onet.pl
Dlaczego z biedy? Czy to zależy od ilości ingrediencji?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-29 10:49:14
Temat: Re: A może coś z fasoli?Panslavista napisał(a):
> "aniared" <a...@n...pl> wrote in message
> news:e0doab$quo$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Panslavista napisał(a):
>>
>>
>>> To jadało się nie tylko od święta - dawniej podstawowa potrawa w całej
>>> Polsce. Dodatek mięsa, wędzonki, kiełbasy niekonieczny ale wariacje na
>>> temat - zawsze wskazane, naród odżywiał się zdrową żywnością
>>> intuicyjnie... ;-P)))))))
>> Intuicyjnie czy z biedy?
>>
> Dlaczego z biedy? Czy to zależy od ilości ingrediencji?
>
>
Nie, ale od dostępności i niskiej ceny produktów. Cóż jest tańszego od
fasoli i kapusty, co jest jednocześnie tak sycące?
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |