« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-27 09:46:44
Temat: sezon na gruszki - polecam tarteWitam,
polecam znakomita tarte z gruszkami, przepis przywiozlam z Francji.
smacznego :)
dorka
Porcja na blaszkę o średnicy 26 cm.
Ciasto:
. 200 g mąki
. 100 g masła
. 1 żółtko
. szczypta soli
. łyżeczka cukru
. zimna woda
Nadzienie:
. 1,5 kg twardych gruszek
. 100 g migdałów w płatkach
. 100 g masła
. 100 g cukru
. 1 żółtko
. cukier waniliowy
1. Składniki na ciasto posiekać nożem, szybko zarobić z dodatkiem wody.
Zrobić kulę, włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć, rozwałkować, złożyć na
trzy części, rozwałkować jeszcze raz. I tak trzy razy. Wałkować tylko w
jedną stronę.
2. Wyłożyć ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Lekko
docisnąć boki, całość nakłuć widelcem.
3. Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć nasiona, pokroić w ósemki, rozłożyć na
cieście w blaszce.
4. Masło roztopić w rondelku, wymieszać z cukrem i cukrem pudrem, dodać
żółtko. Wylać masę na gruszki, posypać migdałami.
5. Piec 40 minut w temp. 180-200 stopni. Podawać gdy lekko przestygnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |