« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-06-19 10:29:43
Temat: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami"...Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami i nie przestrzegają podstawowych
zasad higieny w kuchni.
Prawie połowa spośród 1000 ankietowanych Brytyjczyków nie wie, jak
prawidłowo gotować mięso i często obrabia je na tej samej desce, co warzywa,
ryzykując poważne zatrucie pokarmowe..."
http://wiadomosci.onet.pl/1341288,69,1,1,,item.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-06-19 10:53:30
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami
Użytkownik "yuras" <p...@o...eu> napisał w wiadomości
news:e75ug6$6oe$1@nemesis.news.tpi.pl...
> "...Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami i nie przestrzegają podstawowych
> zasad higieny w kuchni.
> Prawie połowa spośród 1000 ankietowanych Brytyjczyków nie wie, jak
> prawidłowo gotować mięso i często obrabia je na tej samej desce, co
warzywa,
> ryzykując poważne zatrucie pokarmowe..."
> http://wiadomosci.onet.pl/1341288,69,1,1,,item.html
>
>
eeeeeee a myślałem że przepisik tam jaki będzie....;-/
M.>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-06-19 10:57:33
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzamiyuras <p...@o...eu> napisał(a):
> "...Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami i nie przestrzegają podstawowych
> zasad higieny w kuchni.
> Prawie połowa spośród 1000 ankietowanych Brytyjczyków nie wie, jak
> prawidłowo gotować mięso i często obrabia je na tej samej desce, co warzywa,
> ryzykując poważne zatrucie pokarmowe..."
> http://wiadomosci.onet.pl/1341288,69,1,1,,item.html
>
że niby co? Kroję dajmy na to wołowinę na gulasz i cebulę na ten sam gulasz i
może inne warzywa jak mam ochotę na np. zupę gulaszową.
Dlaczego mam zmienić (umyć) deskę po pokrojeniu mięsa ??? Jakaś bzdura.
pozdr. turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-06-19 11:10:37
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami
Użytkownik "turecky" napisał
> że niby co? Kroję dajmy na to wołowinę na gulasz i cebulę na ten sam
gulasz i
> może inne warzywa jak mam ochotę na np. zupę gulaszową.
> Dlaczego mam zmienić (umyć) deskę po pokrojeniu mięsa ??? Jakaś bzdura.
dlatego ponieważ takie są przepisy :) bakterie z surowego mięsa przedostają
się na warzywa, zjadając takie surowe warzywko ryzykujesz zatrucie
pokarmowe. dlatego w restauracjach, we wszystkich lokalach zbiorowego
żywienia obowiązują przepisy dzięki którym minimalizuje się ryzyko zatrucia
pokarmowego
pozdrawiam
jarek991
w domu możesz robić sobie co chcesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-06-19 11:17:29
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzamiturecky wrote:
> yuras <p...@o...eu> napisał(a):
>
>>"...Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami i nie przestrzegają podstawowych
>>zasad higieny w kuchni.
>>Prawie połowa spośród 1000 ankietowanych Brytyjczyków nie wie, jak
>>prawidłowo gotować mięso i często obrabia je na tej samej desce, co warzywa,
>>ryzykując poważne zatrucie pokarmowe..."
>
> że niby co? Kroję dajmy na to wołowinę na gulasz i cebulę na ten sam gulasz i
> może inne warzywa jak mam ochotę na np. zupę gulaszową.
> Dlaczego mam zmienić (umyć) deskę po pokrojeniu mięsa ??? Jakaś bzdura.
Przyznaję się bez bicia, że robię podobnie. Jak przygotowuję warzywa
razem z mięsem na gorąco, to kroję na tej samej desce. Ale jak warzywa
mają być na surówkę, to jednak biorę drugą, czystą deskę.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-06-19 12:06:18
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzamiBeata Mateuszczyk <b...@p...gazeta.pl> napisał(a):
>
> Przyznaję się bez bicia, że robię podobnie. Jak przygotowuję warzywa
> razem z mięsem na gorąco, to kroję na tej samej desce. Ale jak warzywa
> mają być na surówkę, to jednak biorę drugą, czystą deskę.
>
Ja zmieniam deskę kierując się względami smakowymi żeby resztki z poprzedniego
krojenia się nie zmieszały z aktualnie krojonymi produktami (wszędzie tam
gdzie to niepożądane).
pozdr. turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-06-19 12:10:43
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzamijarek <j...@p...waw.pl> napisał(a):
> dlatego ponieważ takie są przepisy :) bakterie z surowego mięsa przedostają
> się na warzywa, zjadając takie surowe warzywko ryzykujesz zatrucie
> pokarmowe. dlatego w restauracjach, we wszystkich lokalach zbiorowego
> żywienia obowiązują przepisy dzięki którym minimalizuje się ryzyko zatrucia
> pokarmowego
No ale warzywka pójdą do tego samego gara co mięso ?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-06-19 12:38:57
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzamiOn Mon, 19 Jun 2006 13:10:37 +0200, "jarek" <j...@p...waw.pl>
wrote:
>
>U?ytkownik "turecky" napisa?
>> ?e niby co? Kroj? dajmy na to wo?owin? na gulasz i cebul? na ten sam
>gulasz i
>> mo?e inne warzywa jak mam ochot? na np. zup? gulaszow?.
>> Dlaczego mam zmieni? (umy?) desk? po pokrojeniu mi?sa ??? Jaka? bzdura.
>
>
>dlatego poniewa? takie s? przepisy :) bakterie z surowego mi?sa przedostaj?
>si? na warzywa, zjadaj?c takie surowe warzywko ryzykujesz zatrucie
>pokarmowe. dlatego w restauracjach, we wszystkich lokalach zbiorowego
>?ywienia obowi?zuj? przepisy dzi?ki którym minimalizuje si? ryzyko zatrucia
>pokarmowego
>
>pozdrawiam
>jarek991
to rozmawiamy o zwyklych ludziach czy zbiorowym zywieniu?
przedpisca pisal o gulaszu a nie zjadaniu surowego warzywa
pierz, co mieszka w uk i jakos zyje :P
>
>w domu mo?esz robi? sobie co chcesz
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-06-19 13:07:14
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzamijarek napisał(a):
> dlatego ponieważ takie są przepisy :) bakterie z surowego mięsa przedostają
> się na warzywa, zjadając takie surowe warzywko ryzykujesz zatrucie
> pokarmowe. dlatego w restauracjach, we wszystkich lokalach zbiorowego
> żywienia obowiązują przepisy dzięki którym minimalizuje się ryzyko zatrucia
> pokarmowego
W ,,zbiorowym zywieniu'' nie mozna trzymac jajek w tej samej
szafce/lodowce co produkty do bezposredniego spozycia. Ale kto w domu
tego przestrzega? ;)
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-06-19 13:41:21
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzamiUżytkownik "yuras" <p...@o...eu> napisał w wiadomości
news:e75ug6$6oe$1@nemesis.news.tpi.pl...
> "...Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami i nie przestrzegają podstawowych
> zasad higieny w kuchni.
> Prawie połowa spośród 1000 ankietowanych Brytyjczyków nie wie, jak
> prawidłowo gotować mięso i często obrabia je na tej samej desce, co
> warzywa, ryzykując poważne zatrucie pokarmowe..."
> http://wiadomosci.onet.pl/1341288,69,1,1,,item.html
Pytanie jeszcze, co to znaczy "prawidłowo ugotować". Moze ankieterzy sa w
błędzie? A mięso i warzywa obrabiam na tej samej desce. Wynik zatruć - 0.
Nie idiociejmy.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |