Data: 2006-02-10 11:59:28
Temat: Re: Bakterie mlekowe
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Arek napisał(a):
>
> Użytkownik "Slawek" <o...@w...pl> napisał
>
>> Kup w aptece preparat "Trilac" zawiera żywe kultury, [...]
Liofilizowane.
> Ja wlasnie zazywam ten preparat i dlatego wolalem samodzielny jogurt.
Jogurt a laktarol to dwa różne napoje i każdy inaczej sie robi.
> Pytalem w aptece czy z tego mozna zrobic jogurt ale powiedziala ze racze
> nie wiec nie probowalem.
Jogurtu z tego nie zrobisz.
> Teraz oczywiscie sprobuje.
Przepisy na jogurt masz w archiwum [znalazłem] -
Mleko najpierw się długo wygotowuje zmniejszając pierwotną objętość do
2/3.
Równie dobrze można dodać mleka w proszku, na litr ok. 0,08-0,1 kg.
A temperatura powinna być 45*C - i wówczas dodajesz łychę jogurtu
kupnego - przez 4-5 godz. utrymujesz tę temp., potem po ścięciu się
mleka wkładasz jogurt do chłodni w 8*C.
a laktarol robi sie tak:
mleko pasteryzujesz w temp. 85-90*C, schładzasz do 20-24*C, dodajesz
zakwasu 3-5% czyli dużą łyżkę kwaśnej śmietany na litr mleka i starannie
mieszasz, utrzymujesz w takich warunkach przez 18- 24 godz. Gdy mleko
skrzepnie schładzasz powoli (przez 4 godz.) do 8*C i w tej temp.
przechowujesz.
Zakwasić możesz też trilackiem.
pozdr. Jerzy
|