« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-09 10:33:15
Temat: ChiliWitam,
Próbuje zrobić chili, ale w każdym z przepisów jako składnik jest wymieniany
"chili powder". Czy gdzieś w Polsce można coś takiego kupić, jeżeli nie to
czym to można zastąpić. No i oczywiście jeżeli ktoś ma swój ulubiony przepis
na chili to proszę o podzielienie się nim.
Jacek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-09 10:48:11
Temat: Re: Chilijest np. z firmy Kamis
http://www.kamis.pl/x.pro/ModProducts/ShowProduct/12
/4/
a tu opis co to jest chili: http://www.kamis.pl/x.pro/ModSpices/ShowSpice/2/
Monika
"JLoaf" <j...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:btm024$gk8$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
>
> Próbuje zrobić chili, ale w każdym z przepisów jako składnik jest
wymieniany
> "chili powder". Czy gdzieś w Polsce można coś takiego kupić, jeżeli nie to
> czym to można zastąpić. No i oczywiście jeżeli ktoś ma swój ulubiony
przepis
> na chili to proszę o podzielienie się nim.
>
> Jacek.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-09 13:10:25
Temat: Re: Chili> Próbuje zrobić chili, ale w każdym z przepisów jako składnik jest
wymieniany
> "chili powder".
====
Nie mylić z "gunpowder", czyli strzelbą w proszku. Proszek zalewamy
wrzątkiem, odstawiamy na trzy minuty i strzelba gotowa! A potem na sikorki i
daniele. Darz bór.
waldek
P.S. Ileż to wesołych wątków jeszcze nas czeka do końca tygodnia?
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-09 13:31:32
Temat: Re: ChiliWitam,
waldek wrote:
>> Próbuje zrobić chili, ale w każdym z przepisów jako składnik jest
>> wymieniany "chili powder".
> ====
> Nie mylić z "gunpowder", czyli strzelbą w proszku. Proszek zalewamy
> wrzątkiem, odstawiamy na trzy minuty i strzelba gotowa! A potem na
> sikorki i daniele. Darz bór.
>
> waldek
>
> P.S. Ileż to wesołych wątków jeszcze nas czeka do końca tygodnia?
Nie wiem, ale na razie nic z niego nie wynika. Na razie dostałem odnośnik do
strony z przyprawą chili, oraz opis jak kropnąć sikorkę i daniela. Nadal nie
wiem czy istniej coś takiego jak "chili powder" czyli (nie mylić z chili ;-)
przyprawa do dania "chili". ;-)
Jacek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-09 13:38:28
Temat: Re: Chili
> wiem czy istniej coś takiego jak "chili powder" czyli (nie mylić z chili
;-)
> przyprawa do dania "chili". ;-)
>
To jest to samo. U nich się nazywa "chili powder" a u nas po prostu "chili"
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-09 13:42:03
Temat: Re: Chili> Nie wiem, ale na razie nic z niego nie wynika. Na razie dostałem odnośnik do
> strony z przyprawą chili, oraz opis jak kropnąć sikorkę i daniela. Nadal nie
> wiem czy istniej coś takiego jak "chili powder"
Ponizej wyjasnienie ze strony http://www.kuchnia.3miasto.pl/4242.htm
Chili powder, to spreparowana przyprawa specjalna do chili. Jest w niej proszek
chili, zmielony kminek, oregano, czosnek i cos tam jeszcze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-09 21:11:24
Temat: Re: Chili> Próbuje zrobić chili, ale w każdym z przepisów jako składnik jest
wymieniany
> "chili powder". Czy gdzieś w Polsce można coś takiego kupić, jeżeli nie to
> czym to można zastąpić. No i oczywiście jeżeli ktoś ma swój ulubiony
przepis
> na chili to proszę o podzielienie się nim.
To niezupelnie odpowiedz na twoje pytanie, ale ostatnio do chili con
carne dodawalam przyprawe Kotanyi pod tytulem przyprawa do chili con carne.
Jest to wlasnie mieszanka niezbednych przypraw. Sprawdzila sie.
pozdrawiam
ZG
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-09 22:33:01
Temat: Re: Chili> No i oczywiście jeżeli ktoś ma swój ulubiony przepis
> na chili to proszę o podzielienie się nim.
Mój ulubiony przepis pochodzi z GW (Agnieszka Kręglicka):
http://www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24246,5408178,P
_KOBIETA_PRZEPISY.html
http://www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24246,5408179,P
_KOBIETA_PRZEPISY.html
Tylko że ja nie używam przyprawy chili, bo tam i bez niej jest dużo
przypraw. Ewentualnie papryczkę chili. No i ostrożnie z tym olejem - 100-150
ml to gruba przesada.
Ponoć warto pod koniec gotowania dodać do chili kilka kostek gorzkiej
czekolady.
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-10 00:07:34
Temat: Re: Chili===
Kurczę, tzn. sikorka. Ludzie przestańcie chrzanić czyli papryczyć.
Chilli powder to normalne czili w proszku, w odróżnieniu od czili w strąku,
i tyle.
Notabene, moim skromnym zdaniem, kajen (cayenne) jest znacznie lepszy do
wielu zastosowań niż czili (chilli). Różnice w smaku dyskretne, ale wyraźnie
wyczuwalne.
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-10 00:17:39
Temat: Re: Chili> Notabene, moim skromnym zdaniem, kajen (cayenne) jest znacznie lepszy do
> wielu zastosowań niż czili (chilli). Różnice w smaku dyskretne, ale
wyraźnie
> wyczuwalne.
Ja kupiłam kiedyś suszone papryczki, tak ze dwie garści - chyba mi wystarczy
do końca życia. Jedna taka papryczka na duży gar chili wystarcza, a ma tak z
półtora centymetra długości. :-)
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |