Data: 2002-03-14 22:38:18
Temat: Re: Biała kiełbasa
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Joanna Duszczyńska" wrote:
> Użytkownik <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:78b0.00001a77.3c90ab30@newsgate.onet.pl...
>
> > To jak zrobić to cudo?
>
> Jak już będziesz zdesperowany, ze nie zrobiłeś to polecam białą kiełbaskę z
> Morlin. Jest najlepsza.
A jak ci sie znudzi biala, to polecam moj stary, wyprobowany przepis.
Z mojego archiwum"
Ja robie taka kielbase na surowo, ktora pozniej zamrazam w malych
porcjach, a jak czas przyjdzie, smaze na patelni, podlewam woda, dusze i
podaje z makaronem lub ziemniakami.
1 kg bardzo tlustej wieprzowiny
2 kg mielonego miesa kurzego lub indyczego
1/2 szklanki bialego wina
1 lyzka pieprzu
2 lyzki posiekanego czosnku
2 lyzki soli
1 lyzka majeranku
Zmielic mieso, wszystko wymieszac dokladnie, usmazyc kulke miesa na
patelni, sprobowac i doprawic mase do smaku.
Namoczyc flaki w wodzie, delikatnie wsunac na tulejke i nadziewac.
Nakluc nadziane flaki gdzieniegdzie, zeby kielbasa nie pekala w czasie
gotowania.
Oprocz smazenia na obiad, jak wyzej, mozna ja gotowac jak biala kielbase
i podawac z chrzanem.
Kielbasa z samego drobiu "gwizdze po zebach", jest za malo tlusta, stad
dodawanie tlustej wieprzowiny.
Z tej ilosci powinno ci wyjsc okolo 30 kielbasek 20cm dlugich i 3 cm w
przekroju.
Magdalena Bassett
|