Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!enews.sgi.com!paloalto-snf1.gt
ei.net!paloalto-snh1.gtei.net!lsanca1-snf1!news.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not
-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Biała kiełbasa
References: <7...@n...onet.pl> <a6qutv$k91$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 42
Date: Thu, 14 Mar 2002 14:38:18 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1016145500 4.33.132.12 (Thu, 14 Mar 2002 14:38:20 PST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 14 Mar 2002 14:38:20 PST
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100254
Ukryj nagłówki
"Joanna Duszczyńska" wrote:
> Użytkownik <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:78b0.00001a77.3c90ab30@newsgate.onet.pl...
>
> > To jak zrobić to cudo?
>
> Jak już będziesz zdesperowany, ze nie zrobiłeś to polecam białą kiełbaskę z
> Morlin. Jest najlepsza.
A jak ci sie znudzi biala, to polecam moj stary, wyprobowany przepis.
Z mojego archiwum"
Ja robie taka kielbase na surowo, ktora pozniej zamrazam w malych
porcjach, a jak czas przyjdzie, smaze na patelni, podlewam woda, dusze i
podaje z makaronem lub ziemniakami.
1 kg bardzo tlustej wieprzowiny
2 kg mielonego miesa kurzego lub indyczego
1/2 szklanki bialego wina
1 lyzka pieprzu
2 lyzki posiekanego czosnku
2 lyzki soli
1 lyzka majeranku
Zmielic mieso, wszystko wymieszac dokladnie, usmazyc kulke miesa na
patelni, sprobowac i doprawic mase do smaku.
Namoczyc flaki w wodzie, delikatnie wsunac na tulejke i nadziewac.
Nakluc nadziane flaki gdzieniegdzie, zeby kielbasa nie pekala w czasie
gotowania.
Oprocz smazenia na obiad, jak wyzej, mozna ja gotowac jak biala kielbase
i podawac z chrzanem.
Kielbasa z samego drobiu "gwizdze po zebach", jest za malo tlusta, stad
dodawanie tlustej wieprzowiny.
Z tej ilosci powinno ci wyjsc okolo 30 kielbasek 20cm dlugich i 3 cm w
przekroju.
Magdalena Bassett
|