Data: 2006-08-30 11:57:06
Temat: Re: Aronia
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Basia Kulesz napisał(a):
> Zobacz tu:
> http://www.wino.org.pl/index.php?option=com_content&
task=view&id=214&Itemid=136,
> sporo ciekawostek:) Przepis właściwie taki sam, choć proporcje zmienione :D
NALEWKA ARONIOWA II
Składniki:
1 kg aronii
0,5 kg cukru
1,5 l spirytusu 50%
1 laska wanilii, kawałek suszonego imbiru
Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy i zalać spirytusem.
Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając
naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.
A, jak myślicie można dac świeży imbir? Czy imbir suszony, to taki
sproszkowany?czy wysuszony korzeń?
--
Gosia
|