Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.t
pi.pl!not-for-mail
From: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Biała kiełbasa
Date: Thu, 14 Mar 2002 16:56:59 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <a6qh8s$d27$1@news.tpi.pl>
References: <7...@n...onet.pl>
<a6qet0$ms7$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: dhcp17.webnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1016121436 13383 213.25.201.17 (14 Mar 2002 15:57:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 14 Mar 2002 15:57:16 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100183
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:a6qet0$ms7$1@sunsite.icm.edu.pl...
> To zwykła kiełbasa wieprzowa lecz nie wędzona i dlatego prostsza.
> Wykombinuj tylko jakiekolwiek jelita [najlepsze wieprzowe lub wołowe ale
> inne też dobre] bo w sztucznościach to kiepsko ale w ostateczności tez się
> da zrobić.
> Podam ci to w proporcji do 1 kg. [nadają się - razem lub osobno -karkówka,
> biodrówka i łopatka].
> Mięso dzielisz na 3 części, 1 cz. mielisz b. dokładnie,
> 2 cz. + 20 dag słoniny kroisz w drobną kostkę i mieszasz to wszystko b.
> dokładnie do uzyskania kleistej masy dodając po drodze 1,5 g saletry [nie
> jest to konieczne jeśli nie będziesz wędzić] i oczywiście przyprawy do
> smaku takie jak sól, [zmielone] pieprz i ziele ang. oraz roztarty czosnek.
> Upychasz dosyć luźno w jelitach i odstawiasz do chłodu na kilka
> godzin.Dłużej [do 8 dni] można przechowywać w solance a przed spożyciem
> jedynie moczysz przez 2-3 godz. w wodzie.
> pozdr. Jerzy
>
>
bez majeranku?
Mechcia
|