« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-07-08 21:15:10
Temat: Babka cytrynowa jak od SowyZakochana jestem w babce cytrynowej z cukierni Sowa. Zakochana jestem w
niej od dawna, ale niedawno sobie o niej przypomniałam. Podejrzewam, że
robiona jest na oleju, bo ma specyficzną konsystencję, jest lekko mokra.
Czy ktośjadł też tę babkę, wie, o czym piszę i posiada może wypróbowany
przepis?
Dodam, że najlepszą wersję tej babkijak dotąd udało mi się kupić tylko w
cukierniach w Bydgoszczy, bo to, co sprzedają wsieci Sowy np. we
Wrocławiu, już nie smakuje aż tak dobrze.
Nawet szukając przepisu po zdjęciach w necie, nie mogę trafić na
podobną. A wygląda tak:
http://www.sowa-lodz.pl/katalog-produktow/wyroby-pie
czone/babki/11/
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-07-08 21:25:26
Temat: Re: Babka cytrynowa jak od SowyW dniu 2013-07-08 21:15, Feniks z popiołów pisze:
> Zakochana jestem w babce cytrynowej z cukierni Sowa. Zakochana jestem w
> niej od dawna, ale niedawno sobie o niej przypomniałam. Podejrzewam, że
> robiona jest na oleju, bo ma specyficzną konsystencję, jest lekko mokra.
> Czy ktośjadł też tę babkę, wie, o czym piszę i posiada może wypróbowany
> przepis?
> Dodam, że najlepszą wersję tej babkijak dotąd udało mi się kupić tylko w
> cukierniach w Bydgoszczy, bo to, co sprzedają wsieci Sowy np. we
> Wrocławiu, już nie smakuje aż tak dobrze.
> Nawet szukając przepisu po zdjęciach w necie, nie mogę trafić na
> podobną. A wygląda tak:
> http://www.sowa-lodz.pl/katalog-produktow/wyroby-pie
czone/babki/11/
Od Sowy nie znam, ale może to coś w tym stylu?
http://moroccanfood.about.com/od/dessertsandcookies/
r/easy_lemon_cake.htm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-07-08 21:37:56
Temat: Re: Babka cytrynowa jak od SowyDnia Mon, 08 Jul 2013 21:15:10 +0200, Feniks z popiołów napisał(a):
> (...)
> Nawet szukając przepisu po zdjęciach w necie, nie mogę trafić na
> podobną. A wygląda tak:
> http://www.sowa-lodz.pl/katalog-produktow/wyroby-pie
czone/babki/11/
Każdy przepis na babkę piaskową gdzie dasz zamiast masła olej i dodasz
startą skórkę z cytryny oraz sok z niej plus wanilię - da Ci to "cudo".
--
XL "Czarnecki Marek, Onyszkiewicz, Piskorski, Staniszewska,
Wielowieyski, Buzek, Chmielewski, Gacek, Jałowiecki, Lewandowski, Olbrycht,
Protasiewicz, Saryusz-Wolski, Siekierski, Zaleski, Zwiefka, Geringer de
Oedenberg, Grabowska, Liberadzki, Masiel, Sonik, Gierek"
http://www.bibula.com/?p=8428
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-07-10 08:56:16
Temat: Re: Babka cytrynowa jak od SowyW dniu 2013-07-08 21:25, Sara pisze:
>
> Od Sowy nie znam, ale może to coś w tym stylu?
>
> http://moroccanfood.about.com/od/dessertsandcookies/
r/easy_lemon_cake.htm
Gdzieś wcięło moją poprzednią odpowiedź. :-O
Zrobiłam według przepisu na babkę białostocką z Kuchni Polskiej (2 szkl.
mąki, 5 łyżek oleju, 5 łyżek soku z cytryny, 4 jaja, 1,5 szkl. cukru,
sól). Przepis w sumie podobny do tego na ciasto cytrynowe, ale o wiele
mniej proszku oczywiście i bez mleka. Mleka odrobinę i tak dodałam, bo
ciasto wydało mi się zbyt gęste. Babka wyrosła ładna, duża, kształtem
jak ta od Sowy, "cytrynowość" też OK, ale niestety konsystencja o wiele
zbyt sucha. Ta od Sowy jest mokra i bardzo krucha. Może dodać jednak
więcej oleju niż 5 łyżek?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-07-10 09:40:18
Temat: Re: Babka cytrynowa jak od SowyDnia 2013-07-10 08:56, obywatel Feniks z popiołów uprzejmie donosi:
> W dniu 2013-07-08 21:25, Sara pisze:
>>
>> Od Sowy nie znam, ale może to coś w tym stylu?
>>
>> http://moroccanfood.about.com/od/dessertsandcookies/
r/easy_lemon_cake.htm
>
> Gdzieś wcięło moją poprzednią odpowiedź. :-O
>
> Zrobiłam według przepisu na babkę białostocką z Kuchni Polskiej (2 szkl.
> mąki, 5 łyżek oleju, 5 łyżek soku z cytryny, 4 jaja, 1,5 szkl. cukru,
> sól). Przepis w sumie podobny do tego na ciasto cytrynowe, ale o wiele
> mniej proszku oczywiście i bez mleka. Mleka odrobinę i tak dodałam, bo
> ciasto wydało mi się zbyt gęste. Babka wyrosła ładna, duża, kształtem
> jak ta od Sowy, "cytrynowość" też OK, ale niestety konsystencja o wiele
> zbyt sucha. Ta od Sowy jest mokra i bardzo krucha. Może dodać jednak
> więcej oleju niż 5 łyżek?
A może oni nasączają dodatkowo?
Cytrynowe ciasto Neli Rubinstein jest naprawdę fajnie cytrynowe (choć
ilość soku i skórki można zwiększyć) i nie jest suche.
Przepis daję z netu, bo jestem daleko od domu:
http://waniliowo.blogspot.com/2010/01/ulubione-ciast
o-cytrynowe.html
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-07-10 09:49:44
Temat: Re: Babka cytrynowa jak od SowyW dniu 2013-07-10 09:40, Qrczak pisze:
>
> A może oni nasączają dodatkowo?
> Cytrynowe ciasto Neli Rubinstein jest naprawdę fajnie cytrynowe (choć
> ilość soku i skórki można zwiększyć) i nie jest suche.
> Przepis daję z netu, bo jestem daleko od domu:
> http://waniliowo.blogspot.com/2010/01/ulubione-ciast
o-cytrynowe.html
Wiesz, to jest myśl! Następna próba będzie z tym przepisem. Dzięki.
Ciekawe, czy tym nasączaniem można rzeczywiście uzyskać taki równomierny
efekt wilgotności ciasta...
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-07-10 10:13:05
Temat: Re: Babka cytrynowa jak od SowyDnia 2013-07-10 09:49, obywatel Feniks z popiołów uprzejmie donosi:
> W dniu 2013-07-10 09:40, Qrczak pisze:
>>
>> A może oni nasączają dodatkowo?
>> Cytrynowe ciasto Neli Rubinstein jest naprawdę fajnie cytrynowe (choć
>> ilość soku i skórki można zwiększyć) i nie jest suche.
>> Przepis daję z netu, bo jestem daleko od domu:
>> http://waniliowo.blogspot.com/2010/01/ulubione-ciast
o-cytrynowe.html
>
> Wiesz, to jest myśl! Następna próba będzie z tym przepisem. Dzięki.
> Ciekawe, czy tym nasączaniem można rzeczywiście uzyskać taki równomierny
> efekt wilgotności ciasta...
'Równomierność' da się regulować zagęszczeniem dziurek. I lukier nie
może być zbyt gorący/rzadki, bo wszystko spłynie na spód.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2013-07-11 20:53:50
Temat: Re: Babka cytrynowa jak od SowyFeniks z popiołów <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 2013-07-08 21:25, Sara pisze:
>>
>> Od Sowy nie znam, ale może to coś w tym stylu?
>>
>> http://moroccanfood.about.com/od/dessertsandcookies/
r/easy_lemon_cake.htm
>
> Gdzieś wcięło moją poprzednią odpowiedź. :-O
>
> Zrobiłam według przepisu na babkę białostocką z Kuchni Polskiej (2 szkl.
> mąki, 5 łyżek oleju, 5 łyżek soku z cytryny, 4 jaja, 1,5 szkl. cukru,
> sól). Przepis w sumie podobny do tego na ciasto cytrynowe, ale o wiele
> mniej proszku oczywiście i bez mleka. Mleka odrobinę i tak dodałam, bo
> ciasto wydało mi się zbyt gęste. Babka wyrosła ładna, duża, kształtem
> jak ta od Sowy, "cytrynowość" też OK, ale niestety konsystencja o wiele
> zbyt sucha. Ta od Sowy jest mokra i bardzo krucha. Może dodać jednak
> więcej oleju niż 5 łyżek?
Starta skórka z cytryny + zamiana 1/3 mąki na mąkę ziemniaczaną dadzą
porządany efekt.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2013-07-11 21:00:27
Temat: Re: Babka cytrynowa jak od SowyDnia Thu, 11 Jul 2013 18:53:50 +0000 (UTC), Miroslaw Kwasniak napisał(a):
> (...)zamiana 1/3 mąki na mąkę ziemniaczaną(...)
A nawet pół na pół albo i więcej.
Pisałam koleżance wyraźnie, żeby wzięła przepis na babkę PIASKOWĄ, ale
chyba nie zrozumiała, bo wzięła jakąś "białostocką", która (bez mąki
ziemniaczanej) ma się do babki piaskowej jak pięść do oka.
--
XL "Czarnecki Marek, Onyszkiewicz, Piskorski, Staniszewska,
Wielowieyski, Buzek, Chmielewski, Gacek, Jałowiecki, Lewandowski, Olbrycht,
Protasiewicz, Saryusz-Wolski, Siekierski, Zaleski, Zwiefka, Geringer de
Oedenberg, Grabowska, Liberadzki, Masiel, Sonik, Gierek"
http://www.bibula.com/?p=8428
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2013-07-11 21:18:22
Temat: Re: Babka cytrynowa jak od SowyW dniu 2013-07-11 21:00, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 11 Jul 2013 18:53:50 +0000 (UTC), Miroslaw Kwasniak napisał(a):
>
>> (...)zamiana 1/3 mąki na mąkę ziemniaczaną(...)
> A nawet pół na pół albo i więcej.
> Pisałam koleżance wyraźnie, żeby wzięła przepis na babkę PIASKOWĄ, ale
> chyba nie zrozumiała, bo wzięła jakąś "białostocką", która (bez mąki
> ziemniaczanej) ma się do babki piaskowej jak pięść do oka.
A gdzie ja chciałam przepis na babkę piaskową???
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |