« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-28 13:13:10
Temat: dlaczego?Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu i jak można temu
zapobiec??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-28 14:09:10
Temat: Re: dlaczego?Użytkownik "Marteczka" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1143551590.236049.72130@j33g2000cwa.googlegroup
s.com...
> Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu i jak można temu
> zapobiec??
Krew + olej = pryskanie
Ja obtaczam w mące i nie nakłuwam w czasie smażenia.
Zdejmuję z patelni zanim zacznie pryskać.
Q
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-28 18:21:34
Temat: Re: dlaczego?Ja tez obtaczam w mace i nie nakluwam, a strzelaja zanim jeszcze
sie podsmaza.. :(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-28 18:59:57
Temat: Re: dlaczego?
"Marteczka" <m...@w...pl> wrote in message
news:1143570094.794648.196360@j33g2000cwa.googlegrou
ps.com...
> Ja tez obtaczam w mace i nie nakluwam, a strzelaja zanim jeszcze
> sie podsmaza.. :(
Moze mylisz slonine z watroba? 8-P))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-28 19:54:44
Temat: Re: dlaczego?Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e0c16l$su8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Marteczka" <m...@w...pl> wrote in message
> news:1143570094.794648.196360@j33g2000cwa.googlegrou
ps.com...
>> Ja tez obtaczam w mace i nie nakluwam, a strzelaja zanim jeszcze
>> sie podsmaza.. :(
>
> Moze mylisz slonine z watroba? 8-P))))))))
Że co? 8-O
Q
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-29 04:55:03
Temat: Re: dlaczego?
"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:e0c48a$8oe$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e0c16l$su8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "Marteczka" <m...@w...pl> wrote in message
>> news:1143570094.794648.196360@j33g2000cwa.googlegrou
ps.com...
>>> Ja tez obtaczam w mace i nie nakluwam, a strzelaja zanim jeszcze
>>> sie podsmaza.. :(
>>
>> Moze mylisz slonine z watroba? 8-P))))))))
>
> Że co? 8-O
>
> Q
Watróbkę dobrze jest namoczyć w mleku na parę godzin (minimum 2), jest
delikatniejsza. Inna metoda - aby nie była twarda - poddusic cebulę na
patelni, gdy zeszklona lub lekko zazłocona przełożyć do rondla, na tej samej
patelni obsmażyć wątróbkę otoczoną w mące z obu stron na rumiano (nie
solić!!!) Przełożyć do rondelka z cebulą dodać ziele angielskie, liść
laurowy, majeranek i inne przyprawy (na końcu noża!!! tymianku) i zalać
bulionem lub wodą i na wolnym ogniu dusić do gotowości. Będzie delikatna,
dobra dla dzieci i bezzębnych staruszków, a przy tym smaczna!
Pryskanie jest spowodowane najprawdopodobniej zbyt gorącym tłuszczem, w
końcu to mokre mięso... Dla wątroby nie stosuje się takich temperatur jak
np. do mięsa na gulasz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-30 08:12:49
Temat: Re: dlaczego?Panslavista napisał(a):
> Watróbkę [...]
> w końcu to mokre mięso... [...]
Mięso?
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-30 08:27:27
Temat: Re: dlaczego?
"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:e0g406$a6s$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>> Watróbkę [...]
>> w końcu to mokre mięso... [...]
>
> Mięso?
> ;-)
> pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-30 10:34:21
Temat: Re: dlaczego?Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e0d42e$fo$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Pryskanie jest spowodowane najprawdopodobniej zbyt gorącym tłuszczem, w
> końcu to mokre mięso...
Nie pryska mokre tylko w kontakcie z zimnym olejem :-P
Qra
PS. A tak w ogóle to jeśli to cielęca, wieprzęca czy inna podobnej
wielkości - to wątroba. Wątróbka jest IMO tylko z małych zwierzów: drobiu
czy ryb. O jakiej waść prawisz?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-30 10:42:01
Temat: Re: dlaczego?
"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:e0gc5l$jit$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e0d42e$fo$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Pryskanie jest spowodowane najprawdopodobniej zbyt gorącym tłuszczem, w
>> końcu to mokre mięso...
>
> Nie pryska mokre tylko w kontakcie z zimnym olejem :-P
>
> Qra
>
> PS. A tak w ogóle to jeśli to cielęca, wieprzęca czy inna podobnej
> wielkości - to wątroba. Wątróbka jest IMO tylko z małych zwierzów: drobiu
> czy ryb. O jakiej waść prawisz?
Wieprzowej, wołowej - też zjadliwe... ;-P)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |