Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <a...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Akcent afrykański
Date: 3 Jul 2001 09:36:47 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 30
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 994145807 28333 192.168.240.245 (3 Jul 2001 07:36:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Jul 2001 07:36:47 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 10.10.130.163, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:57411
Ukryj nagłówki
Ponieważ przy okazji akcentu meksykańskiego Krysia Starannie Opakowana pytała,
co dalej... dziś akcent afrykański, a konkretnie TAJINE z Maroka. Przepis znowu
tłumaczony i zielonego pojęcia nie mam co to jest TUMERIC. Jakieś pomysły?
Proszę o wrażenia, jeśli ktoś wypróbuje ten przepis, bo ja jestem wege i
kurczaczek mnie nie rusza. :)))
asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
SKŁADNIKI
8 kurzych udek
1/4 szklanki miodu
1 posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
2 laski cynamonu (CZY CYNAMON JEST W LASKACH CZY SIĘ MYLĘ???)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki TUMERIC
1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
Pogrzać piekarnik do 350°F (PRZELICZYĆ NAJPIERW NA CELSJUSZE :))) Oprószone
solą i pieprzem udka ułożyć w żarodpornym naczyniu. Mięso polać miodem,
oprószyć również cebulą i czosnkiem, po obu stronach ułożyć cynamon. Następnie
polać sokiem cytrynowym i TUMERIC. Na wierzchu ułożyć morele.
Piec pod przykryciem około godziny aż kurczak zrobi się miękki. Przed podaniem
usunąć cynamon.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|