Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsb.icpnet.pl!
not-for-mail
From: STranger <p...@b...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: CZOSNEK na zaziebienie
Date: Fri, 31 Oct 2008 16:39:30 +0100
Organization: ICP News Server
Lines: 40
Message-ID: <gef8r9$253$1@opal.icpnet.pl>
References: <X...@2...180.128.149>
<gdkkeb$gv8$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<gdllc6$ghe$1@node1.news.atman.pl>
<X...@2...180.128.149>
<gdpk0t$kk4$1@node1.news.atman.pl>
<X...@2...180.128.149>
<gdqhes$t3f$1@node1.news.atman.pl>
<X...@2...180.128.149>
<gdrpml$ec1$1@atlantis.news.neostrada.pl> <gdsc3l$1h8u$1@opal.icpnet.pl>
<gdtdcq$3qn$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: c23-233.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1225467562 2211 62.21.23.233 (31 Oct 2008 15:39:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 31 Oct 2008 15:39:22 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.17 (Windows/20080914)
In-Reply-To: <gdtdcq$3qn$1@nemesis.news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:251594
Ukryj nagłówki
Aicha pisze:
> Użytkownik "STranger" napisał:
>
>> chciała mi udowodnić że szpinak jest smaczny. Cóż... przeliczyła
>> się, a ja niestety mam teraz awersję do szpinaku w każdej postaci.
>
> Bo jest smaczny! Wystarczy go odpowiednio doprawić. Imbir rządzi, ale
> to nie jedyny wariant :)
> Też szpinaku nie lubiłam, ale zostałam przekonana. Po dobroci ;)
Faktycznie, może coś w tym jest, że musi być odpowiednio przyprawiony?
Tak mi często ludzie mówią, ale jakoś nie mam nigdy chęci się
przekonywać, heh :)
> Ja nie cierpię pietruszki. Szkodzi mi gdy gotuję rosół... Ciekawe, czy
> przypadek astmy po olejkach eterycznych z jarzyn rosołowych został już
> opisany przez naukę :) Jakby co, to się polecam.
Ciekawe... Nas pocieszenie w formie anegdoty powiem Ci, że intuicyjnie
możesz mieć rację co do pietruszki w pewnych okolicznościach ;)
Bowiem oglądałem jakiś czas temu film dokumentalny na jakimś tam
discovery o dziwnych przypadkach zatrucia śmiertelnie groźnymi
bakteriami w USA. Okazało się, że ofiary tych zatruć jadły różne posiłki
w różnych restauracjach na terenie kraju, ale mozolne śledztwo wykazało,
że winna była surowa pietruszka (natka) którą osypywano dania tuż przed
zaserwowaniem klientom. Pietruszka była sprowadzana z Meksyku i na
polach jeszcze nawadniana skażoną wodą, stąd zawierała na liściach
śmiertelne bakterie.
Wniosek - unikać częstego biesiadowania w restauracjach i myć zawsze
owoce, warzywa i jarzyny ;)
--
pozdrawiam
STranger
|