Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cappuccino, ile i jakie mleko?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Cappuccino, ile i jakie mleko?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-06-11 20:56:44

Temat: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Od: "Weronika Styka" <w...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam;
sama juz nie wiem :( poł dnia szukałam w necie i im dłużej tym gorzej. Ile i
jakiego mleka należy użyć by zrobić własciwą piankę na prawdziwą kawę
cappucino? Pytam, bo w przestudiowanych materiałach znalazłam wyłącznie
sprzeczne kombinacje: gorące i tłuste, schłodzone i odtłuszczone, schłodzone
i bardzo tłuste (3,8%), gotujące się... ???
Może ktoś mi pomoże :)
Aha, piankę mam zamiar robić taką bateryjną minitrzepaczką. Mam jeszcze
pytanie pomocnicze ;) - ile winno być tej mlecznej pianki w stosunku do kawy?

Pozdrawiam
Weronika


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-06-12 02:56:17

Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 11 Cze, 22:56, "Weronika Styka" <w...@W...gazeta.pl> wrote:
> Witam;
> sama juz nie wiem :( poł dnia szukałam w necie i im dłużej tym gorzej. Ile i
> jakiego mleka należy użyć by zrobić własciwą piankę na prawdziwą kawę
> cappucino? Pytam, bo w przestudiowanych materiałach znalazłam wyłącznie
> sprzeczne kombinacje: gorące i tłuste, schłodzone i odtłuszczone, schłodzone
> i bardzo tłuste (3,8%), gotujące się... ???
> Może ktoś mi pomoże :)
> Aha, piankę mam zamiar robić taką bateryjną minitrzepaczką. Mam jeszcze
> pytanie pomocnicze ;) - ile winno być tej mlecznej pianki w stosunku do kawy?
>
> Pozdrawiam
> Weronika
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->http://www.gazeta.pl/usenet/

Najlepsza pianka na kawę czy kakao jest ubita z białka z cukrem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-06-12 09:19:39

Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Od: "MaYa" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Weronika Styka" <w...@W...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:g2pe6c$7ju$1@inews.gazeta.pl...
> Witam;
> sama juz nie wiem :( poł dnia szukałam w necie i im dłużej tym gorzej. Ile
> i
> jakiego mleka należy użyć by zrobić własciwą piankę na prawdziwą kawę
> cappucino? Pytam, bo w przestudiowanych materiałach znalazłam wyłącznie
> sprzeczne kombinacje: gorące i tłuste, schłodzone i odtłuszczone,
> schłodzone
> i bardzo tłuste (3,8%), gotujące się... ???
> Może ktoś mi pomoże :)
> Aha, piankę mam zamiar robić taką bateryjną minitrzepaczką. Mam jeszcze
> pytanie pomocnicze ;) - ile winno być tej mlecznej pianki w stosunku do
> kawy?
>
> Pozdrawiam
> Weronika

ciepłym (nie gorącym) i 3,2 ale to tez zalezy od maszynki, w dobrym
spieniaczu to i ziemne sie ubije
jednak zdecydowanie lepiej ubija sie mlego tłuste i ciepłe
sama spieniam w domu i wychodzi.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-06-12 10:19:27

Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Od: "Max" <krańtór@póćżtą.óńęt.pł> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Weronika Styka" <w...@W...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:g2pe6c$7ju$1@inews.gazeta.pl...
> Witam;
> sama juz nie wiem :( poł dnia szukałam w necie i im dłużej tym gorzej. Ile
> i
> jakiego mleka należy użyć by zrobić własciwą piankę na prawdziwą kawę
> cappucino? Pytam, bo w przestudiowanych materiałach znalazłam wyłącznie
> sprzeczne kombinacje: gorące i tłuste, schłodzone i odtłuszczone,
> schłodzone
> i bardzo tłuste (3,8%), gotujące się... ???

Łaciate, 3,2% tłuszczu, temperatura ok.+65 st. C.

> Aha, piankę mam zamiar robić taką bateryjną minitrzepaczką.

Ja robię tak.
Mlecznik metalowy 250 ml, mleko do dziobka, czyli do połowy naczynia.
Ogniwa Heavy Duty ale lepsze są akumulatorki o dużej pojemności.
Mieszadełko 2cm pod powierzchnią mleka, w miare spieniania mlecznik
opuszczam. Mleko musi wirować w jedna stronę, np w prawo :-) Pianka ma być
gładka, szklista. Niedopuszczalne są bąble. Jeśli są, stukać naczyniem o
stół do zniknięcia.

> Mam jeszcze pytanie pomocnicze ;) - ile winno być tej mlecznej pianki w
> stosunku do kawy?

Mleko ma podwoić objętość. 1 espresso, czyli ok. 35 ml, uzupełnić pianką.
Można odwrotnie. Moje oryginalne włoskie kubki do cappuccino mają po 160 ml.
Ergo, (250 ml pianki+70 ml kawy):2=Dwie porcje cappuccino po 160 ml.
O posypkach nie wspominam, bo de gustibus etc...

Smacznego

--
Max



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-06-12 22:03:22

Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Od: "Weronika Styka" <w...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Max <krańtór@póćżtš.óńęt.pł> napisał(a):

> Mleko ma podwoić objętość. 1 espresso, czyli ok. 35 ml, uzupełnić pianką.
> Można odwrotnie. Moje oryginalne włoskie kubki do cappuccino mają po 160
ml.
> Ergo, (250 ml pianki+70 ml kawy):2=Dwie porcje cappuccino po 160 ml.

Oj to jestem zaskoczona, kawę cappuccino piłam wielokrotnie i wydawało mi
się zawsze, że kawy jest więcej niż pianki :0 Z Twoich wskazówek wynika, że
pianki jest 3,5 raza więcej niż kawy. Jesteś tego pewien? Jak poznajesz, że
mleko ma właściwą temperaturę do spieniania i jak długo trwa spienianie
podanej ilości mleka (125 ml?)?

Pozdrawiam
Weronika

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-06-13 07:25:46

Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Od: "Max" <krańtór@póćżtą.óńęt.pł> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Weronika Styka" <w...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:g2s6fa$d3v$1@inews.gazeta.pl...

[...]
]> Oj to jestem zaskoczona, kawę cappuccino piłam wielokrotnie i wydawało mi
> się zawsze, że kawy jest więcej niż pianki :0

I prawidłowo. Espresso po połączeniu zamienia się w kawę z
"ze spienionym mlekiem" a to, co pozostaje ma dać efektowną "piankę", której
MUSI być mniej, niż reszty płynu, nieprawdaż?

> Z Twoich wskazówek wynika, że pianki jest 3,5 raza więcej niż kawy.
> Jesteś tego pewien?

To są proporcje PRZED połączeniem płynów. W wariancie z mieszadełkiem,
lepiej wlewać kawę do spienionego mleka. Bardzo ostrożnie, powoli, z
uczuciem. Na "wypukłym menisku białej pianki" ma się pojawić brązowa plamka.

> Jak poznajesz, że mleko ma właściwą temperaturę do spieniania

Doświadczenie+mlecznik metalowy+dłoń pod dno. BTW, są miniaturowe
termometry.

> i jak długo trwa spienianie podanej ilości mleka (125 ml?)?

Zależy od maszynki i jej mocy. U mnie ok. 10 sek.

O jakości wody nie wspominam, bo to oczywista oczywistość :-)

Regards

--
Max


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-06-14 06:58:46

Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Od: "Weronika Styka" <w...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Max <krańtór@póćżtš.óńęt.pł> napisał(a):

> I prawidłowo. Espresso po połączeniu zamienia się w kawę z
> "ze spienionym mlekiem"

Serdecznie Ci dziękuję, - sprawdziłam manulanie Twój przepis ;)
Zrobiłam cappuccino marzeń! Pycha!

Pozdrawiam
Weronika

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-06-14 07:47:00

Temat: Re: Cappuccino, ile i jakie mleko?
Od: "Max" <krańtór@póćżtą.óńęt.pł> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Weronika Styka" <w...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:g2vq76$4e$1@inews.gazeta.pl...
[...]
> Serdecznie Ci dziękuję, - sprawdziłam manulanie Twój przepis ;)
> Zrobiłam cappuccino marzeń! Pycha!

Nie ma za co!

--

Max

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

salatka z fasoli
zmywarka - troche OT ale nie wiem gdzie zapytac
PAKOWANIE JEDZENIA DO FOLII VACSY - urlop
Hamburgery
Z INNEJ GRUPY

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »