Data: 2008-11-03 16:46:10
Temat: Re: CZOSNEK na zaziebienie
Od: tomek wilicki <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
jangr wrote:
> Użytkownik "STranger" <p...@b...pl> napisał w wiadomości
> news:gef87m$1i6$1@opal.icpnet.pl...
>>> Uważam, że szpinak wcale nie jest taki zdrowy.
>> Miło słyszeć :)
>> Ale dlaczego nie jest zdrowy?
>
> Bo - jak pamiętam - zawiera szczawiany.
> Był jedzony z powodu dużej ilości żelaza. Podobno to okazało się pomyłką
> (ktoś w tabeli omyłkowo przesunął przecinek o jedno miejsce).
> Więc w szczawiu nic więcej ciekawego nie ma.
> Zielsko jak zielsko. Chlorofil, i takie tam ...
to szpinak czy szczaw?
A co do szpinaku:
http://www.nutritiondata.com/facts/vegetables-and-ve
getable-products/2928/2
jedna mała porcja to:
40% zapotrzebowania na witaminę E
50% zapotrzebowania na magnez
20% zapotrzebowania na miedź
70% zapotrzebowania na kwas foliowy
520% zapotrzebowania na witaminę A
1500% zapotrzebowania na witaminę K
35% zapotrzebowania na wapń
1/3 zapotrzebowania dziennego na błonnik pokarmowy
Jeśli się go nie ugotuje, witamin jest jeszcze więcej (np podwaja się
zawartość kwasu foliowego)
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
|