| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-24 05:54:43
Temat: Re: ChipsyZnalazlem takiego posta na Google'ach:
> Witam
>
> Ja czasem robie chipsy. Jest to dosc pracochlonne i czasochlonne ale dobre
i
> tansze niz zakup gotowych w sklepie. Najczesciej robie karbowane ale
czasem
> tez zwykle. Tre na tarce (musi byc z waska szczelinka) do mizerii lub w
> malakserze (rzadziej bo sie potrafia lamac i giac). Nastepnie pojedynczo
> wrzucam do goracego oleju (ja wrzucam do glebokiej duzej patelni). Trzeba
> pilnowac poniewaz dosc szybko to smarzenie im idzie. Po wylowieniu wrzucam
> na sporawe sitko zeby obciekly i sole. To chyba wszystko. Przy karbowanych
> trzeba kroic bardzo uwaznie, tak by wzgorki wypadaly pod wzgorkami a
dolinki
> pod dolinkami. Fajnie tez wychodza gdy zrobi sie karbowane, ale co ciecie
> przekreca sie ziemniaka o 90 stopni. Wychodzi taka fajna kratownica. Dodam
> jeszcze, ze ziemniaki poinny byc w miare gladkie i kształtne (nazwy
odmiany
> najlepszej niestety nie znam biore na oko).
>
> --
> Biedron
Czy jest maszynka, ktora zautomatyzowala by robienie takich przekręcanych o
90 stopni chipsow? Mam nakladke do warzyw do maszynki do miesa Zelmera, ale
ona sie raczej nie nadaje. Jaki gatunek ziemniakow najbardziej sie nadaje do
takich chipsow?
--
pzdr smoq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |