« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2012-07-19 00:34:28
Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?Użytkownik Waldemar Krzok napisał:
> Am 18.07.2012 15:25, schrieb Nixe:
>> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
>> jeździć).
>> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
>> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
>> patenty :)
>
> Ja gotuję z solą.
A ja jeszcze dorzucam ząbek czosnku - a potem polewam oliwą z oliwek
przesmażoną z paroma ząbkami czosnku...
Wysokobiałkowy, wysokoenergetyczny i silnie bakteriobójczy posiłek w
pełni wegetariański... A najważniejsze że mnie smakuje.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2012-07-19 06:50:09
Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?W dniu 2012-07-19 02:34, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
> A ja jeszcze dorzucam ząbek czosnku - a potem polewam oliwą z oliwek
> przesmażoną z paroma ząbkami czosnku...
> Wysokobiałkowy, wysokoenergetyczny i silnie bakteriobójczy posiłek w
> pełni wegetariański... A najważniejsze że mnie smakuje.
O, tak zrobię następną partię.
Dzięki wszystkim za sugestie :)
Ostatecznie część ugotowałam w wodzie z solą, odcedziłam i potem
podsmażyłam na maśle z dodatkiem rozmarynu. Trochę eksperymentalnie, ale
mój syn KOCHA rozmaryn w każdej postaci, więc uznałam, że zje z tą
przyprawą także bób. No i udało się. Całkiem smaczne to było. W dodatku
usłyszałam coś, co z jego ust słyszę baaaaardzo rzadko, bo to wybredna i
nic niejedząca bestia ;-) "Mamo, nie wiedziałem, że bób jest taki
pyszny" (no trudno, żeby wiedział, skoro w ciągu 11 lat nigdy nie miał
go w ustach i nawet nie próbował wziąć)
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2012-07-19 07:34:02
Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:ocvmsu9gutkt.49oe2spumx4n$.dlg@40tude.net...
|
| Najbardziej lubię "luzem", gotowany z solą. Robiłam kiedyś zupę a la
| grochowa - no i wyszła grochowa, tak więc szkoda było psuć bób na nią,
| można było wziąć groch, ot co.
Czasem dorzucam bób do takich lekkich zup z młodych warzyw, czasem (jak
zostaną jakieś resztki) do kremu z cukinii czy brokuła. Takich a la grochowa
nie robiłam, wydawały mi się zbyt ciężkie na tę świeżość bobu i jak widać
słusznie.
| Bardzo dobre są strąki BARDZO młodego bobu - przyrządzane jak fasolka
| szparagowa. Podobnie strąki młodego groszku zielonego - podsmażone z
| paseczkami młodej wołowiny, sosem sojowym, solą i czosnkiem - do tego ryż.
Tak, młode strąki są pyszne :)
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2012-07-19 07:35:58
Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?"Stefan" <s...@o...pl> wrote in message
news:ju6vh3$p4p$1@inews.gazeta.pl...
|
| pierogi z bobem i fetą, skwarkami, szpinakiem
<...>
Ciekawe połączenie. Zanotowałam. Pierogów lepić raczej nie będę, ale w czymś
innym przetestuję.
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2012-07-19 07:56:57
Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?"Bbjk" <b...@q...pl> wrote in message
news:ju70pm$gqf$1@inews.gazeta.pl...
|
| Jadłam gnocchi z bobem, szynką parmeńską i małymi pomidorkami, była w
| tym oliwa i czosnek, jadłam tez pappardelle z bobem, pecorino i rukolą.
| Jedno i drugie to włoszczyzna, pewnie na włoskich stronach znajdziesz
| wiele bobowych przepisów. Sama tego nie robiłam.
Takie połączenie z pomidorkami, szynką (chudym boczkiem) i czosnkiem robię,
jako a la sałatkę na ciepło albo dodatek do czegoś, czasem grubo rozgniatam
i jest na chleb świeży lub podpiekany, wtedy na górę daję jeszcze np. kostkę
z pomidora z jakimś ziólkiem, grubo mielony pieprz i kapka oliwy. A z
pecorino i rukolą spróbuję. Dziękuję :)
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2012-07-19 08:16:18
Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1c5k1xgd9byw6$.19upq1e0n25m3.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 18 Jul 2012 21:53:49 +0200, jerzy.n napisał(a):
> Przypomniało mi się: młode nasiona bobu (ugotowane) plus skwarki z boczku!
> Jeść hurtem, jako danie.
i do tego dobrze schłodzone piwo z małego browaru np. Krajcar z Żywca
(polecam gorąco, super produkcja typu pils z miodowym posmakiem).
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2012-07-19 08:24:06
Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:ju7473$lo4$1@usenet.news.interia.pl...
|
| Sałatki.
| http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8121106,
Bobobranie.html
| (robię taką jak na zdjęciu, z jajkiem)
<...>
Z jajkiem może być ciekawie. A co dajesz jako sos?
| i takie małe kompendiątko:
| http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/przep
isy.html
Kwestię Smaku znam i lubię :)
A propos tej strony bardzo dobry jest ten chłodnik:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/ogor
kowa_z_awokado/przepis.html
Bożena.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2012-07-19 12:40:27
Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?Bożena wrote:
> "Bbjk" <b...@q...pl> wrote in message
> news:ju70pm$gqf$1@inews.gazeta.pl...
> |
> | Jadłam gnocchi z bobem, szynką parmeńską i małymi pomidorkami, była w
> | tym oliwa i czosnek, jadłam tez pappardelle z bobem, pecorino i rukolą.
> | Jedno i drugie to włoszczyzna, pewnie na włoskich stronach znajdziesz
> | wiele bobowych przepisów. Sama tego nie robiłam.
>
> Takie połączenie z pomidorkami, szynką (chudym boczkiem) i czosnkiem
> robię, jako a la sałatkę na ciepło albo dodatek do czegoś, czasem grubo
> rozgniatam i jest na chleb świeży lub podpiekany, wtedy na górę daję
> jeszcze np. kostkę
> z pomidora z jakimś ziólkiem, grubo mielony pieprz i kapka oliwy. A z
> pecorino i rukolą spróbuję. Dziękuję :)
Ra zrobiłem kiedyś z młodego bobu coś w rodzaju fasolki po bretońsku, ale
jako jarzynę do pieczeni wieprzowej z polentą. Dodałem jeszcze trochę
kaparów i cząbru, skwarków też nie było. Pomidory (z puszki) i zasmażka na
masło+olej+mąka+przecier pomidorowy. Ale z rokiettą też spróbuję ;-)
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2012-07-19 15:34:33
Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?Dnia Thu, 19 Jul 2012 09:35:58 +0200, Bożena napisał(a):
> "Stefan" <s...@o...pl> wrote in message
> news:ju6vh3$p4p$1@inews.gazeta.pl...
>|
>| pierogi z bobem i fetą, skwarkami, szpinakiem
> <...>
>
> Ciekawe połączenie. Zanotowałam. Pierogów lepić raczej nie będę, ale w czymś
> innym przetestuję.
>
W krokietach np.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2012-07-19 19:33:58
Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?W dniu 2012-07-18 15:25, Nixe pisze:
> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
> jeździć).
> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
> patenty :)
>
> Pozdrawiam
> N.
Mnie najbardziej smakuje ze skwarkami z wedzon ego boczku i posiekana
natka pietruszki. Salatka też pyszna, ale dość pracochlonna ze wzgledu
na obieranie skorki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |