| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-14 13:52:48
Temat: Biała kiełbasaWitam,
Czy ktos będzie tak miły i pomoże mi w problemie domowego przygotowanie białej
kiełbasy.
Chciałbym zrobić taką sam w domu - flaki już mam.
Co jeszcze powiniem mieć i jak się do tego zabrać?
Ostatnio jak kupiłem białą kiełbasę w sklepie i ją przygotowałem według
wszelkich reguł, to zostało z niej mniej nić 50% - reszta wyciekła - była to
serwatka z różnymi "uszlachetniaczami".
A mnie sie marzy kiełbasa "wsiowa" - w tym roku nie jadę na wieś na święta,
niestety.
To jak zrobić to cudo?
pozdr,
E.V.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-14 15:21:21
Temat: Re: Biała kiełbasa
> godzin.Dłużej [do 8 dni] można przechowywać w solance a przed spożyciem
> jedynie moczysz przez 2-3 godz. w wodzie.
> pozdr. Jerzy
Super!
Serdecznie dziękuję - zrobię tak - flaka już mam.
Chodziło mi właśnie o to mielenie i krojenie i saletrę - wiedziałem, że tutaj
jest właśnie jakis myk...
pozdr,
E.V.
ps. oczywiście zdam relacje - nie będę wędzić ani przechowywac - zjem od
razu....
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-14 15:22:47
Temat: Re: Biała kiełbasa
Użytkownik <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:78b0.00001a77.3c90ab30@newsgate.onet.pl...
> Witam,
> Czy ktos będzie tak miły i pomoże mi w problemie domowego przygotowanie
białej
> kiełbasy.
> Chciałbym zrobić taką sam w domu - flaki już mam.
> Co jeszcze powiniem mieć i jak się do tego zabrać?
> Ostatnio jak kupiłem białą kiełbasę w sklepie i ją przygotowałem według
> wszelkich reguł, to zostało z niej mniej nić 50% - reszta wyciekła -
była to
> serwatka z różnymi "uszlachetniaczami".
> A mnie sie marzy kiełbasa "wsiowa" - w tym roku nie jadę na wieś na
święta,
> niestety.
> To jak zrobić to cudo?
To zwykła kiełbasa wieprzowa lecz nie wędzona i dlatego prostsza.
Wykombinuj tylko jakiekolwiek jelita [najlepsze wieprzowe lub wołowe ale
inne też dobre] bo w sztucznościach to kiepsko ale w ostateczności tez się
da zrobić.
Podam ci to w proporcji do 1 kg. [nadają się - razem lub osobno -karkówka,
biodrówka i łopatka].
Mięso dzielisz na 3 części, 1 cz. mielisz b. dokładnie,
2 cz. + 20 dag słoniny kroisz w drobną kostkę i mieszasz to wszystko b.
dokładnie do uzyskania kleistej masy dodając po drodze 1,5 g saletry [nie
jest to konieczne jeśli nie będziesz wędzić] i oczywiście przyprawy do
smaku takie jak sól, [zmielone] pieprz i ziele ang. oraz roztarty czosnek.
Upychasz dosyć luźno w jelitach i odstawiasz do chłodu na kilka
godzin.Dłużej [do 8 dni] można przechowywać w solance a przed spożyciem
jedynie moczysz przez 2-3 godz. w wodzie.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-14 15:56:59
Temat: Re: Biała kiełbasa
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:a6qet0$ms7$1@sunsite.icm.edu.pl...
> To zwykła kiełbasa wieprzowa lecz nie wędzona i dlatego prostsza.
> Wykombinuj tylko jakiekolwiek jelita [najlepsze wieprzowe lub wołowe ale
> inne też dobre] bo w sztucznościach to kiepsko ale w ostateczności tez się
> da zrobić.
> Podam ci to w proporcji do 1 kg. [nadają się - razem lub osobno -karkówka,
> biodrówka i łopatka].
> Mięso dzielisz na 3 części, 1 cz. mielisz b. dokładnie,
> 2 cz. + 20 dag słoniny kroisz w drobną kostkę i mieszasz to wszystko b.
> dokładnie do uzyskania kleistej masy dodając po drodze 1,5 g saletry [nie
> jest to konieczne jeśli nie będziesz wędzić] i oczywiście przyprawy do
> smaku takie jak sól, [zmielone] pieprz i ziele ang. oraz roztarty czosnek.
> Upychasz dosyć luźno w jelitach i odstawiasz do chłodu na kilka
> godzin.Dłużej [do 8 dni] można przechowywać w solance a przed spożyciem
> jedynie moczysz przez 2-3 godz. w wodzie.
> pozdr. Jerzy
>
>
bez majeranku?
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-14 16:15:44
Temat: Re: Biała kiełbasa> > To zwykła kiełbasa wieprzowa lecz nie wędzona i dlatego prostsza.
[...]
Dłużej [do 8 dni] można przechowywać w solance a przed spożyciem
> > jedynie moczysz przez 2-3 godz. w wodzie.
> bez majeranku?
Tak, a zgadnij dlaczego.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-14 16:23:17
Temat: Re: Biała kiełbasa
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:a6qi08$bit$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Tak, a zgadnij dlaczego.
> pozdr. Jerzy
>
powiedz, prosze.
przeciez ja sie na gotowaniu nie znam!
Mechcia
no powiedz!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-14 16:52:18
Temat: Re: Biała kiełbasa> powiedz, prosze.
> przeciez ja sie na gotowaniu nie znam!
> Mechcia
> no powiedz!!!
No już dobrze, bo to była propozycja na przechowanie a nie do bieżącej
konsumpcji. Poza tym dodatki smakowe mogą być różne ale nie ma nic
lepszego od kiełbasy o smaku miesa.
;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-14 17:11:29
Temat: Re: Biała kiełbasa
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:a6qk4r$nt6$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > powiedz, prosze.
> No już dobrze, bo to była propozycja na przechowanie a nie do bieżącej
> konsumpcji. Poza tym dodatki smakowe mogą być różne ale nie ma nic
> lepszego od kiełbasy o smaku miesa.
> ;-)))
> pozdr. Jerzy
>
to znaczy, ze jesli taka biala zrobilo by sie do natychmiastowej konsumpcji
to mozna majeranek dodac?
Mechcia
wielbicielka majeranku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-14 19:51:32
Temat: Re: Biała kiełbasa
Użytkownik <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:78b0.00001a77.3c90ab30@newsgate.onet.pl...
> To jak zrobić to cudo?
Jak już będziesz zdesperowany, ze nie zrobiłeś to polecam białą kiełbaskę z
Morlin. Jest najlepsza.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-14 22:38:18
Temat: Re: Biała kiełbasa
"Joanna Duszczyńska" wrote:
> Użytkownik <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:78b0.00001a77.3c90ab30@newsgate.onet.pl...
>
> > To jak zrobić to cudo?
>
> Jak już będziesz zdesperowany, ze nie zrobiłeś to polecam białą kiełbaskę z
> Morlin. Jest najlepsza.
A jak ci sie znudzi biala, to polecam moj stary, wyprobowany przepis.
Z mojego archiwum"
Ja robie taka kielbase na surowo, ktora pozniej zamrazam w malych
porcjach, a jak czas przyjdzie, smaze na patelni, podlewam woda, dusze i
podaje z makaronem lub ziemniakami.
1 kg bardzo tlustej wieprzowiny
2 kg mielonego miesa kurzego lub indyczego
1/2 szklanki bialego wina
1 lyzka pieprzu
2 lyzki posiekanego czosnku
2 lyzki soli
1 lyzka majeranku
Zmielic mieso, wszystko wymieszac dokladnie, usmazyc kulke miesa na
patelni, sprobowac i doprawic mase do smaku.
Namoczyc flaki w wodzie, delikatnie wsunac na tulejke i nadziewac.
Nakluc nadziane flaki gdzieniegdzie, zeby kielbasa nie pekala w czasie
gotowania.
Oprocz smazenia na obiad, jak wyzej, mozna ja gotowac jak biala kielbase
i podawac z chrzanem.
Kielbasa z samego drobiu "gwizdze po zebach", jest za malo tlusta, stad
dodawanie tlustej wieprzowiny.
Z tej ilosci powinno ci wyjsc okolo 30 kielbasek 20cm dlugich i 3 cm w
przekroju.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |