« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-27 08:18:31
Temat: Bakłażan błyskawiczne pytanie!!!Czy do zapiekanki z bakłażana obiera się go ze skóry czy kroi tak jak
jest???
-r-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-27 08:31:10
Temat: Re: Bakłażan błyskawiczne pytanie!!!> Czy do zapiekanki z bakłażana obiera się go ze skóry czy kroi tak jak
> jest???
> -r-
>
>
Kroi się ze skórką, tylko koniecznie trzeba plastry posolić, odstawić na 20min
i wytrzeć. W przeciwnym razie będą gorzkawe.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-27 08:35:00
Temat: Re: Bakłażan błyskawiczne pytanie!!!
Użytkownik "-r-" <r...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cgmqop$l17$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy do zapiekanki z bakłażana obiera się go ze skóry czy kroi tak jak
> jest???
> -r-
Obieram, nie kazdy lubi skorke, ale moj TZ te skorke lubi i kiedy smaze
plastry baklazana zjada swoja i moja :) Idac na kompromis, wewnatrz
zapiekanki mam obrana, a na gore daje 3-4 plastry ze skorka.
--
Pozdrawiam,
Atena Smolińska
"If you're not dancing, you're wasting your feet."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-27 08:37:15
Temat: Re: Bakłażan błyskawiczne pytanie!!!
Użytkownik "-r-" <r...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cgmqop$l17$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy do zapiekanki z bakłażana obiera się go ze skóry czy kroi tak jak
> jest???
Ja zapiekałam ze skórką ( plastry). Z tego co pamiętam trzeba go wcześniej
potraktować solą,poczekać aż wypuści sok i go odlac...sok nie bakłażana ;-)
Chyba chodziło o pozbycie się goryczki ?
Pozdrawiam
Toffi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-27 09:11:53
Temat: Re: Bakłażan błyskawiczne pytanie!!!> Kroi się ze skórką, tylko koniecznie trzeba plastry posolić, odstawić na
20min
> i wytrzeć. W przeciwnym razie będą gorzkawe.
>
Dlaczego koniecznie???? Ja nigdy tego nie robię i moje plastry bakłażanowe
wychodzą bez cienia goryczki :). Ostanio rozmawiałem z szefem jednej ze
znanych warszawskich restauracji, który wyjaśniał mi że w obecnie hodowanych
gatunkach oberżyny nie ma już goryczki, dlatego zabieg ten nie jest
potrzebny, chyba, że chce sie pozbyć nadmiaru wody z warzywa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-27 09:35:36
Temat: Re: Bakłażan błyskawiczne pytanie!!!-r- napisal(a):
>Czy do zapiekanki z bakłażana obiera się go ze skóry czy kroi tak jak
>jest???
A jak robisz ta zapiekanke?
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
- What about your soul?
- I'm an engineer.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-27 09:54:19
Temat: Re: Bakłażan błyskawiczne pytanie!!!> > Kroi się ze skórką, tylko koniecznie trzeba plastry posolić, odstawić na
> 20min
> > i wytrzeć. W przeciwnym razie będą gorzkawe.
> >
> Dlaczego koniecznie???? >
To tylko takie sformułowanie! Nic na siłę, RÓBTA CO CHCETA!!!!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-27 10:24:37
Temat: Re: Bakłażan błyskawiczne pytanie!!!
Użytkownik "Jacek Dyduch" <j...@s...pl> napisał w wiadomości
news:cgmu8o$9vr$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Kroi się ze skórką, tylko koniecznie trzeba plastry posolić, odstawić na
> 20min
> > i wytrzeć. W przeciwnym razie będą gorzkawe.
> >
> Dlaczego koniecznie???? Ja nigdy tego nie robię i moje plastry bakłażanowe
> wychodzą bez cienia goryczki :). Ostanio rozmawiałem z szefem jednej ze
> znanych warszawskich restauracji, który wyjaśniał mi że w obecnie
hodowanych
> gatunkach oberżyny nie ma już goryczki, dlatego zabieg ten nie jest
> potrzebny, chyba, że chce sie pozbyć nadmiaru wody z warzywa.
Ano właśnie, podobnież większość obecnych odmian nie potrzebuje tego
zabiegu, ale, ja tak robię, na wszelki wypadek :-)
Asieńka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-27 11:50:32
Temat: Re: Bakłażan błyskawiczne pytanie!!!
"-r-" pyta:
> Czy do zapiekanki z bakłażana obiera się go ze skóry czy kroi tak jak
> jest???
To ja sie wlacze do dyskusji, tak tylko dla statystyki, bo obieranie
baklazana do zapiekanek uwazam za kweste gustu i upodoban. Ja nie
obieram, bo wydaje mi sie ze baklazani miazsz upieczony jest... hmmm...
jest jakby sliski i bezpostaciowy. Skorka trzyma go w kupie ;-), no i
ma ciekawy kolor (niewatpliwie ciekawszy od baklazaniego miazszu).
Poza tym najczesciej jadam baklazana nadzianego na patyk. Marynuje
pokrojonego w kostke (za skorka :-)) wraz z miesem i innymi warzywami,
a potem nadziewam na patyki i traktuje go badz to w piekarniku, badz to
na wolnym powietrzu na grillu. Do zapiekanek tez wkladam ze skorka, bo
go wtedy moge latwiej znalezc :-). I choc ta skorka wyglada na gruba,
wcale taka nie jest po zapieczeniu, a juz na pewno nie utyka miedzy
zebami ;-). Nawet do kotletow balkazana nie rozbieram ;-).
Ostatnio jadlam balkazana w malej wloskiej restauracji: plastry
baklazana zapieczone w mnostwie sosu pomidorowego, przyprawione
na pewno oregano (wyczuwam na kilometr, bo lubie :-)), a na wierzchu
byl ser mozarella. Bardzo mi smakowalo.
O soleniu przed pieczeniem i odciskaniu soku duzo slyszalam i przyznam,
ze wlasnie tak robie. Pewno teraz pojde do domu i sprobuje raz bez
solenia i zobacze, czy/jak bardzo bedziemy sie krzywic jedzac. A moze
ta goryczka, lub jej brak, zalezy od baklazaniego "wieku"?
Pozdrawiam,
eM wzrokowiec, co lubi baklazany za ich kolor
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |