Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bakterie mlekowe
Date: Fri, 10 Feb 2006 12:59:28 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <dshvb6$qdh$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dsfnm5$8h7$1@nemesis.news.tpi.pl> <dshaqc$74k$1@kujawiak.man.lodz.pl>
<dshhrn$npd$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aaxq198.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1139572902 27057 83.6.102.198 (10 Feb 2006 12:01:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Feb 2006 12:01:42 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051201)
In-Reply-To: <dshhrn$npd$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260003
Ukryj nagłówki
Arek napisał(a):
>
> Użytkownik "Slawek" <o...@w...pl> napisał
>
>> Kup w aptece preparat "Trilac" zawiera żywe kultury, [...]
Liofilizowane.
> Ja wlasnie zazywam ten preparat i dlatego wolalem samodzielny jogurt.
Jogurt a laktarol to dwa różne napoje i każdy inaczej sie robi.
> Pytalem w aptece czy z tego mozna zrobic jogurt ale powiedziala ze racze
> nie wiec nie probowalem.
Jogurtu z tego nie zrobisz.
> Teraz oczywiscie sprobuje.
Przepisy na jogurt masz w archiwum [znalazłem] -
Mleko najpierw się długo wygotowuje zmniejszając pierwotną objętość do
2/3.
Równie dobrze można dodać mleka w proszku, na litr ok. 0,08-0,1 kg.
A temperatura powinna być 45*C - i wówczas dodajesz łychę jogurtu
kupnego - przez 4-5 godz. utrymujesz tę temp., potem po ścięciu się
mleka wkładasz jogurt do chłodni w 8*C.
a laktarol robi sie tak:
mleko pasteryzujesz w temp. 85-90*C, schładzasz do 20-24*C, dodajesz
zakwasu 3-5% czyli dużą łyżkę kwaśnej śmietany na litr mleka i starannie
mieszasz, utrzymujesz w takich warunkach przez 18- 24 godz. Gdy mleko
skrzepnie schładzasz powoli (przez 4 godz.) do 8*C i w tej temp.
przechowujesz.
Zakwasić możesz też trilackiem.
pozdr. Jerzy
|