Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dlaczego?

Grupy

Szukaj w grupach

 

dlaczego?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-03-28 13:13:10

Temat: dlaczego?
Od: "Marteczka" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu i jak można temu
zapobiec??

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-03-28 14:09:10

Temat: Re: dlaczego?
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marteczka" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1143551590.236049.72130@j33g2000cwa.googlegroup
s.com...
> Dlaczego wątróbka "strzela" przy smażeniu i jak można temu
> zapobiec??

Krew + olej = pryskanie
Ja obtaczam w mące i nie nakłuwam w czasie smażenia.
Zdejmuję z patelni zanim zacznie pryskać.

Q


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-28 18:21:34

Temat: Re: dlaczego?
Od: "Marteczka" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja tez obtaczam w mace i nie nakluwam, a strzelaja zanim jeszcze
sie podsmaza.. :(

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-28 18:59:57

Temat: Re: dlaczego?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marteczka" <m...@w...pl> wrote in message
news:1143570094.794648.196360@j33g2000cwa.googlegrou
ps.com...
> Ja tez obtaczam w mace i nie nakluwam, a strzelaja zanim jeszcze
> sie podsmaza.. :(

Moze mylisz slonine z watroba? 8-P))))))))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-28 19:54:44

Temat: Re: dlaczego?
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e0c16l$su8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Marteczka" <m...@w...pl> wrote in message
> news:1143570094.794648.196360@j33g2000cwa.googlegrou
ps.com...
>> Ja tez obtaczam w mace i nie nakluwam, a strzelaja zanim jeszcze
>> sie podsmaza.. :(
>
> Moze mylisz slonine z watroba? 8-P))))))))

Że co? 8-O

Q


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-03-29 04:55:03

Temat: Re: dlaczego?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:e0c48a$8oe$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e0c16l$su8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "Marteczka" <m...@w...pl> wrote in message
>> news:1143570094.794648.196360@j33g2000cwa.googlegrou
ps.com...
>>> Ja tez obtaczam w mace i nie nakluwam, a strzelaja zanim jeszcze
>>> sie podsmaza.. :(
>>
>> Moze mylisz slonine z watroba? 8-P))))))))
>
> Że co? 8-O
>
> Q

Watróbkę dobrze jest namoczyć w mleku na parę godzin (minimum 2), jest
delikatniejsza. Inna metoda - aby nie była twarda - poddusic cebulę na
patelni, gdy zeszklona lub lekko zazłocona przełożyć do rondla, na tej samej
patelni obsmażyć wątróbkę otoczoną w mące z obu stron na rumiano (nie
solić!!!) Przełożyć do rondelka z cebulą dodać ziele angielskie, liść
laurowy, majeranek i inne przyprawy (na końcu noża!!! tymianku) i zalać
bulionem lub wodą i na wolnym ogniu dusić do gotowości. Będzie delikatna,
dobra dla dzieci i bezzębnych staruszków, a przy tym smaczna!

Pryskanie jest spowodowane najprawdopodobniej zbyt gorącym tłuszczem, w
końcu to mokre mięso... Dla wątroby nie stosuje się takich temperatur jak
np. do mięsa na gulasz.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-03-30 08:12:49

Temat: Re: dlaczego?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):
> Watróbkę [...]
> w końcu to mokre mięso... [...]

Mięso?
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-03-30 08:27:27

Temat: Re: dlaczego?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:e0g406$a6s$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>> Watróbkę [...]
>> w końcu to mokre mięso... [...]
>
> Mięso?
> ;-)
> pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-03-30 10:34:21

Temat: Re: dlaczego?
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e0d42e$fo$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Pryskanie jest spowodowane najprawdopodobniej zbyt gorącym tłuszczem, w
> końcu to mokre mięso...

Nie pryska mokre tylko w kontakcie z zimnym olejem :-P

Qra

PS. A tak w ogóle to jeśli to cielęca, wieprzęca czy inna podobnej
wielkości - to wątroba. Wątróbka jest IMO tylko z małych zwierzów: drobiu
czy ryb. O jakiej waść prawisz?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-03-30 10:42:01

Temat: Re: dlaczego?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Qrczak" <q...@g...pl> wrote in message
news:e0gc5l$jit$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e0d42e$fo$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Pryskanie jest spowodowane najprawdopodobniej zbyt gorącym tłuszczem, w
>> końcu to mokre mięso...
>
> Nie pryska mokre tylko w kontakcie z zimnym olejem :-P
>
> Qra
>
> PS. A tak w ogóle to jeśli to cielęca, wieprzęca czy inna podobnej
> wielkości - to wątroba. Wątróbka jest IMO tylko z małych zwierzów: drobiu
> czy ryb. O jakiej waść prawisz?

Wieprzowej, wołowej - też zjadliwe... ;-P)))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

poszukuje dobrej cukierni z tortami Wawa Kabaty
Ciemny chleb
Garnki Elo-Pol
co mozna zrobic z filetow z ryby?
Słynne oryginalne przysmaki z wyselekcjonowanych kalifornijskich owadów!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »