« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-09 15:38:40
Temat: Bakterie mlekoweChcialbym sam robic jogurt o duzym spektrum niezbednych bakterii mlekowych.
Ostatnio lekarz zalecil mi takie bakterie w tabletkach ale ja bym wolal pic
zywe i z przyjemnoscia.
Czy ktos wie gdzie mozna dostac taki zaczyn bakteryjny w postaci proszku czy
czegos podobnego? (nallepiej w Trojmiescie)
--
Arek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-09 16:01:32
Temat: Re: Bakterie mlekowe
Użytkownik "Arek" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dsfnm5$8h7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Chcialbym sam robic jogurt o duzym spektrum niezbednych bakterii
mlekowych.
> Ostatnio lekarz zalecil mi takie bakterie w tabletkach ale ja bym wolal
pic
> zywe i z przyjemnoscia.
> Czy ktos wie gdzie mozna dostac taki zaczyn bakteryjny w postaci proszku
czy
> czegos podobnego? (nallepiej w Trojmiescie)
>
> --
> Arek
>
w sklepie najblizszym kupujesz jogurt z kulturami...i masz juz starter..
sa tez dostepne kultury przemysłowe "luzem" ale troche zachodu juz to wymaga
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-09 18:10:58
Temat: Re: Bakterie mlekowe"Arek" wrote:
> ja bym wolal pic zywe i z przyjemnoscia.
Z przyjemnoscia to mozna cos robic, wiec to polecam.
A bakterie kup se w biedronce dobre jest jogurt "JO" po 1,50.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-10 06:10:33
Temat: Re: Bakterie mlekoweKup w aptece preparat "Trilac" zawiera żywe kultury,
tylko zwaracaj uwage na datę gdyz jak preparat troche
poleży to bakterie giną. Smakuje to trochę inaczej niż jogurt
i troche inaczej niż zwyczajne kwaśne mleko.
Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-10 08:10:14
Temat: Re: Bakterie mlekowe
Użytkownik "Slawek" <o...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dshaqc$74k$1@kujawiak.man.lodz.pl...
> Kup w aptece preparat "Trilac" zawiera żywe kultury,
> tylko zwaracaj uwage na datę gdyz jak preparat troche
> poleży to bakterie giną. Smakuje to trochę inaczej niż jogurt
> i troche inaczej niż zwyczajne kwaśne mleko.
>
> Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-02-10 08:12:34
Temat: Re: Bakterie mlekowe
Użytkownik "Slawek" <o...@w...pl> napisał
> Kup w aptece preparat "Trilac" zawiera żywe kultury,
> tylko zwaracaj uwage na datę gdyz jak preparat troche
> poleży to bakterie giną. Smakuje to trochę inaczej niż jogurt
> i troche inaczej niż zwyczajne kwaśne mleko.
>
Ja wlasnie zazywam ten preparat i dlatego wolalem samodzielny jogurt.
Pytalem w aptece czy z tego mozna zrobic jogurt ale powiedziala ze racze nie
wiec nie probowalem.
Teraz oczywiscie sprobuje.
--
Arek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-02-10 10:07:37
Temat: Re: Bakterie mlekowe> Teraz oczywiscie sprobuje.
> --
Mleko kup nie UHT tylko zwykle w woreczku foliowym
i koniecznie zagotuj. A jesli chodzi o sam trilac to mnie
się udalo zrobić tylko z ok 1/2 opakowania a potem juz nie
dało sie robić tzn. bakterie byly martwe i robilo sie zwykłe
zsiadle.
Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-02-10 11:59:28
Temat: Re: Bakterie mlekoweArek napisał(a):
>
> Użytkownik "Slawek" <o...@w...pl> napisał
>
>> Kup w aptece preparat "Trilac" zawiera żywe kultury, [...]
Liofilizowane.
> Ja wlasnie zazywam ten preparat i dlatego wolalem samodzielny jogurt.
Jogurt a laktarol to dwa różne napoje i każdy inaczej sie robi.
> Pytalem w aptece czy z tego mozna zrobic jogurt ale powiedziala ze racze
> nie wiec nie probowalem.
Jogurtu z tego nie zrobisz.
> Teraz oczywiscie sprobuje.
Przepisy na jogurt masz w archiwum [znalazłem] -
Mleko najpierw się długo wygotowuje zmniejszając pierwotną objętość do
2/3.
Równie dobrze można dodać mleka w proszku, na litr ok. 0,08-0,1 kg.
A temperatura powinna być 45*C - i wówczas dodajesz łychę jogurtu
kupnego - przez 4-5 godz. utrymujesz tę temp., potem po ścięciu się
mleka wkładasz jogurt do chłodni w 8*C.
a laktarol robi sie tak:
mleko pasteryzujesz w temp. 85-90*C, schładzasz do 20-24*C, dodajesz
zakwasu 3-5% czyli dużą łyżkę kwaśnej śmietany na litr mleka i starannie
mieszasz, utrzymujesz w takich warunkach przez 18- 24 godz. Gdy mleko
skrzepnie schładzasz powoli (przez 4 godz.) do 8*C i w tej temp.
przechowujesz.
Zakwasić możesz też trilackiem.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-02-17 01:38:40
Temat: Re: Bakterie mlekoweJerzy Nowak napisał(a):
> A temperatura powinna być 45*C - i wówczas dodajesz łychę jogurtu
> kupnego - przez 4-5 godz. utrymujesz tę temp.,
Kiedys mozna bylo kupic urzadzenia do robienia jogurtu, ktore ta
temperature odpowiednio dlugo utrzymywaly.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-02-17 10:54:02
Temat: Re: Bakterie mlekowe
Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić jogurt:
http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2387/104/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |