Data: 2001-07-03 08:15:37
Temat: Re: Akcent afrykański
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
Turmeric to glownie sie sklada z koloru (mozna go uzywac
zastepczo udajac, ze to szafran...), jest w proszku curry
glwonie. smak ma ale malo. tak jakos to ginie w calosci curry....
mozna to cos, co opisalas, zrobic bez miesa - pieczarki by sie
nadaly
Krysia
P.S. jest w laskach. To kora zwinieta w rulonik
>Poniewa? przy okazji akcentu meksyka?skiego Krysia Starannie Opakowana pyta?a,
>co dalej... dzi? akcent afryka?ski, a konkretnie TAJINE z Maroka. Przepis znowu
>t?umaczony i zielonego poj?cia nie mam co to jest TUMERIC. Jakie? pomys?y?
>
>Prosz? o wra?enia, je?li kto? wypróbuje ten przepis, bo ja jestem wege i
>kurczaczek mnie nie rusza. :)))
>
>asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
>
>SK?ADNIKI
>
>8 kurzych udek
>1/4 szklanki miodu
>1 posiekana cebula
>3 posiekane z?bki czosnku
>2 laski cynamonu (CZY CYNAMON JEST W LASKACH CZY SI? MYL????)
>2 ?y?ki soku z cytryny
>2 ?y?ki TUMERIC
>1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
>
>Pogrza? piekarnik do 350°F (PRZELICZY? NAJPIERW NA CELSJUSZE :))) Oprószone
>sol? i pieprzem udka u?o?y? w ?arodpornym naczyniu. Mi?so pola? miodem,
>oprószy? równie? cebul? i czosnkiem, po obu stronach u?o?y? cynamon. Nast?pnie
>pola? sokiem cytrynowym i TUMERIC. Na wierzchu u?o?y? morele.
>Piec pod przykryciem oko?o godziny a? kurczak zrobi si? mi?kki. Przed podaniem
>usun?? cynamon.
K.T. - starannie opakowana
|