Data: 2001-07-03 07:36:47
Temat: Akcent afrykański
Od: <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ponieważ przy okazji akcentu meksykańskiego Krysia Starannie Opakowana pytała,
co dalej... dziś akcent afrykański, a konkretnie TAJINE z Maroka. Przepis znowu
tłumaczony i zielonego pojęcia nie mam co to jest TUMERIC. Jakieś pomysły?
Proszę o wrażenia, jeśli ktoś wypróbuje ten przepis, bo ja jestem wege i
kurczaczek mnie nie rusza. :)))
asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
SKŁADNIKI
8 kurzych udek
1/4 szklanki miodu
1 posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
2 laski cynamonu (CZY CYNAMON JEST W LASKACH CZY SIĘ MYLĘ???)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki TUMERIC
1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli
Pogrzać piekarnik do 350°F (PRZELICZYĆ NAJPIERW NA CELSJUSZE :))) Oprószone
solą i pieprzem udka ułożyć w żarodpornym naczyniu. Mięso polać miodem,
oprószyć również cebulą i czosnkiem, po obu stronach ułożyć cynamon. Następnie
polać sokiem cytrynowym i TUMERIC. Na wierzchu ułożyć morele.
Piec pod przykryciem około godziny aż kurczak zrobi się miękki. Przed podaniem
usunąć cynamon.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|