| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-03 07:36:47
Temat: Akcent afrykańskiPonieważ przy okazji akcentu meksykańskiego Krysia Starannie Opakowana pytała,
co dalej... dziś akcent afrykański, a konkretnie TAJINE z Maroka. Przepis znowu
tłumaczony i zielonego pojęcia nie mam co to jest TUMERIC. Jakieś pomysły?
Proszę o wrażenia, jeśli ktoś wypróbuje ten przepis, bo ja jestem wege i
kurczaczek mnie nie rusza. :)))
asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
SKŁADNIKI
8 kurzych udek
1/4 szklanki miodu
1 posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
2 laski cynamonu (CZY CYNAMON JEST W LASKACH CZY SIĘ MYLĘ???)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki TUMERIC
1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
Pogrzać piekarnik do 350°F (PRZELICZYĆ NAJPIERW NA CELSJUSZE :))) Oprószone
solą i pieprzem udka ułożyć w żarodpornym naczyniu. Mięso polać miodem,
oprószyć również cebulą i czosnkiem, po obu stronach ułożyć cynamon. Następnie
polać sokiem cytrynowym i TUMERIC. Na wierzchu ułożyć morele.
Piec pod przykryciem około godziny aż kurczak zrobi się miękki. Przed podaniem
usunąć cynamon.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-03 07:56:08
Temat: Re: Akcent afrykański
> Ponieważ przy okazji akcentu meksykańskiego Krysia Starannie Opakowana pytała,
> co dalej... dziś akcent afrykański, a konkretnie TAJINE z Maroka. Przepis znowu
> tłumaczony i zielonego pojęcia nie mam co to jest TUMERIC. Jakieś pomysły?
kurkuma.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-03 08:15:37
Temat: Re: Akcent afrykańskiTurmeric to glownie sie sklada z koloru (mozna go uzywac
zastepczo udajac, ze to szafran...), jest w proszku curry
glwonie. smak ma ale malo. tak jakos to ginie w calosci curry....
mozna to cos, co opisalas, zrobic bez miesa - pieczarki by sie
nadaly
Krysia
P.S. jest w laskach. To kora zwinieta w rulonik
>Poniewa? przy okazji akcentu meksyka?skiego Krysia Starannie Opakowana pyta?a,
>co dalej... dzi? akcent afryka?ski, a konkretnie TAJINE z Maroka. Przepis znowu
>t?umaczony i zielonego poj?cia nie mam co to jest TUMERIC. Jakie? pomys?y?
>
>Prosz? o wra?enia, je?li kto? wypróbuje ten przepis, bo ja jestem wege i
>kurczaczek mnie nie rusza. :)))
>
>asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
>
>SK?ADNIKI
>
>8 kurzych udek
>1/4 szklanki miodu
>1 posiekana cebula
>3 posiekane z?bki czosnku
>2 laski cynamonu (CZY CYNAMON JEST W LASKACH CZY SI? MYL????)
>2 ?y?ki soku z cytryny
>2 ?y?ki TUMERIC
>1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
>
>Pogrza? piekarnik do 350°F (PRZELICZY? NAJPIERW NA CELSJUSZE :))) Oprószone
>sol? i pieprzem udka u?o?y? w ?arodpornym naczyniu. Mi?so pola? miodem,
>oprószy? równie? cebul? i czosnkiem, po obu stronach u?o?y? cynamon. Nast?pnie
>pola? sokiem cytrynowym i TUMERIC. Na wierzchu u?o?y? morele.
>Piec pod przykryciem oko?o godziny a? kurczak zrobi si? mi?kki. Przed podaniem
>usun?? cynamon.
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |