Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Akcent afrykański

Grupy

Szukaj w grupach

 

Akcent afrykański

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-03 07:36:47

Temat: Akcent afrykański
Od: <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ponieważ przy okazji akcentu meksykańskiego Krysia Starannie Opakowana pytała,
co dalej... dziś akcent afrykański, a konkretnie TAJINE z Maroka. Przepis znowu
tłumaczony i zielonego pojęcia nie mam co to jest TUMERIC. Jakieś pomysły?

Proszę o wrażenia, jeśli ktoś wypróbuje ten przepis, bo ja jestem wege i
kurczaczek mnie nie rusza. :)))

asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)

SKŁADNIKI

8 kurzych udek
1/4 szklanki miodu
1 posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
2 laski cynamonu (CZY CYNAMON JEST W LASKACH CZY SIĘ MYLĘ???)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki TUMERIC
1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli

Pogrzać piekarnik do 350°F (PRZELICZYĆ NAJPIERW NA CELSJUSZE :))) Oprószone
solą i pieprzem udka ułożyć w żarodpornym naczyniu. Mięso polać miodem,
oprószyć również cebulą i czosnkiem, po obu stronach ułożyć cynamon. Następnie
polać sokiem cytrynowym i TUMERIC. Na wierzchu ułożyć morele.
Piec pod przykryciem około godziny aż kurczak zrobi się miękki. Przed podaniem
usunąć cynamon.


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-03 07:56:08

Temat: Re: Akcent afrykański
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



> Ponieważ przy okazji akcentu meksykańskiego Krysia Starannie Opakowana pytała,
> co dalej... dziś akcent afrykański, a konkretnie TAJINE z Maroka. Przepis znowu
> tłumaczony i zielonego pojęcia nie mam co to jest TUMERIC. Jakieś pomysły?

kurkuma.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-03 08:15:37

Temat: Re: Akcent afrykański
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

Turmeric to glownie sie sklada z koloru (mozna go uzywac
zastepczo udajac, ze to szafran...), jest w proszku curry
glwonie. smak ma ale malo. tak jakos to ginie w calosci curry....
mozna to cos, co opisalas, zrobic bez miesa - pieczarki by sie
nadaly

Krysia

P.S. jest w laskach. To kora zwinieta w rulonik

>Poniewa? przy okazji akcentu meksyka?skiego Krysia Starannie Opakowana pyta?a,
>co dalej... dzi? akcent afryka?ski, a konkretnie TAJINE z Maroka. Przepis znowu
>t?umaczony i zielonego poj?cia nie mam co to jest TUMERIC. Jakie? pomys?y?
>
>Prosz? o wra?enia, je?li kto? wypróbuje ten przepis, bo ja jestem wege i
>kurczaczek mnie nie rusza. :)))
>
>asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
>
>SK?ADNIKI
>
>8 kurzych udek
>1/4 szklanki miodu
>1 posiekana cebula
>3 posiekane z?bki czosnku
>2 laski cynamonu (CZY CYNAMON JEST W LASKACH CZY SI? MYL????)
>2 ?y?ki soku z cytryny
>2 ?y?ki TUMERIC
>1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
>
>Pogrza? piekarnik do 350°F (PRZELICZY? NAJPIERW NA CELSJUSZE :))) Oprószone
>sol? i pieprzem udka u?o?y? w ?arodpornym naczyniu. Mi?so pola? miodem,
>oprószy? równie? cebul? i czosnkiem, po obu stronach u?o?y? cynamon. Nast?pnie
>pola? sokiem cytrynowym i TUMERIC. Na wierzchu u?o?y? morele.
>Piec pod przykryciem oko?o godziny a? kurczak zrobi si? mi?kki. Przed podaniem
>usun?? cynamon.

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pycha sniadanko
Czeska baszta
Serwis Rybny
Czy ktoś z Was zna mocniejszą przyprawę od TABASCO ?????
7 nóg indyczych i co dalej...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »